Zonnelader: Frendo Power Sun 3.5

Sinds enkele jaren is het aanbod van draagbare zonnepanelen om kleine toestellen op te laden sterk uitgebreid. Eén van de nieuwe draagbare zonneladers van 2014 is de Frendo Power Sun 3.5. Hoe goed werkt die zonnelader? Is het de prijs waard of eerder een gadget dat snel weer in de kast verdwijnt?

Eigenschappen Frendo Power Sun 3.5

    • De 3.5 in de naam van de lader verwijst naar het vermogen: 3,5 Watt (580 mA)
    • Ingebouwde batterij: 3000 mAh (Li-Ion). Dat is genoeg om een moderne smartphone 1,5 tot 2 keer volledig op te laden.
    • Batterij volledig opladen via USB: naargelang de USB-output duurt dit 3 tot 6 uur.
    • Batterij volledig opladen met de zon: 4 tot 6 uur
    • Oplaad-indicator: aan een knipperende rode LED kan je zien of de batterij oplaadt. Er zijn ook vier indicatieleds die ongeveer het stroomniveau van de batterij aangeven: 25% - 50% - 75% - 95%.
    • Gewicht: 250 gram
    • Opgevouwen afmetingen (niet opladen via de zon): 15 x 12,5 x 3,5 cm.
    • Opengevouwen afmetingen (tijdens het opladen via de zon): 15 x 31,5 x 2 cm.
    • Type zonnepaneel: monocrystalline.

Voordelen

    • De zonnelader heeft een ingebouwde batterij. Die batterij is met 3000 mAh Li-Ion groot en goed genoeg om minstens één toestel (je smartphone) dagelijks te kunnen opladen.
    • Makkelijk te bevestigen. Met de kleine clips kan je het zonnepaneel opladen terwijl je fietst of wandelt. Je kan het paneel makkelijk vastmaken aan je rugzak of aan je fiets, de clips zitten stevig vast en je kan er op vertrouwen dat het zonnepaneel goed vast zit.
    • Het gewicht van 250 gram is redelijk laag, zeker als je er rekening mee houdt dat er een batterij van 3000 mAh ingebouwd is.
    • Voldoende aansluitingsmogelijkheden: USB, micro-USB, Iphone en Ipad, ...
    • Werkt ook prima in de auto. Leg de zonnelader opengevouwen op het dashboard en de batterij zal in volle zon net zoals de producent belooft opgeladen zijn in 4 tot 6 uur.

Nadelen

    • Tijdens het opladen van een toestel is de Frendo Power Sun 3.5 heel onhandig. De USB-aansluiting werd ongelukkig gepositioneerd. Hierdoor kan het zakje waarin je tijdens het opladen eventueel je op te laden toestel wil steken niet sluiten.
    • De producent belooft een zonne-oplaadtijd van 4 tot 6 uur. Dit kan, in optimale omstandigheden (= volle zon in mid-zomer in een zuiders land én wanneer je je zonnepaneel goed positioneert (ca. 90° geheld open leggen om op te laden). In realiteit zal het zonnepaneel in bijna elke realistische situatie veel meer tijd nodig hebben om volledig op te laden. Reken op een wisselvallige dag al maar gauw op 6 tot 10 uur. Wanneer je bijvoorbeeld gaat wandelen met de zonnelader op je rugzak moet je er ook rekening mee houden dat de batterij niet oplaadt wanneer je bijvoorbeeld een stuk door een bos of in de schaduw wandelt.


Twijfelende consumenten

Veel consumenten twijfelen om een zonnelader te kopen. Ze twijfelen enerzijds aan het praktische nut (zal dit wel voldoende energie kunnen opwekken om dagelijks mijn smartphone op te laden?), anderzijds twijfelen consumenten of dit nu wél of niet een ecologische keuze is.

