Computers recyclen en de regels daarvoor

Computers worden lang niet altijd afgedankt omdat ze stuk zijn, maar heel vaak omdat nieuwe apparaten meer mogelijkheden hebben. Het afdanken van computers is aan regels gebonden. Op dit gebied bestaan er regels van de Europese Gemeenschap die gericht zijn op hergebruik van materialen. Maar wat voor velen verouderde computers zijn, kunnen vaak voor anderen apparaten zijn die nog een tweede leven kunnen leiden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er minder hoge eisen aan een computer worden gesteld waar een oud apparaat nog aan kan voldoen.

Computers opwaarderen of weggeven

De levensduur van een computer kan verlengd worden door bijvoorbeeld het geheugen op te waarderen of door een grotere harde schijf te plaatsen. Maar een computer kan ook op een andere manier een tweede leven leiden. Als computers economisch afgeschreven zijn bij een bedrijf met hoge eisen, zijn ze vaak nog heel bruikbaar voor diverse instellingen of scholen, die minder hoge eisen stellen aan hun hardware. Zo wordt veertig procent van de gebruikte computers weggeven of verkocht aan personen, tweedehands winkels of organisaties. Ook is een deel nog geschikt om gebruikt te worden in Oost Europa of de derde wereld. Vaak worden computers gedoneerd aan een school in Afrika omdat ze ook daar, net als in het Westen, vrijwel onmisbaar geworden zijn in het onderwijs. Die scholen hebben echter niet altijd zelf de middelen om computers aan te schaffen en zijn hiervoor dan afhankelijk van donaties.

Inleveren in winkel of bij gemeente

Bron: ETRAEU, Wikimedia Commons (CC0)Bron: ETRAEU, Wikimedia Commons (CC0)
Bij het kopen van een nieuwe computer kan de oude kosteloos ingeleverd worden in de winkel waar de nieuwe wordt aanschaft. Ook kan dit bij de milieustraat van de gemeente. Computers, monitoren, printers en andere randapparaten bevatten kunststoffen, metalen en glas. Daarnaast bevatten ze chemicaliën en andere stoffen die schadelijke effecten op het milieu kunnen hebben zoals PVC, broomhoudende brandvertragers en weekmakers. De winkel of de gemeente waar de computer is ingeleverd zort er voor dat alle bruikbare grondstoffen uit de computerapparatuur worden gerecycled.

Illegaal naar ontwikkelingslanden

Volgens de nieuwe EU milieu regels dient die recycling in Nederland plaats te vinden. Daarbij moet voldaan worden aan de ISO-14001 normen en de WEEE-richtlijn van de Europese Unie. Ondanks die scherpe Europese milieu- en veiligheidsmaatregelen komen afgedankte computers toch nog vaak illegaal terecht in ontwikkelingslanden. Daar worden ze vaak, zonder bescherming tegen de giftige stoffen, zelfs door kinderen, met de hand uit elkaar gepeuterd. Zware metalen en giftige stoffen kunnen zo ook in de bodem en het grondwater terecht komen. In China ligt het afval zelfs verspreid over grote stukken land.

ISO 140001

De ISO (International Organization for Standardization) stelt normen voor milieumanagement systemen. Die normen zijn voor elk bedrijf van toepassing, ongeacht de grootte. Het doel van de ISO is om de vervuiling door afvalstoffen, dat een bedrijf produceert, te verminderen. De meest recente versie van de ISO is de ISO 14001 die werd uitgebracht in 2004 door een parlementaire commissie die vertegenwoordigingen heeft over de hele wereld.

WEEE-richtlijn

De WEEE-richtlijn (Waste Electrical and Electronic Equipment Directive) is een richtlijn van de Europese Gemeenschap voor het afdanken van elektrische en elektronische apparatuur met regels voor de inzameling, recycling en terugwinning voor alle soorten huishoudtoestellen. Hierbij gaat het om nagenoeg alle apparaten waar een stekker aan zit of die op batterijen werken en die in huishoudens of in het bedrijfsleven worden gebruikt.

De WEEE-richtlijn legt de verantwoordelijkheid voor de verwijdering van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur bij de fabrikanten neer, die dergelijke apparatuur produceren. Die bedrijven moeten er voor zorgen dat de gebruikers van elektrische en elektronische apparatuur die kosteloos kunnen inleveren bij aankoop van nieuwe producten.

Producten die in onder de WEEE-richtlijn vallen zijn:

  • Grote huishoudelijke apparaten
  • Kleine huishoudelijke apparaten
  • IT- en telecommunicatieapparatuur
  • Elektrische en elektronische gereedschappen
  • Verlichtingsapparaten (inclusief huishoudarmaturen en gloeilampen)
  • Toestellen voor particulier gebruik
  • Speelgoed, vrijetijdsuitrusting en sportuitrusting
  • Verdeelautomaten
  • Medische apparaten
  • Controle- en bewakingsapparatuur

ICT Milieu

Stichting ICT Milieu behartigt de milieubelangen van ruim 300 bedrijven uit de IT-sector, de Telecomsector en de sector Kantoortechnologie. ICT Milieu neemt haar deelnemers zoveel mogelijk werk uit handen bij het voldoen aan de milieu-eisen. Tevens volgt ICT ontwikkelingen op milieugebied en onderhoudt contacten met de overheid, politiek, andere brancheverenigingen, maatschappelijke organisaties, de pers en adviseurs, op zowel nationaal als internationaal niveau.

Lees verder

© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Jekko van WecycleDe Jekko is de nieuwste uitvinding op het gebied van afval scheiden om recyclen makkelijker te maken. De leuke naam, Jek…
Frituurvet inleveren, recyclen en hergebruikenFrituurvet inleveren, recyclen en hergebruikenGebruikt frituurvet kan worden gerecycled en dat is goed voor het milieu. Dit kan door gebruikt frituurvet en oliën in t…
VerwijderingsbijdrageVerwijderingsbijdrageWanneer u een elektronisch product in de winkel koopt komt hier bij de aanschaf een verwijderingsbijdrage overheen. Dit…
Sigaretten recycling beter voor het milieuSigaretten recycling beter voor het milieuSigaretten zijn niet alleen schadelijk voor de mens, maar ook schadelijk voor dieren en het milieu. Wereldwijd zijn er m…

Horloges: watchwinders en andere opbergsystemenWanneer u de trotse eigenaar bent van een prachtig horloge, dan wilt u er zeker van zijn dat dit horloge een zo lang mog…
Help, mijn batterij gaat snel leeg!Help, mijn batterij gaat snel leeg!Mensen hebben een mobiel voor allerlei redenen: contact met vrienden, noodgevallen en tijdverdrijf zoals sociale media,…
Bronnen en referenties
  • http://devrijepc.nl/projecten/12-project-hergebruik-computers
  • http://computertotaal.nl/overige-elektronica/ouwe-pc-hergebruiken-21504
  • Afbeelding bron 1: ETRAEU, Wikimedia Commons (CC0)
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 07-03-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.