Hoofdtelefoon: bruikbaar bij veel apparatuur

Hoofdtelefoon: bruikbaar bij veel apparatuur Een hoofdtelefoon wordt dikwijls een beetje oneerbiedig koptelefoon genoemd. Maar in beide gevallen is het duidelijk waar zo’n telefoon wordt gedragen. Overigens kan de tweede helft van de naam (telefoon) tot misverstand leiden omdat bij een telefoon in eerste instantie vaak gedacht wordt aan een apparaat waarmee over grote afstanden kan worden gecommuniceerd. Het hoofdprincipe van een koptelefoon en een communicatie-telefoon is echter hetzelfde omdat bij beiden elektrische energie wordt omzet in geluidstrillingen. Bij een telefoon gebeurt dat via één luidsprekertje en bij een koptelefoon via twee (voor elk oor één).

Van schelpen naar oordopjes

Al in 1919 bestond een soort primitieve voorloper van de hoofdtelefoon die is uitgevonden door de Amerikaan Nathaniel Baldwin (1878-1961). Enkele tientallen jaren later verscheen rond 1958 de eerste stereo koptelefoon. Een moderne versie daarvan verscheen in 1980 als de zogenaamde walkman. Maar de techniek stond niet stil en de betrekkelijk grote schelpen van de hoofdtelefoons van die tijd werden vervangen door oordopjes met vanaf 2009 ook dopjes die dieper in het oor gaan.

Gebruik van hoofdtelefoon

Een hoofdtelefoon is bedoeld om het geluid aan slechts één persoon door te geven. Als het geluid niet overdreven hard staat kan niemand anders meeluisteren. Helaas is dat soms wel het geval wat geluidsoverlast in de omgeving oplevert en bij de gebruiker kan leiden tot gehoorbeschadiging. Zeker is dat zo als herhaaldelijk met teveel volume naar muziek wordt geluisterd. Bij veel apparaten kan gebruikgemaakt worden van hoofdtelefoons met als meest bekende een cassettedeck, cd-speler, computer, laptop, mp3-speler, platenspeler, smartphone, stereotoren, tablet, en televisie.

Verschil in kwaliteit

Er bestaan echter grote verschillen in kwaliteit van de hoofdtelefoons die in de regel gelijke tred houden met de aankoopprijzen. Zo kan bijvoorbeeld het al dan niet hebben van een ruisonderdrukker veel uitmaken omdat een onderdrukker storing door omgevingsgeluiden voorkomt. Een ruisonderdukker kan er voor zorgen dat de dreun van de treinwielen op de rails minder hoorbaar is. Hoofdtelefoons met oordopjes of oorplugs hebben dikwijls een mindere geluidskwaliteit dan traditionele apparaten. Maar het voordeel is wel dat ze erg compact zijn en licht van gewicht. Maar oorplugs kunnen zorgen voor warme oren omdat ze in de gehoorgang geplaatst moeten worden. Voor onderweg bestaan er speciale hoofdtelefoons die via bluetooth aangesloten kunnen worden op een laptop, smartphone of tablet. Doordat het geluidssignaal bij dit systeem wordt verkleind verliest het echter aan kwaliteit.

Over de schelpen

Traditionele hoofdtelefoons hebben twee betrekkelijk grote schelpen. De schelpen die bij die telefoons tegen de oren aangedrukt worden zijn met elkaar verbonden door een verstelbare beugel waarmee de koptelefoon aangepast kan worden aan de drager. Voor een prettiger gevoel zijn de schelpen voorzien van kussentjes. Bij sommige hoofdtelefoons is de achterkant van de oorschelp open met als effect dat het geluid natuurlijker kan klinken. Maar er kan echter wel geluid naar de omgeving lekken wat bijvoorbeeld bij gebruik in openbare ruimten geluidsoverlast kan veroorzaken.

Over de aansluiting

De aansluiting van een koptelefoon op de apparatuur gebeurt met of zonder snoer. Ingeval van een snoer is die vast aan de koptelefoon bevestigd en met een plug aan de apparatuur. Dikwijls heeft die plug de standaardmaat van 3,5 millimeter maar het kan ook 6,3 millimeter zijn. Bij goedkope apparatuur komt ook een plug van 2,5 millimeter voor en kan dan door een verloopstekker toch gebruikt worden bij een plug van 3,5. De lengte van de snoer is dikwijls 1,2 meter maar er komen ook andere maten voor. Maar een draadloze hoofdtelefoon geeft uiteraard veel meer vrijheid. De gebruiker kan zich dan op allerlei plekken op enige afstand van de apparatuur bevinden.

Over de prijzen

Wat de prijzen betreft zijn er al hoofdtelefoons te koop voor amper tien euro maar de prijzen gaan door tot een paar honderd euro.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online hoortest – Hoe werkt het precies?Online hoortest – Hoe werkt het precies?Een online hoortest is een goed alternatief voor iemand die wil weten hoe goed (of slecht) zijn gehoor is. Het is belang…
De LAME Mp3-plugin voor Audacity downloaden en installerenDe LAME Mp3-plugin voor Audacity downloaden en installerenMp3 is een compressiemethode die er voor zorgt dat muziek op een mp3-speler en andere (audio)apparatuur te beluisteren i…
Lawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid, oorzaak en gevolgLawaaidoofheid is slechthorendheid of doofheid die ontstaat als gevolg van blootstelling aan lawaai. Vaak gaat het hier…
Een hoortest doenEen hoortest doenIn Nederland heeft zo'n 1 op de 10 mensen last van een gehoor beschadiging. Het kunnen er echter ook meer zijn omdat nie…

Gebruik van webcam en uitgangspunten voor modelkeuzeOoit was er een tijd dat contact onderhouden met iemand ver weg alleen door luchtpost of nog trager door post per boot k…
Sphero BB-8 Droid van Star Wars, mogelijkhedenSphero BB-8 Droid van Star Wars, mogelijkhedenBB-8 Droid van Sphero is een robot uit de Star Wars-film 'The Force Awakens.' BB-8 wordt door een app bestuurd, via een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdtelefoon
  • http://www.koptelefoon.nl/
  • http://www.consumentenbond.nl/koptelefoon/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 20-10-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.