Bruikbaarheid

Aan het nut moet tegenwoordig minder getwijfeld worden. Ook in een eerder noordelijk land zoals Nederland of België kan je aardig wat zonne-energie opwekken met een kleine en draagbare zonnelader. Hou er echter wel rekening mee dat de oplaadtijden die de producenten beloven niet juist zijn, en verdubbel gerust die tijd om er een realistisch idee van te krijgen. Maar zelfs met een dubbel zo lange oplaadtijd blijft het een nuttig hebbeding, vooral wanneer je gaat wandelen of fietsen. Door de zonnelader moet je je op te laden te toestel niet meer achterlaten in een sanitair gebouw op de camping, wat toch altijd een risico op diefstal inhoudt, én moet je geen elektriciteit op de camping betalen om enkel je gsm te kunnen opladen.

Om de meeste smartphones helemaal op te laden heb je veel minder nodig dan de Frendo Power Sun 3.5 te bieden heeft. Bijna alle smartphones hebben een batterij kleiner dan 2000 mAh, ten opzichte van 3000 mAh die de Power Sun ter beschikking heeft wanneer die helemaal is opgeladen. Bij een iPhone 5 is dat bijvoorbeeld 1440 mAh, die zou je dus twee maal helemaal kunnen opladen met deze zonnelader.

Ecologie

De vraag of het nu een ecologische keuze is, is moeilijker te beantwoorden. Ja, je wekt je eigen hernieuwbare elektriciteit op en zo ben je minder afhankelijk van netstroom, die meestal met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Lijkt ecologisch dus.

De batterijen van de meeste zonneladers, zoals de Frendo Power Sun 3.5, zijn echter gemaakt van lithium. Dat is een zeldzame grondstof, en de zoektocht naar die grondstof leidt tot grote, open mijnbouw in landen zoals bijvoorbeeld Bolivië en China. Bossen sneuvelen om aan mijnbouw te kunnen doen, het transport van verschillende materialen over de hele wereld naar het westen heeft ook een grote milieu-impact. Die impact is er echter bij bijna elk elektronische toestel dat je kan kopen (behalve misschien de "fair phone").

Maar door zo'n zonne-oplader te kopen en te gebruiken doe je meer dan enkel wat netstroom uitsparen. Je stimuleert door de aankoop van zo'n toestel de vraag ernaar. Hoe groter de vraag naar een product wordt, hoe lager de prijs meestal kan worden. Door zelf te investeren in een zonne-oplader maak je zonne-opladers dus betaalbaarder voor iedereen. De aankoop van een zonne-lader stimuleert ook bij de producenten ervan het onderzoek naar nog betere zonnepanelen, en zo zorg je dus toch weer voor een positieve ecologische impact.

Is het dus ecologisch? Niet helemaal. Maar toch de moeite waard? Zeker wel!

Wanneer je een zonne-lader koopt is de Frendo Power Sun 3.5 een goede keuze qua prijs-kwaliteit verhouding. Technisch lost het paneel toch ongeveer de verwachtingen in, en kan je er in de zomer op vertrouwen om je smartphone dagelijks op te laden. Het grootste nadeel is de ongelukkige plaatsing van de USB-poort waardoor het draagtasje niet kan sluiten.
© 2014 - 2024 Swah, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonne-energie als energievormEr wordt tegenwoordig al veel gebruik gemaakt van zonne-energie. Mensen hebben zonnepanelen op hun daken en denk bijvoor…
Optimaal gebruik van zonne-energieOptimaal gebruik van zonne-energieDe zon is, zoals we weten, een bron van energie. Vreemd eigenlijk dat we de zon nog steeds niet optimaal gebruiken, terw…
Wat kost zonne-energie?Zonne-energie is de schoonste vorm van energie. Toch wordt deze manier van energie opwekken nog nauwelijks gebruikt. De…

Wat is een brown-outWat is een brown-outEen brown-out is een gecontroleerde stroomuitval. Bij een black-out ligt een volledig elektriciteitsnetwerk stil door om…
Waarom is een tv niet rond?Waarom is een tv niet rond?Een cameralens is rond. Onze ogen zijn amandelvorming. Waarom is een tv dan vierkant of rechthoekig? Lees en ontdek waar…
Bronnen en referenties
  • http://frendo.fr/_new/product.php?id_product=41
  • http://nl.decathlon.be/opvouwbaar-zonnepaneel-35-w-id_8302321.html
Swah (82 artikelen)
Laatste update: 20-08-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.