Magnetron: Aanschaf en gebruik

Magnetron: Aanschaf en gebruik De magnetron is een revolutionair apparaat dat onmisbaar is geworden in de keuken van nu. Maar liefst 80% van de huishoudens is in het bezit van een magnetron. De gewone magnetron die voornamelijk ontdooit en opwarmt wordt echter steeds vaker vervangen door een multifunctionele magnetron die meerdere taken tegelijk aankan en complete maaltijden automatisch bereidt. Dit gegeven maakt de magnetron tot een zeer tijdbesparende oplossing voor huishoudens in alle samenstellingen.

Basismagnetron of combimagnetron?

De eerste vraag die u zich moet stellen als u voor de keus van een magnetron staat is of deze enkel wilt gebruiken voor ontdooien, opwarmen en koken of ook voor uitgebreid bakken, grillen en braden. In het eerste geval is een solo- of basismagnetron (conventionele magnetron) voldoende, in het tweede geval is een combimagnetron (convectiemagnetron) een betere keus. Bij de combimagnetron is namelijk de magnetron gecombineerd met een heteluchtoven en grill, en kunt u complete maaltijden klaarmaken. U kunt eerst ontdooien, daarna braden en het gerecht voorzien van een krokante korst. Alle functies zijn ook los te gebruiken. Vitaminen en natuurlijke smaakstoffen blijven in de magnetron beter bewaard.

Wat is een magnetron?

Een magnetron (microgolfoven of microwave) is een apparaat waarin door een speciale magnetronbuis, microgolven rondgestraald worden die de water-, vet- of suikermoleculen in het eten in een heftige beweging brengen. De wrijving die hierdoor ontstaat warmt het voedsel vervolgens op. Een molecuul is het kleinste deeltje van een stof dat de chemische eigenschappen van die stof nog volledig bezit. Omdat alleen water, vet en suiker aan dit proces deelnemen gebeurt er in de magnetron helemaal niets als u er bijvoorbeeld een glazen schaal met zand in zou zetten, ook niet na uren. Doet u in dezelfde schaal water, dan kookt dit al snel. Microgolven kunnen 2 tot 3 centimeter in voedsel doordringen. Wilt u een rollade met een diameter van tien centimeter gaar laten worden dan zal dit niet zo goed gaan. De warmte van de magnetron trekt door naar het binnenste maar het buitenste deel blijft wel warmer. De rollade zal hierdoor niet volledig kunnen garen. Serviesgoed van porselein neemt geen vocht op en blijft koud, daarentegen zal aardewerk warm worden omdat het hete voedsel de warmte hieraan door kan geven. U kunt dus uw handen branden.

Hoeveel watt?

Een basismagnetron heeft een maximaal vermogen tussen 600 en 1100W (Watt), maar dit vermogen wordt slechts tijdens korte tijd gevraagd. Ontdooien vraagt een lager vermogen, koken een hoger. Soms moet u wat rekenwerk verrichten: Indien u bijv. een magnetron hebt van 1100 Watt en in een recept wordt uitgegaan van 600 Watt dan dient u de bereidingstijd ongeveer te halveren. Combimagnetrons verbruiken meer elektriciteit, een ingebouwde grill zit al gauw op 2000W en een heteluchtfunctie soms 3000W.

