Wasdroger voor uw gemak

Wasdroger voor uw gemak Weer of geen weer, de wasdroger maakt uw was gereed voor de strijkbout, of zelfs meteen voor de kast. Inmiddels heeft 70% van de Nederlandse huishoudens een wasdroger in bezit en dat is niet verwonderlijk. Een wasdroger is er voornamelijk voor het gemak. Zo zijn waslijnen en droogrekken verleden tijd, bent u sneller klaar en bespaart u ruimte. Wilt u er een aanschaffen, let dan op het energielabel, de capaciteit, het geluidsniveau en het droogsysteem. Uw nieuwe wasdroger doet de rest!

Wasdrogers en energie

Een wasdroger of droogtrommel is een apparaat om kleding, beddengoed en handdoeken die uit een wasautomaat komen, te drogen. Het vochtige textiel wordt in de trommel gedaan, en deze draait het wasgoed rond terwijl er warme lucht doorheen wordt geblazen. De lucht wordt in de droger zelf opgewarmd, in de meeste gevallen via elektriciteit, maar er bestaan ook gasverwarmde en warmtepompdrogers. Een wasdroger is een van de grootste energieverbruikers in huis. Let dus altijd op de energie-efficiency klasse van de droger. Deze is te vinden op het energielabel, waar een klasseverdeling van A t/m G op staat. A is de beste keus wat betreft energieverbruik, maar deze betreft enkel gasverwarmde wasdrogers en warmtepompdrogers. C en D treft u aan bij de goedkopere wasdrogers en bij de tijdgestuurde drogers.

Let tevens op het geluidsniveau van de droger. Aanbevolen is 47 dB of minder als de wasdroger in een ruimte komt waar een open verbinding is met een ruimte waar u lang in verblijft. Een ander belangrijk punt dat soms over het hoofd wordt gezien is de draairichting van de deur. Soms is het te wijzigen, soms niet. Vaak staat de wasdroger naast de wasautomaat dus bepaal van te voren hoe de deur moet openen.

Soorten wasdrogers

Luchtafvoerdroger of afvoerdroger

De luchtafvoerdroger is de simpelste. Deze is uitgerust met een afvoerslang die de warme lucht inclusief het opgenomen vocht via een open raam of een rooster in de muur naar buiten afvoert. Het werkt als volgt: Een ventilator zuigt de omgevingslucht aan en verwarmt deze met een verwarmingselement. Deze hete lucht komt in de machine, koelt af en neemt vocht uit het wasgoed mee. Deze drogers hebben het voordeel dat de programma's korter duren en het mede daarom ook relatief energiezuinige wasdrogers zijn. Let er wel op dat u ook een mogelijkheid heeft om de lucht naar buiten toe af te voeren. Een open raam is natuurlijk niet ideaal, maar wordt wel vaak toegepast. Verder moet de ruimte goed kunnen worden geventileerd.

Condensdroger

Condensdrogers zijn het populairst want meer dan 2/3 van alle verkochte wasdrogers zijn van dit type. Dat is ook logisch, want deze machine kunt u overal plaatsen. Wat de condensdroger doet is de warme vochtige lucht langs een condensator (warmtewisselaar) voeren, die de lucht vervolgens afkoelt. Deze condensator wordt gekoeld met omgevingslucht. Het in de lucht opgenomen vocht slaat dan neer als water (condens). Dit houdt in dat er waterdruppels op de condensator ontstaan, waarna het in een container, een reservoir wordt opgevangen en later weggepompt via een afvoer. Er zijn ook typen drogers waarbij u de container zelf moet legen, met als nadeel dat als u dat vergeet, de droger bij een volgende beurt afslaat omdat de bak vol is. De lucht waarmee het wasgoed wordt gedroogd bevindt zich overigens in een gesloten gedeelte. Naderhand wordt de lucht iets opgewarmd weer uitgeblazen in de omgeving. Condensdrogers zijn meer storingsgevoelig door aanwezigheid van meer onderdelen.

Warmtepompdroger

In tegenstelling tot de condensdroger zit er geen verwarmingselement in maar een warmtepomp. Deze kun je zien als het omgekeerde van een koelkast. De warme lucht waarmee het wasgoed wordt gedroogd, ontstaat door de lucht samen te persen met behulp van een pomp, wat vijftig procent minder verbruik vergt dan bij de condensdroger. Dit type droger is dus energiezuinig. U betaalt eerst meer, maar verdient dit na ongeveer zeven jaar weer terug omdat uw energiekosten lager zijn. De warmtepompdroger droogt langzamer dan andere drogers omdat de temperatuur lager blijft, maar een groot voordeel is dat u al uw wasgoed tezamen in de droger kunt doen.

