Hoe werkt de Philips Wake-up Light?

Hoe werkt de Philips Wake-up Light? Schrikt u regelmatig wakker van uw wekker? Bent u daarna niet uitgerust? Dan is een wekker die de zonsopgang nabootst misschien iets voor u. Met de Philips Wake-up Light kunt u zelf kiezen of u gewekt wil worden door muziek van het radiostation van uw voorkeur, met behulp van natuurgeluiden of met licht natuurlijk. Door te experimenteren kunt u de meest optimale set van instellingen vinden om uitgerust de dag te beginnen.

Hoe werkt een lichtwekker?

Door deze wekker wordt de zonsopgang nagebootst. Zonlicht bestaat uit verschillende golflengtes. Het zichtbare zonlicht wordt grofweg onderverdeeld in: rood-oranje-geel-groen-blauw-indigo-violet. De rode golven zijn langer dan de violette golven. Daardoor worden de verschillende kleuren in de atmosfeer anders gebroken. Als de zon laag staat ziet u een rode of oranje kleur. In de loop van de dag overheerst meer het gele licht. Dit heeft alles met de stand van de zon te maken. Voor ons is dus de verandering van rood naar geel licht een “teken” dat de zon opkomt. Daarnaast wordt de hoeveelheid licht bij een zonsopgang groter. Dat betekent dus voor uw lichaam: opstaan! Lichtwekkers maken gebruik van dit mechanisme. Het is dus de bedoeling dat u door de veranderende lichtkleur en lichtintensiteit het signaal krijgt wakker te worden. De bedoeling is dat u geleidelijk wakker wordt en niet meer “wakker schrikt”.

Verschillende uitvoeringen van de Philips wake-up light: opties met andere prijskaartjes

Er zijn verschillende uitvoeringen van de Philips wake-up light. Een greep uit de verschillende opties is: het aantal keren alarm dat u kunt instellen (1 of 2), het aantal verschillende helderheidsinstellingen (tien of twintig), FM-radio (en AM-radio) en het aantal verschillende wekgeluiden (2, 3 of 5). De gebruiksaanwijzing kan per uitvoering afwijken. De hieronder volgende aanwijzingen kunnen dus afwijken per type. De hierboven genoemde opties horen bij de HF3520-01, HF3505-01 en de HF3510-01. Het is echter mogelijk dat de beschikbare modellen veranderen door verbetering/technische innovaties. De genoemde types waren in oktober 2016 beschikbaar.

Veiligheid

Voordat u dit apparaat in gebruik neemt dient u altijd eerst de gebruiksaanwijzing te lezen en deze te allen tijde op te volgen. Bekijkt u de paragraaf "Veiligheidsmaatregelen" of u dit apparaat veilig kunt gebruiken. Houd u er rekening mee dat vormgeving of details veranderd kunnen worden om de functionaliteit te verbeteren. Het is een elektronisch apparaat, dus u dient altijd voorzichtig te zijn met vocht. Indien u vragen over uw gezondheid of lichaam heeft, is uw behandelend arts altijd het eerste aanspreekpunt. Dit artikel is geen vervanger voor de gebruiksaanwijzing doch geeft slechts een beeld van de functionaliteiten van de Philips Wake-up Light.

Algemeen: instellen van de Philips wake-up light

Deze wekker dient voor een optimale werking op een afstand van ongeveer veertig tot vijftig centimeter van uw hoofd geplaatst te worden. Een geschikte plek is bijvoorbeeld een nachtkastje. Dan neemt u de verschillende lichtintensiteiten waar en hoeft het geluidsvolume niet te hoog ingesteld te worden. Als u de Philips Wake-up Light instelt drukt u eerst op de "MENU"-toets. Daarna drukt u op de “+”- of “-“-toets om een keuze te maken uit het wekprofiel, de wektoon of de tijd. Vervolgens drukt op op de “SELECT”-toets om te bevestigen. Om het menu te verlaten drukt u op de “MENU”-toets of u wacht dertig seconden.

Kloktijd instellen

U drukt eerst op de MENU-toets, dan de “+”- of “-“-toets totdat het klokje verschijnt. Druk op de “SELECT”-toets om te bevestigen. Stel de tijd in door met de “+”- of “-“-toets de uren te kiezen. Druk op “SELECT”-toets. Vervolgens stelt u de minuten in door op de “+”- of “-“-toetsen te drukken totdat het juiste aantal minuten getoond worden. Druk op de “SELECT”-toets om te bevestigen.

Wekprofiel instellen

Bij het invoeren van uw wekprofiel maakt u een keuze uit de wektijd, de lichtintensiteit en het geluidsniveau. U drukt eerst op de “MENU”-toets, dan de “+”- of “-“-toets totdat het wekprofielteken verschijnt. Dit teken lijkt op een bel. Druk op de “SELECT”-toets om te bevestigen.
  • Wektijd instellen. Stel de wektijd in door met de “+”- of “-“-toets de uren te kiezen. Druk op de “SELECT”-toets. Vervolgens stelt u de bijbehorende minuten van de wektijd in door op de “+”- of “-“-toetsen te drukken totdat het juiste aantal minuten getoond worden. Druk op de “SELECT”-toets om te bevestigen.
  • Lichtintensiteit instellen. Vervolgens komt u terecht in het scherm waar u de lichtintensiteit kunt instellen waarmee u gewekt wil worden. Met de “+”- of “-“-toets kunt u een waarde tussen de "1" en "20" voor de lichtintensiteit instellen. Druk op de “SELECT”-toets om te bevestigen.
  • Geluidsniveau instellen. Tenslotte eindigt u in het scherm waar u de geluidsintensiteit kunt instellen waarmee u gewekt wil worden. Met de “+”- of “-“-toets kunt u een waarde tussen de "1" en "20" voor de geluidsintensiteit instellen. Druk op de “SELECT”-toets om te bevestigen.

