Wat is een Arduino en wat kun je ermee doen?

Wat is een Arduino en wat kun je ermee doen? De Arduino is een kleine programmeerbare computer die ontzettend veel kan doen door de juiste code te schrijven. Op internet zijn vele voorbeelden te vinden die gebruikmaken van elektronische sensoren zoals een lichtsensor of acceleratiesensor. Door deze uit te lezen kun je bijvoorbeeld een motor aansturen die een gordijn dichtdoet als de zon buiten fel gaat schijnen. De Arduino wordt gebruikt door artiesten, designers, hobbyisten en vele anderen, iedereen met een beetje doorzettingsvermogen kan eenvoudig een Arduino gebruiken als het brein voor je project!

Wat kun je met een Arduino doen?

Een Arduino is aan te raden voor iedereen die geïnteresseerd is in programmeren of in het lekker knutselen met elektronica. Het is door de vele gebruikers en handleidingen op internet zo goed te gebruiken dat veel scholen er gebruik van maken en de leerlingen er kleine projecten die ze zelf verzinnen, ermee uit laten voeren. De mogelijkheden zijn immers eindeloos. Voor middelbare schoolkinderen in de onderbouw is het bijvoorbeeld eenvoudig om een decibelmeter te maken door een microfoon en enkele ledjes te gebruiken. Het enige wat je dan nodig hebt om een project te beginnen is een computer met Windows/Linux of Mac, een Arduino en een internet verbinding om een van de vele handleidingen te volgen.

Projecten die je zoal met de Arduino kunt doen

Op het internet zijn talloze leuke projecten te vinden die je met een Arduino kunt doen, zo hier enkele voorbeelden:
  • Een Skittles- en M&M-sorteerder die de snoepjes op basis van kleur sorteert
  • Een robotband
  • Een twitterende koffiepot die je een berichtje stuurt als de koffie klaar is
  • Een binaire klok
  • Een weerstation
  • Een wake-up light

Kijk ook vooral op de knutselsite 'Instructables' om enkele video's te zien over projecten die mensen gedaan hebben (wel in het Engels helaas).

Hoeveel kost een simpel project met een Arduino?

Een Arduino is goedkoop, voor zo'n 10-15 euro (2016) heb er al eentje en kun je direct aan de slag met het schrijven van code op je computer. Er is een actieve verzameling mensen online die tal van voorbeelden heeft uitgewerkt en erg behulpzaam is. Mocht je een leuk idee hebben dan kun je bij een plaatselijke elektronicawinkel of online de nodigde hardware kopen zoals sensoren en actuatoren voor een paar euro tot enkele tientjes.

Arduino shield

Om de Arduino nog gebruiksvriendelijker te maken zijn er Arduino shields ontworpen. Deze shields plaats je direct bovenop de Arduino waardoor je gebruik kunt maken van de hardware die op deze shield aanwezig is. De hardware kan verschillen van een acceleratiesensor tot een wifimodule. Door een shield te gebruiken hoef je niet te solderen en kun je eenvoudig tussen het ene en het andere project wisselen zonder alle kabeltjes weer opnieuw aan te sluiten.

Hoe begin ik met het schrijven van code voor de Arduino?

Dit is eenvoudiger dan het lijkt, omdat het een simpelere versie is van C++. Het is zeer gebruiksvriendelijk en legio van voorbeelden staan stap-voor-stap beschreven op de website van Arduino. In het kort betreft het drie grote stappen:
    • Aansluiten van de Arduino met de USB-kabel
    • Downloaden en installeren van de driver van de Arduino (zeer belangrijk en wordt nog wel eens vergeten)
    • Downloaden van de programmeeromgeving

Als het goed is wordt de Arduino nu herkend door de software en kun je al meteen je eerste programma testen.

Je eerste programma testen

Om zeker te weten dat je Arduino het goed doet is er een standaard programma geschreven door de ontwikkelaars. Open bijvoorbeeld "blink'', de code voor een knipperend ledje dat al in de programmeeromgeving zit ingebakken. Klik op File -> Examples -> Basics -> Blink. Upload deze code naar de Arduino en zorg ervoor dat in de instellingen de goede USB-poort en Arduino-versie zijn geselecteerd.

Het gebruik van Libraries

Naarmate je beter wordt in het programmeren en gebruiken van de Arduino zul je behoefte krijgen aan meer en andere hardware zoals een schermpje of een NFC-lezer. Deze moeten worden aangestuurd en communiceren met de Arduino wat gedaan kan worden door middel van een Library. Zoek deze op op internet door het typenummer van je hardware en 'Arduino Library' in te typen in Google. Veel gebruikte hardware die je kunt kopen op elke website waar ook Arduino's verkocht worden (Sparkfun.com is een zeer bekende) zal altijd mensen hebben die voorbeeldcode en een library geschreven hebben waardoor jij deze gewoon kunt gebruiken. Importeer de gedownloade library in de Arduino-software en probeer de voorbeeldcode uit. Probeer vervolgens deze code door te spitten en eruit te halen wat jij zelf nodig hebt.

De verschillende type Arduino

In de loop der jaren zijn er steeds meer soorten Arduino's gekomen die allemaal verschillen in prijs en gebruiksgemak. De Arduino Uno is het meest gebruiksvriendelijk en een goede variant om mee te beginnen. De geavanceerde gebruiker heeft misschien een Arduino met meer in- en uitgangen zoals de Arduino Mega nodig en iemand die slechts enkele functies nodig heeft kan al uit met de Arduino Nano. Tussen deze twee uitersten zijn er meerdere opties met verschillende prijzen die je o.a. kunt vinden op de officiële website waar ze worden verkocht.
© 2016 - 2024 Pepsimax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Decimeter, meter, hectometer, kilometer…?Het blijft altijd lastig, het omrekenen van kilometers naar decimeters of van centiliters naar liters. Massa’s mensen he…
Minecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsMinecraft 1.8 Seeds: Mega Taiga seedsWil jij graag Minecraft spelen in een bijzondere omgeving? Dan is het wellicht leuk om je wereld te beginnen in - of in…
Goede doelen: de 1 procent clubGoede doelen: de 1 procent clubWat is de 1 procent club? Wat doet de 1 procent club? Hebben we niet genoeg goede doelen in Nederland? Waarom 1%? Wie is…
Wat is IPMA voor project managersNaast Prince II en PMI bestaat er nog een zeer belangrijke certificerings mogelijkheid voor project managers. In deze ro…

Hoe werkt een Segway?Hoe werkt een Segway?Een Segway is een elektrisch aangedreven zelfbalancerend voertuig. Net zoals een auto kan hij vooruit, achteruit en stur…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tikishabudin, Pixabay
  • www.arduino.com
  • http://www.instructables.com/id/Arduino-Projects/
  • https://store.arduino.cc/category/83
Pepsimax (7 artikelen)
Gepubliceerd: 21-01-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.