Gasverwarmde droger

Bij de gasverwarmde luchtafvoerdroger is er geen sprake van elektriciteit maar wordt de lucht verwarmd met gas. Een andere benaming is gasgestookte wasdroger. In aanschaf zijn ze nog duur, maar ze gebruiken door de grote luchtverplaatsing slechts de helft energie in vergelijking met een gewone elektrisch verwarmde droger. Het zijn energiezuinige drogers voor de milieubewuste gebruiker, zonder dat er wordt ingeleverd door een langere droogtijd. Gasverwarmde drogers zijn namelijk snel (droogtijd ongeveer 50 min). Wel heeft u een extra gasaansluiting nodig, een goede ventilatie in de ruimte, een elektriciteitsaansluiting en een luchtafvoerbuis- of slang. De droger op gas heeft geen energielabel omdat het label enkel elektriciteit betreft.

Was/droog-combinatie

De naam zegt het al: De was/droog combinatie is een 2 in 1 apparaat, wat ruimtebesparend is. Er zijn echter wel wat nadelen en de belangrijkste is dat bij een volle belading van de wasmachine je niet direct het wasgoed kunt gaan drogen. De maximale beladingscapaciteit van de wasdroger is kleiner dan die van de wasautomaat, soms maar de helft. Dit betekent dat u dus meer tijd kwijt bent aan wassen en drogen. Daarnaast is het waterverbruik van een combi-droger hoog en zullen de totale kosten dus hoger zijn. Een was/droog combinatie is wel een optie voor kleine huishoudens.

U kunt desgewenst een was- en droogtoren creëren om vloerruimte te winnen. De meeste drogers kunt u bovenop uw wasautomaat plaatsen (niet andersom!). Hiervoor zijn er montagesets op de markt, ook kunt u een voetstuk met opbergla onder een van de apparaten plaatsen waardoor u de werkhoogte met circa dertig centimeter verhoogt. In- en uitladen wordt hiermee eenvoudiger. Wilt u een was-droog toren dan kunt u het best apparaten van hetzelfde merk kiezen, omdat door de fabrikant al rekening is gehouden met het 'stapelen'.

De beladingsvorm van een wasdroger

Bij de beladingsvorm onderscheiden we twee typen:

Voorlader

De voorlader is het meest voorkomende type wasdroger. De deur, ook wel het 'oog' zit aan de voorzijde van het apparaat.

Bovenlader

Bij de bovenlader zit er een deksel aan de bovenkant. Dit type wordt aanbevolen als u geen ruimte hebt om de deur van een voorlader te openen, maar ook als bukken, op hurken en knieën zitten, en dergelijke voor u lastig is.

Droogcapaciteit wasdrogers

U kunt gewoonlijk 5 tot 7 kg was in de droger doen, maar sinds kort zijn er ook wasdrogers in de handel die 10 kg kunnen drogen. Let er wel op dat deze apparaten soms ook groter zijn uitgevoerd. Hoe groter de trommelinhoud hoe sneller de was droog is, omdat er meer lucht tussen het wasgoed komt, bovendien is het risico op kreuken verminderd. Dekbedden en kussens vragen in elk geval een grotere vulopening. U kunt bij de aankoop de capaciteit aanpassen aan de trommelinhoud van uw wasmachine. Ga minimaal voor dezelfde capaciteit als uw wasautomaat.

Besturing wasdrogers

De besturing van een wasdroger kan door middel van vochtigheidsmeting of door tijdsinstelling:

Vochtigheidsmeting

De gemeten vochtigheid wordt met sensoren elektronisch vergeleken met een instelling op de droger. De droger bepaalt dan zelf of het droogproces klaar is. U voorkomt hiermee dat uw wasgoed er juist veel te droog uitkomt. Wel is het zo dat wasdrogers die deze restvochtigheid meten meestal duurder zijn dan drogers met de 'ouderwetse' tijdbesturing.