Functies magnetron

Magnetrons en vooral combimagnetrons hebben zeer veel functies. Kenmerkend is dat diverse functies tegelijkertijd kunnen worden gebruikt.
  • Ontdooiprogramma. Wat u doet is het apparaat het gewicht van het voedsel opgeven en de magnetron regelt het ontdooien automatisch.
  • Kookprogramma. U kookt automatisch op gewicht van de hoeveelheid voedsel want het apparaat kent voorgedefinieerde opwarm- en kookfuncties. Die programma's zijn ook zelf te programmeren.
  • Grillelement. Aan de binnenbovenkant van de magnetron is een gloeispiraal gemonteerd die rood gaat gloeien. Deze functie is geschikt om vlees te bereiden en een korstje aan het gerecht te geven. U hebt nauwelijks vet nodig.
  • Heteluchtoven. Dit is de ovenfunctie van de magnetron. Aan de binnenachterkant van een combimagnetron zit een gloeispiraal en een ventilator die de ruimte verwarmt. U kunt meerdere schotels tegelijk laten garen d.m.v. etagères.
  • Crispfunctie/crispplaat. Deze functie zorgt voor een bruine, knapperige bodem onder een pizza of bijv. een appeltaart.
  • Stoom. Deze functie brengt vocht aan de kook en houdt deze op stoomtemperatuur.
  • Braad- en draaispit. Ingebouwde elektronica zorgt ervoor dat de korst rondom gevogelte of wildgerechten gelijkmatig krokant en bruin wordt.
  • Crustplaat. Dit is een metalen plaat met een coating die saucijzenbroodjes, pasteitjes en pizza e.d. krokant houden. Er zijn doorgaans speciale crustprogramma's hiervoor.
  • Bakplaat. De bakplaat is een blauwachtige metalen plaat en moet op het glazen draaiplateau worden geplaatst waarna bij hoge temperatuur de warmte wordt weerkaatst en het draaiplateau wordt beschermd.
  • Easy Defrost/Auto Defrost. Dit is een volledig automatische ontdooifunctie.
  • Express Cook/Auto Cook. Dit is een snelle en volledig automatische kookfunctie.
  • JetStart. Een snelle manier om d.m.v. slechts eenmaal op de tiptoets drukken de magnetron op vol vermogen te krijgen.
  • Kinderbeveiliging. Het draaien aan de knoppen heeft bij deze functie geen effect.
  • Uitgestelde start. Al tot 24 uur van te voren kunt u de magnetron instellen zodat het eten na uw thuiskomst klaarstaat.
  • Antiaanbaklaag coating. Met deze optie voorkomt u dat de magnetron erg vuil wordt, vooral gunstig bij dagelijks gebruik.
  • Vetfilter. Een vetfilter kunt u uit de magnetron halen, zodat hij gemakkelijk gereinigd kan worden. Sommige vetfilters kunnen in de vaatwasser.
  • Verwijderbare draaischijf. De meeste magnetrons hebben een draaischijf die u kan wegnemen voor schoonmaak en onderhoud.

Magnetron tips

  • Zorg bij het plaatsen van de magnetron dat er rondom voldoende ruimte is voor ventilatie. Denk hierbij aan 20 tot 30 cm ruimte voor combimagnetrons en bij solomagnetrons 8 tot 20 cm.
  • Plaats de magnetron op ooghoogte, zodat u naar binnen kunt kijken om de gerechten te controleren.
  • Plaats de magnetron liever niet in de buurt van koel- en vriesapparatuur. De warmte die van de magnetron afkomt, beïnvloedt de werking en het energieverbruik van de andere apparaten.
  • Laat het apparaat eerst met een glas water opwarmen, voordat u het echt gaat gebruiken. Er kunnen nog productieresten of beschermende olie op de onderdelen zitten die kunnen gaan roken.
  • Zet nooit een lege magnetron aan.
  • Verwarm gerechten niet te lang om oververhitting te voorkomen, dit geldt voornamelijk voor zeer vette producten die uit de schaal kunnen spatten.
  • Gebruik geen hout, metaal of papier in de magnetron.
  • Voor eieren gebruikt u een speciale eierkookdop om uit elkaar gespatte eieren te voorkomen.
  • Gebruik grote kommen en schalen om gemakkelijker te roeren en overkoken te voorkomen.
  • Gerechten uit magnetrons garen na. Test dus altijd eerst de kortst mogelijke bereidingstijd.
  • Ingrediënten die snel gaar zijn legt u het best in het midden van de schaal en die meer tijd vergen aan de buitenrand.
  • Ingrediënten kunnen allen het best dezelfde grootte hebben. Snijdt alles dat groter is dan 3 cm kleiner.
  • Aardappelen kunt u het best rondom inprikken omdat de druk binnen de schil erg kan oplopen.
  • Pasta en rijst dat in ruim water moet worden gekookt kunt u wegens een lange bereidingstijd in de magnetron beter op het fornuis bereiden. Restjes opwarmen kan wel.
  • Heeft u keramiek dan is deze geschikt voor de magnetron als het na 20 seconden op de hoogste stand nog koud aanvoelt en er geen vonken zijn ontstaan.
  • Doe nooit aluminiumfolie in de magnetron om 'vuurwerk' te voorkomen.
  • Doe geen beschadigd aardewerk in de magnetron daar deze door vochtaantrekking kan gaan springen.
  • Gebruik geen lege bekertjes van slagroom, crème fraîche e.d. omdat deze in de magnetron in elkaar zakken.
  • Luchtdichte vloeistoffen nooit in de magnetron opwarmen. Prik altijd gaatjes.
  • U voorkomt overkoken dat pas buiten de magnetron begint (kookvertraging) door een kunststof of glazen lepeltje in te koken vloeistof te zetten.

