In België TV kijken met satelliet

Digitaal televisie kijken met Belgacom en Telenet is erg duur. Bovendien zijn er niet erg veel alternatieven voorhanden. Een stuk goedkoper wordt het alvast als je TV kijkt via de satelliet. Bovendien is de kwaliteit gelijkwaardig en het zenderaanbod groter.

Goede kwaliteit

Tv kijken via een satelliet houdt in dat de signalen die worden uitgezonden vanuit een studio, via een satelliet in de ruimte, rechtstreeks worden doorgestuurd naar de mensen thuis, zonder dat hier een kabel aan te pas moet komen of een bedrijf die de signalen distribueert. Thuis heb je dan een schotel en een ontvanger nodig. Door de digitale technologie is de kwaliteit van het beeld en geluid optimaal. Het signaal is dan ook over het ganse land hetzelfde van kwaliteit en bevat zowel televisie- al radiozenders.

De schotelantenne

Het grootste nadeel van satelliettelevisie is de schotel zelf. Deze schotels zijn niet erg mooi en je bent zelden in staat om ze te verstoppen omdat ze gemakkelijk een halve meter doorsnede meten en altijd mooi naar het oosten dienen te worden gericht in een bepaalde specifieke hoek. Op deze manier is de schotel steeds gericht naar een Astra satelliet, die het TV aanbod in Europa grotendeels verdeeld. Gelukkig kan je ze tegenwoordig reeds kopen in verschillende kleuren en stijlen.

De satelliet

Ses Astra is eigenaar van het belangrijkste satellietsysteem in Europa en levert televisiebeelden aan 102 miljoen Europese gezinnen. Het heeft een totaalaanbod van 1400 zenders en levert naast televisie ook radio en zelfs telefonie- en internetdiensten via de satelliet. In totaal heeft het bedrijf een 38 satellieten boven de aarde zweven.

De kwaliteit

Het aanbod aan zenders via satelliet is vaak erg groot en internationaler van aard dan bij kabel TV. De meeste aanbieders, zoals TV Vlaanderen delen het gigantische zenderaanbod op in pakketten, die aansluiten bij ieder zijn smaak. Zo kan je kiezen voor meer sport, films of buitenlandse zenders. Het TV signaal wordt digitaal verwerkt met een decoder, zodat er een perfecte beeldkwaliteit ontstaat. Zo is het ook mogelijk TV te kijken in HD. Hiervoor heb je dan een speciale HD ontvanger nodig. De meeste decoders beschikken over een ingebouwde programmagids. Voor digitaal geluid heb je een digitale versterker nodig.

België en Nederland

Je kan in België en Nederland gratis genieten van een reeks televisiezenders zonder dat je hiervoor een abonnement bij een firma dient aan te gaan of een smartcard dient te kopen. Dit gratis aanbod is verzameld onder de zendernaam BVN, het Beste van Vlaanderen en Nederland. Op deze zender krijg je een verzameling uitzendingen te zien van zowel de VRT als de NOS. Ook enkele regionale zenders zijn gratis te bekijken via de satelliet. Daarnaast zijn er nog een 400 tal gratis zenders voorhanden, zoals BBC World, CNN, Arte en tal van minder bekende internationale zenders. Opvallend veel Britse en Duitse zenders. Andere zenders, zoals de commerciële zenders uit eigen land worden verdeeld door het commercieel circuit en hiervoor dien je jezelf dus bij een provider te abonneren en een smartcard aan te schaffen.

De verschillende providers

In België kan je genieten van een aanbod aan satelietzenders via TV Vlaanderen en TéléSat. In Nederland kan je dan weer kijken via Canal Digitaal. De abonnementsprijzen zijn vaak maar de helft zo duur dan de prijzen van kabel TV aanbieders. Bij al deze providers is het aanbod erg groot.

Kies je eigen hardware

In tegenstelling tot aanbieders van televisie via de kabel, kan je bij pakweg TV Vlaanderen of Canal Digitaal zelf je hardware kiezen. Dit heeft tal van voordelen. Bij Belgacom en Telenet, dien je steeds hoge huur- of aankoopkosten te betalen voor de noodzakelijke toestellen zoals een digibox. Bij satelliet TV kies je die toestellen zelf. Ze zijn dan niet alleen goedkoper, maar het aanbod is dan ook groter, waardoor je een toestel kan kopen die volledig beantwoord aan je eisen. Het grootste nadeel blijft evenwel de schotelantenne, die ook in aankoopprijs niet erg goedkoop is, niet altijd even eenvoudig is om te installeren en zelden mooi oogt tegen de gevel van je woning.
© 2009 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Digitaal satelliet tv: de LNBDe LNB is een noodzakelijk onderdeel van satelliet televisie. Kan je digitale satelliet tv ontvangen zonder LNB? Wat is…
Britse BBC FTA tv via de Astra satellietBehalve de BBC tv zenders is sinds kort de commerciële Channel4 FTA (ongecodeerd, lees: gratis) te ontvangen op de Engel…
Internet via de satellietInternet via de satellietIedereen die zich buiten het breedband Internet gebied bevindt, heeft sinds kort de mogelijkheid om Internet via de sate…
BVN de Nederlandstalig publieke tv zender in het buitenlandBVN de Nederlandstalig publieke tv zender in het buitenlandNederlandse en Belgische tv ontvangen in het buitenland via BVN, een gratis Nederlandstalige tv zender voor alle Vlaming…

Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Wanneer je thuis veel met je computer bezig bent, dan kun je je afvragen of je deze 's-nachts gewoon kan laten aanstaan…
mijn kijk opMultitasking door jongeren, voordeel of nadeelJongeren verschuilen zich onder het motto; “ik kan alles tegelijk” De kinderen van tegenwoordig kunnen alles tegelijk, o…
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 22-03-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.