Wekgeluid instellen

U drukt eerst op de MENU-toets, dan de “+”- of “-“-toets totdat het teken voor het wekgeluid verschijnt. Dit teken lijkt op een muzieknoot. Druk op de “SELECT”-toets om te bevestigen. Stel het wekgeluid in door met de “+”- of “-“-toets de te kiezen tussen de afbeelding van de radio of van de vogel. Kiest u voor natuurlijke geluiden, ga dan naar de de vogel met de “+”- of “-“-toets, druk op de “SELECT”-toets. Vervolgens kunt u het wekgeluid kiezen. Druk tenslotte op de “SELECT”-toets om te bevestigen. Kiest u voor de radio, ga dan naar de radio met de “+”- of “-“-toets en druk op de “SELECT”-toets. Vervolgens kunt u de gewenste FM-frequentie kiezen. Druk tenslotte op de SELECT”-toets om te bevestigen. U heeft nu uw gewenste wekgeluid ingesteld.

Bedieningsknoppen aan de achterzijde van de Philips Wake-up Light

Als u de wekker omdraait en naar de achterzijde kijkt ziet u vijf instelknoppen.
  • Wekfunctie. Rechts zit de knop om de wekfunctie (bel) aan of uit te schakelen. U zet de wekfunctie aan, het wekteken is te zien en met de “+”- of “-“-toets aan de voorzijde kunt u de wektijd instellen. Druk op de “SELECT”-toets om te bevestigen. Wilt u iets aan het wekprofiel veranderen dan dient u het wekprofielmenu te doorlopen.
  • Lampknop. Links van de wekfunctieknop zit de lampknop. Hiermee kunt u de lamp aanzetten en de lichtintensiteit instellen als u de wake-up light als nachtlamp gebruikt. Met behulp van de “+/ -“-toets kiest u een waarde tussen “1” en “20”.
  • "SNOOZE-knop" en schermcontrastknop. Als u op de "SNOOZE”-knop drukt blijft de lamp branden op de ingestelde lichtintensiteit, maar houdt het wekgeluid op. Na negen minuten start het wekgeluid weer. De schermcontrastknop zit bij de “SNOOZE”-knop. Het schermcontrast wordt weergegeven met een half gevulde cirkel. Door herhaaldelijk op deze knop te drukken kunt u de keuze maken tussen een schermcontrast van “1”tot en met “4”. Dit bepaalt hoe u het scherm in het donker ziet.
  • FM-knop. Links van de “SNOOZE”-knop zit de “FM”- knop. Druk hier eenmaal op. Daarna kunt u aan de voorzijde de gewenste frequentie kiezen door op de “+”- of “-“-toetsen te drukken. Indien u gebruik wilt maken van het zoekprogramma voor de FM-frequenties dient u de “+”- of “-“-toetsen gedurende twee seconden ingedrukt te houden. Daarna kunt u het volume (waarde “1” tot en met “20”) regelen.
  • "Zz"- knop. De meest linkse knop aan de achterzijde is de knop om in slaap te vallen. Op deze knop staan de letters “Zz” en een rondje met dichte ogen, in de rest van deze instructie even de “Zz”-knop genoemd. Druk op de “Zz”-knop. Aan de voorzijde verschijnt het “Zz”-teken op het display. Stel met de “+”- of “-“-toetsen een tijd tussen de vijf en zestig minuten in. Het licht en / of geluid van de Philips Wake-up Light geleidelijk afgebouwd.
© 2012 - 2024 Blackbeauty, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om nooit meer te verslapenWakker worden en op tijd het bed uit komen is voor veel mensen een probleem. Men zet de wakker zelf uit en blijft nog ev…
Wekkerradio’s en de verschillende wekfunctiesGewekt worden vinden velen niet leuk. Als dat dan ook nog gepaard gaat met veel lawaai van een schelle bel kan dat al ga…
Hulp bij vroeg opstaanHulp bij vroeg opstaanVeel mensen hebben moeite met vroeg opstaan. Als de wekker gaat willen ze het liefst nog niet ontwaken, ze vinden het no…
Licht en de verschillende toepassingen van lichttherapieHeel veel mensen voelen zich in de zomer fitter en zijn tot meer actie in staat dan in de winter. Dat komt omdat zonlich…

Individueel regelbare warmtedeken: nooit meer onenigheid!Individueel regelbare warmtedeken: nooit meer onenigheid!Indien u in de koudere periodes van het jaar graag gebruik maakt van een warmtedeken kan er wel eens onenigheid over de…
De ThermoDock van Medisana: koorts op afstand meten!De ThermoDock van Medisana: koorts op afstand meten!Bent u in het bezit van een Apple-toestel en op zoek naar een vriendelijke manier om koorts bij uw gezinsleden te meten?…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zonsopkomst#Zichtbare_verschijnselen_bij_zonsopkomst
  • http://www.philips.nl/c-p/HF3505_01/wake-up-light
  • http://www.philips.nl/c-p/HF3520_01/wake-up-light
  • http://www.philips.nl/c-p/HF3510_01/wake-up-light
Blackbeauty (100 artikelen)
Laatste update: 07-11-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.