Tijdbesturing

Wasdroger met louter tijdbesturing zult u steeds minder tegenkomen. De besturing van de tijd is gekoppeld aan een vast aantal minuten zodat een programma altijd even lang duurt. Hier is ervaring van belang. U moet zelf uitzoeken welke droogtijd het beste resultaat geeft. De restvochtigheid kan sterk variëren omdat deze ook afhangt van temperatuur en luchtvochtigheid van de ingenomen lucht, maar meer nog de belading van het apparaat zelf. Weet u niet goed hoe lang u moet drogen, houdt dan aan dat het wasgoed nog ietsje vochtig moet zijn, zodat strijken gemakkelijker gaat. Overigens is een tijdbesturing zeer handig als u even kleding wilt luchten.

Opties wasdroger

U kunt de wasdroger zo luxe krijgen als u maar wilt. Hieronder veel voorkomende programma's en/of opties.

Droogprogramma witte en bonte was/kreukherstellend

Verschillende droogresultaten zijn mogelijk: Extra droog, kastdroog, strijkdroog, jeans, wol, opfrissen etc. Binnen de verschillende droogprogramma's kan nog worden gevarieerd met betrekking tot de temperatuur of tijdsduur.

Display met programmaverloop

Met een display kunt u precies zien hoe ver een programma is gevorderd. Deze optie is niet nodig als de tijdsduur u niet uitmaakt. U kunt natuurlijk ook uit ervaring weten hoe lang het drogen ongeveer gaat duren.

Uitgestelde start

Bij de optie 'uitgestelde start' kunt u de droger op een later moment laten starten. Deze optie is bijvoorbeeld nuttig als wasautomaat en wasdroger op dezelfde electragroep zijn aangesloten, en er overbelasting kan ontstaan. Ook kunt u met deze optie 's nachts wassen, wat goedkoper is (nachtstroomtarief).

Anti kreukfase

Door deze optie wordt uw was behalve droog ook zacht en strijken zal minder nodig zijn. Sommige wasdrogers beschikken standaard over deze functie zodat de trommel in beweging blijft (bijv. elke minuut eventjes) en kreuken wordt voorkomen.

Wolprogramma

Om vervilting te voorkomen of erger, om te voorkomen dat uw wollen goed er als vodden uitkomen is er een wolprogramma al of niet met een wolkorf. Ook sportschoenen kunt u met dit programma drogen.

Energie besparen

  • Het droogproces wordt versneld als u het wasgoed van te voren goed centrifugeert voordat het de wasdroger ingaat.
  • Stel een tijdklok nooit te lang in, om energieverspilling te gaan.
  • Plaats een lucht- of condensdroger in een toch al warme ruimte zodat de droger minder energie nodig heeft.
  • Kies zo veel mogelijk de energiezuinige programma's en laat de strijkbout het laatste werk doen.
  • Kies de Economy-knop als die op uw droger zit. Deze staat voor langer drogen bij een lagere temperatuur.
  • Gebruik de wasdroger alleen bij regenachtig weer. Op andere dagen hangt u de was buiten aan de waslijn.
  • Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon om verhitting en brand te voorkomen en ga regelmatig eens kijken als uw was droogt. Wasdrogers zijn namelijk vaak oorzaak van woningbranden, vooral als de droger op zolder of in een berging staat en er geen zicht op is, of in het geval van 'drogen in de nacht'.

“I washed a sock. Then I put it in the dryer. When I took it out, it was gone.” ~ Rod Schmidt

Lees verder

© 2008 - 2024 Astrid-d-g, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warmtepompdroger: een energiezuinig type drogerWarmtepompdroger: een energiezuinig type drogerEen warmtepompdroger is gemiddeld zo'n 60% zuiniger dan een luchtafvoerdroger of condensdroger. Dit is beter voor het mi…
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Een wasdroger kopenEen wasdroger kopenIn veel huishoudens is een wasdroger aanwezig. Een wasdroger die ook wel als droogtrommel aangeduid wordt, zorgt ervoor…
Droger kopen? Hoe maak je een keuze voor een wasdroger?Een wasdroger, droger of centrifuge (droogtrommel) zorgt er voor dat je fris gewassen kleren snel drogen. Maar net als b…

Maakt DLNA de elektronica in je huis gebruiksvriendelijker?Maakt DLNA de elektronica in je huis gebruiksvriendelijker?Elektronische apparatuur die niet op elkaar past en tot ergenis leidt. "Binnenkort is dat allemaal verleden tijd met DLN…
Stofzuigers uitgelegdStofzuigers uitgelegdWacht een paar dagen of langer en daar is het weer: Stof. Niets is zo frustrerend als het steeds terugkerende grijze laa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: KreF, Pixabay
Astrid-d-g (270 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.