Het USB-Condoom

Het USB-Condoom Het gebeurt steeds vaker dat mensen gedachteloos de USB van hun telefoon in vreemde USB-poorten stoppen om de telefoon op te laden. Helaas staan te weinig mensen er bij stil dat er via dezelfde USB-poort ook informatie gedownload kan worden van hun telefoon, met alle gevolgen van dien. Dit kan je nu voorkomen door gebruik te maken van het USB-Condoom. Natuurlijk biedt het USB-Condoom maar beperkte bescherming. Je smartphone kan op verschillende manieren gehackt worden, zoals je verderop in dit artikel kan lezen.

Gegevens stelen van de mobiele telefoon

Vooral op luchthavens, openbare oplaadstations en in hotels gebeurt het geregeld dat via de USB gegevens van iemands mobiele telefoon worden gedownload. Denk dus na voordat je je USB-stekker in een vreemde USB-poort stopt, soms krijg je hiervan meer dan alleen gratis stroom. Zeker in een tijd waarin het contactloos betalen met een mobiele telefoon steeds meer in opmars is, moet het niet mogelijk zijn dat persoonlijke gegevens van je telefoon gedownload kunnen worden, zodat kwaadwillenden hier gebruik van kunnen maken. Naast het downloaden van gegevens van je mobiele telefoon via de USB zijn er meerdere manieren waarop hackers aan jouw gegevens proberen te komen. Tegen deze andere manieren biedt het USB-Condoom geen bescherming.

Hoe werkt een USB-Condoom

Er zijn verschillende USB-condooms, maar de werking is van allemaal hetzelfde. De condooms dekken alle pinnetjes af, behalve degene waar de stroom langs gaat. Zo kan je altijd veilig je mobiele telefoon opladen. Anderen kunnen je gegevens niet stelen en het is ook niet mogelijk om malware op je smartphone te installeren. De USB-Condoom is te koop onder de namen USB Condom (SyncStop) en Juice-Jack Defender.

Alleen USB-beveiliging

Een USB-Condoom biedt alleen beveiliging tegen het downloaden van gegevens via de USB. Wanneer je inlogt op een openbaar draadloos netwerk is je telefoon evenmin veilig. Iedereen die eveneens ingelogd is op hetzelfde netwerk kan met een beetje moeite gegevens van je telefoon stelen zoals je wachtwoorden en wanneer je via een onbeveiligd openbaar netwerk mobiel bankiert je bankgegevens. Hiertegen beschermt een USB-Condoom je dus niet. Bedenk dus goed dat je altijd risico loopt wanneer je inlogt op een openbaar device. In 2013 waren 850.000 Nederlanders slachtoffers van hackers (Bron: veiligheidsmonitor 2013 CBS).

Hoe beveilig je je smartphone?

Er zijn een aantal manieren waarop je je smartphone kan beveiligen tegen hackers:
  • Zet altijd een wachtwoord op je smartphone.
  • Schakel de bleutooth op je telefoon uit wanneer je deze niet gebruikt. Bluejacking is een eenvoudige manier om een telefoon te hacken via de bleutooth.
  • Zet de dataroaming van je mobiele telefoon uit.
  • Wanneer je inlogt op een openbaar netwerk, kijk dan goed of het een veilige https-site is in plaats van een http-site.
  • Regel nooit bankzaken of andere privacygevoelige informatie via een openbaar netwerk.
  • Zet antivirussoftware en een firewall op je smartphone en houdt deze up-to-date.
  • Download alleen apps van Google Play of de App Store en zorg er voor dat er geen aankopen vanuit apps kunnen worden gedaan met jouw telefoon. Pas hiervoor de instellingen aan, door beperkingen in te voeren.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkomen dat condooms scheurenVoorkomen dat condooms scheurenVeilig vrijen doe je natuurlijk altijd met een condoom: alleen dit voorbehoedsmiddel beschermt je tegen zowel seksueel o…
Condooms - een veilige vorm van geboortecontroleCondooms - een veilige vorm van geboortecontroleWaarom zou ik een condoom gebruiken? Condooms zijn de enige vorm van bescherming, welke zowel de overdracht van seksueel…
Het vrouwencondoomNiet alleen de man heeft de mogelijkheid tijdens de sex een condoom te dragen. Een vrouw heeft sinds 1992 ook de keuze e…
Veilige seks; op de juiste manier een condoom gebruikenVeilige seks; op de juiste manier een condoom gebruikenEen condoom gebruik je om veilig te vrijen. Het lijkt zo simpel. Omdoen en je bent klaar, toch? Niet helemaal. Je moet h…

Wat is DAB (Digital Audio broadcasting) radio?DAB (Digital Audio Broadcasting) is de digitale variant van FM/AM radio. VHS-videoband werd DVD, LP werd CD en AM/FM wor…
Bronnen en referenties
  • http://appevent.com/nieuws/voorkom-mobiele-ziektes-met-usb-condom
  • http://nl.norton.com/clubnorton-dangers-of-public-wifi/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.