Zelf 3D-filmpjes en foto's maken

In de bioscoop zijn de 3D films niet meer weg te denken. Maar de eerste camcorders, fotocamera’s en mobiele telefoons waarop 3D opnamen kunnen worden gemaakt zijn in aantocht.

Consumentenapparaten om 3D-films en foto's te maken

Professionals maken 3D films en games zo is het idee. Maar de producenten spelen al lang in op het fenomeen zodat de gewone particulier ook 3D films en foto’s kan gaan maken.

Panasonic en Sony: Camcorders en fototoestellen voor 3D

Merken als Panasonic en Sony komen met camcorders en fototoestellen waarmee de consument 3D films en foto’s kunnen gaan maken.

Wat zijn 3D-opnamen?

Voor het maken van 3D opnamen is het nodig om twee beelden te schieten. Eentje voor het linkeroog en eentje voor het rechteroog. De kleine verschillen in het perspectief gebruiken de hersenen om een gevoel van diepte te veroorzaken.

3D-beelden maken door 2 camera’s van hetzelfde model naast elkaar te zetten

In principe is het ook mogelijk om 3D beelden te maken door twee camera’s van hetzelfde model naast elkaar te zetten en de foto’s later met software geschikt te maken voor 3D. Stereofotografie is op zich overigens niets nieuws. Door dat de dubbele lenzen en software direct in één apparaat worden gebouwd is dat echter wel een stuk gemakkelijker.

Eerste 3D- camcorder

De eerste 3D camcorder is van Panasonic. De HDC-SDT750 is nog in 2010 te koop en kost ongeveer 1500 euro. Door een speciale conversielens worden tegelijkertijd beelden voor het linker- en het rechteroog geschoten. De stereoscopische video is vervolgens te bekijken met een 3D-tv met bijbehorende bril. De camcorder moet dan wel worden aangesloten via een HDMI-kabel. De videoresolutie is bijna Full HD. Wie normale 2D-opnamen wil maken hoeft alleen maar de 3D-lens te verwijderen.

Filmen in 3D

Zelf 3D-films maken is niet zo eenvoudig met de camcorder. Er moet namelijk met veel meer zaken rekening gehouden worden. Dit zijn onder andere:
  • Veel meer licht
  • Een brandpuntbereik van 1,20 tot 4,00 meter

Minicamcorders die ook 3D-films maken

Ook mini-camcorders zijn al ingericht op het maken van 3D-opnamen. Zo zijn er nieuwe modellen van rond de 500 euro van:
  1. DXG
  2. Aiptek

Kwaliteit van minicamcorders voor 3D niet heel erg hoog

De minicamcorders maken video’s met twee lensjes in standaardkwaliteit. Dit is kwalitatief een stuk lager dan wat de Panasonic camcorder te bieden heeft. Ook het bekijken van de beelden gaat heel anders. Dit kan namelijk alleen via het ingebouwde scherm van de mini-camcorder of op een losse digitale fotolijst. Een speciale bril is niet nodig. Er zit namelijk een speciaal laagje over de schermpjes. Prisma’s in het lcd-scherm zorgen ervoor dat het linker- en het rechteroog een ander beeld voorgeschoteld krijgen. Daar komt wel bij dat een 3D-fotolijst ook nog eens een paar honderd euro kost.

Fotocamera’s met 3D functies

Er komen ook steeds meer fotocamera’s met een 3D-functie. Fujifilms Finepix Real 3D W1 was de eerste compactcamera waarmee 3D-foto’s gemaakt konden worden. De camera kost ongeveer 430 euro.

Fujifilms Finepix Real 3D W1

De Fujifilms Finepix Real 3D W1 geeft twee ingebouwde lensjes die net iets te ver uit elkaar staan om ze te kunnen vergelijken met de menselijke ogen. De W1 maakt twee 10 megapixelbeelden die worden opgeslagen in het nieuwe mpo-formaat met twee beelden in een enkel bestand. Met de camera kan ook gefilmd worden, maar de video’s zijn niet van de beste kwaliteit. De beelden kunnen bekeken worden op het ingebouwde lcd-scherm. Een bril is daarbij niet nodig. Overigens zijn het geen geweldige beelden, omdat de fotoresolutie op het scherm tot de helft wordt teruggebracht.

Speciale lenzen zijn nodig voor goede 3-D kwaliteit van fotocamera’s

Wie echt mooie plaatjes wil schieten zal moeten wachten op speciale lenzen. Panasonic heeft al aangegeven dat ze met z’n lens komt voor de kleine Micro Four Thirdscamera’s met verwisselbare lenzen. Deze 3D-lens heeft twee optische systemen in de diameter van de lensvatting. Zij maken sterobeelden. Wanneer de lens te koop zal zijn is nog onbekend.

Sony: panorama software

Sony heeft in 2010 nog niet aangekondigd om met 3D-lenzen te komen, maar wel softwarematige functies toe te voegen aan de eigen camera’s. In de NEX-3 en de NEX-5 zit een 3D Sweep Panorama modus. Omdat tientallen beelden die razendsnel achter elkaar geschoten worden vergeleken worden ontstaat er diepte. De panoramafoto die daardoor ontstaat is te bekijken op 3D-televisies of 3D-monitoren. Bewegende zaken vormen echter een probleem.

3D-panorama’s van Sony

Ook de goedkopere compactcamera’s van Sony, de WX5 en de TX9 kunnen 3D-panorama’s maken. Deze Cybershot camera’s hebben tevens een Sweep Multi Angle-functie. Dit betekent dat de camera heel vlug 15 beelden maakt. Wat daar vervolgens uitkomt is te bekijken vanuit verschillende hoeken door de camera te bewegen of te kantelen. In de camera zitten sensoren die zelf ontdekken hoe de camera driedimensionaal wordt bewogen en ze bepalen tevens welke hoek te zien moet zijn. Sony wil deze functie in veel meer camera’s gaan verwerken. Ook de Playstation 3 wordt binnenkort geschikt gemaakt voor het bekijken van 3D-fotps.

Sharp brengt een 3D-smartphone

Sharp brengt einde van dit jaar ook nog een smartphone die 3D-beelden kan gaan schieten. De telefoon krijgt een driedimensionale camera en schermpjes.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geld verdienen met YouTubeGeld verdienen met YouTubeYouTube is natuurlijk de bekendste website met filmpjes. Wist je dat je ook geld kunt verdienen met deze filmpjes? Geld…
YouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenYouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenHoe verbeter je de kwaliteit van je filmpjes op YouTube of op je Windows computer of Apple? Er zijn heel wat filmpjes di…
Simpele surprise: fotocamera/fototoestelSimpele surprise: fotocamera/fototoestelIn begin december breekt de tijd van de surprises weer aan. Voor sommige een leuke uitdaging waar ze veel tijd en creati…
Fotograferen: experimenteer en varieerFotograferen: experimenteer en varieerTegenwoordig kan iedereen fotograferen. Vrijwel elke telefoon heeft een camera. De foto's zijn in no time geüpload in de…

Harde schijf leegmaken of gegevens verwijderenHet verwijderen van belangrijke en persoonlijke gegevens is erg belangrijk, toch weet niet iedereen hoe je een harde sch…
Prijzen veelvoorkomende flipperkastenPrijzen veelvoorkomende flipperkastenHoewel de flipperkast vroeger vaker in café's of cafetaria's stond, is dit tegenwoordig steeds zeldzamer. Nieuwe flipper…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 01-09-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.