Gevaar microgolven

De rubberen afdichting tussen magnetron en magnetrondeur is dusdanig dat er zekerheid is op uitschakeling van het apparaat bij het openen van de deur. Uw lichaam bestaat voor 75% uit water en dit houdt in dat lekkende microgolven delen van uw lichaam zouden kunnen verwarmen c.q. verhitten tot zeer hoge koorts aan toe. Gelukkig zijn de risico's door de veiligheidseisen tot nul gereduceerd.

"Dear microwave, tell me why is my plate so hot and my food so cold?"

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schoonmaken van een vieze magnetronSchoonmaken van een vieze magnetronEen magntron is gemakkelijk te reinigen, met citroen en water, maar ook met blokjes voor een vaatwasmachine. Als je magn…
De mogelijkheden van een magnetronDe mogelijkheden van een magnetronIn Nederland heeft de magnetron, ook wel microwave of microgolfoven genoemd, vanaf de jaren tachtig van de twintigste ee…
Hoe houd je je magnetron schoon?Hoe houd je je magnetron schoon?Een magnetron is gemakkelijk om snel eten in warm te maken of eten in te koken. Het opwarmen en koken van voedsel gaat s…
Magnetron: vooral voor de snelle en makkelijke hapOok de beste kokkerellers hebben niet altijd tijd om uitgebreid te koken. Zoals voor velen is dan ook voor hen een magne…

Stofzuigers uitgelegdStofzuigers uitgelegdWacht een paar dagen of langer en daar is het weer: Stof. Niets is zo frustrerend als het steeds terugkerende grijze laa…
Hulp bij aanschaf wasautomaatHulp bij aanschaf wasautomaatDe ene wasautomaat is de andere niet. Ze zijn verkrijgbaar van relatief simpel en doeltreffend tot computergestuurd met…
Bronnen en referenties
Reacties

A. Bouwmeester, 30-07-2012
Hoeveel centimeter moet er minimaal aan de achterkant van een combimagnetron zijn? Reactie infoteur, 31-07-2012
Geachte A., vanwege de veiligheid is minstens enkele centimeters bij een losse magnetron gebruikelijk. Vaak staat het in de handleiding van het apparaat. Heeft u dit niet, kijk dan hier:
http://www.gebruikershandleiding.com/Magnetron/handleiding-3-7.html
Grt, A.

L. Beeloo, 23-07-2012
De glasplaat (onderin de magnetron -> geen draaischijf) is kapot. Bij navraag blijkt vervanging 100 euro te kosten. Hoe noodzakelijk is zo'n glasplaat? we hebben voor de volledigheid een aeg inbouw oven (magnetron en oven ineen).

gr L. Beeloo Reactie infoteur, 24-07-2012
Hi L., voor dit soort vragen moet u bij uw leverancier zijn. Grt, A.

E. R. Kuizenga, 01-06-2012
Wat zijn de kosten voor vwb van een magnetron? Reactie infoteur, 02-06-2012
Hi E.R., voor een magnetron komt het op 5 Euro. Mvg, A.

Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 04-06-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.