Hartfilm met smartphone maken – Medische apps

Met een speciale applicatie voor je smartphone kun je een hartfilmpje maken. Deze applicatie is alleen nog maar beschikbaar voor Android-telefoons. In de toekomst wordt het ook mogelijk om met andere type telefoons, onder andere de iPhone en de Blackberry, een hartfilmpje te maken. Ook kun je kiezen uit een aantal medische apps voor de smartphone.

Geschiedenis

Het Human++-systeem is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Holst Centre uit Eindhoven; nanotechnologen van Imec; en software ontwikkelaars van Tass. Het systeem is in eerste instantie ontworpen voor het gebruik met android telefoons. Als de speciale technologie aanslaat en interessant genoeg wordt bevonden door commerciële marktpartijen wordt het systeem ook beschikbaar gemaakt voor andere typen smartphones.

Wat is het Human++-systeem?

Dit is een systeem dat bestaat uit een halsketting met een sensor. De sensor plak je op je borst en de ketting hang je om je nek. Op je telefoon sluit je vervolgens de halsketting aan. In de telefoon installeer je software, de speciale applicatie, die via de sensor de elektrische activiteit van de hartspier meet (200 keer per seconde). Door deze meting kan de software in te telefoon vervolgens een hartfilmpje maken. Opgeslagen filmpjes kunnen worden verstuurd via bijvoorbeeld de mailfunctie van de telefoon.

Grote voordelen van het Human++-systeem

Omdat je de activiteit van de hartspier constant kunt monitoren op deze manier wordt het mogelijk sneller in te grijpen als er iets mis dreigt te gaan met het hartritme. Het systeem biedt een uitkomst voor hartpatiënten. Met deze toepassing wordt het mogelijk in een vroeg stadium een hartinfarct te herkennen, en kan bijtijds het ziekenhuis of de ambulancedienst worden ingelicht.

Hersengolven meten met je telefoon

Na het kunnen meten van de activiteit van de hartspier zijn andere ontwikkelingen dichtbij. In de toekomst wordt het misschien mogelijk om hersengolven te kunnen waarnemen met je mobiele telefoon. De toepassing op het gebied van het meten van hersengolven kan vooral voor epilepsie patiënten een uitkomst bieden om een epileptische aanval te kunnen voorspellen.

De mobiele telefoon als medisch hulpmiddel

Als het Human++-systeem verder wordt ontwikkeld voor vele andere toepassingen op het lichaam, dan worden smartphones steeds meer een medisch hulpmiddel voor het bepalen van bepaalde ziektebeelden. Een groot voordeel hiervan is dat huisartsen en ziekenhuizen minder belast zullen worden met bezoeken van mogelijke patiënten. Het wordt mogelijk om meer op afstand te monitoren waardoor ziekenhuispersoneel minder wordt belast.

Daarnaast is het natuurlijk een fantastisch middel om je eigen gezondheid mee in de gaten te kunnen houden.

Medische apps voor smartphone

Het is mogelijk om diverse medische applicaties (apps) op je smartphone of iPad te installeren. Hieronder staan er vijf beschreven.

  • Elektronisch Cliënten Dossier
  • Medische zakkaartjes
  • AED4U
  • SLIC, NeuroMind en Safe Surgery
  • Zorgkaart Nederland

Elektronisch Cliënten Dossier

Dit is een helder ingericht zorgdossier voor intramurale zorg, toepasbaar bij intramurale en extramurale zorginstellingen. De toepassing is geschikt voor de iPad en webbrowsers. De cliëntgegevens staan centraal opgeslagen op een computer server van de betreffende instelling.

Medische zakkaartjes

Deze applicatie geeft een overzicht voor 14 vakgebieden van anamnese en onderzoek. Ook kun je er handige praktijkweetjes vinden. De toepassing is geschikt voor Android, iPone, Symbian en Windows Mobile. De doelgroepen van deze applicatie zijn co-assistenten en artsen.

AED4U

Deze applicatie geeft een totaaloverzicht van alle externe defibrillators in Nederland. De toepassing is geschikt voor Android, iPhone, iPad en webbrowsers.

SLIC, NeuroMind en Safe Surgery

SLIC is applicatie over traumatische aandoeningen van de halswervelkolom; NeuroMind is een hulpmiddel bij het stellen van neurologische diagnoses. Safe Surgery is een checklist, gebaseerd op de richtlijnen van de WHO. Deze checklist is bedoeld als hulpmiddel om het aantal complicaties in de operatiekamer te minimaliseren. De applicatie is geschikt voor de iPhone. De doelgroepen van de applicatie zijn neurologen, neurochirurgen, arts-assistenten en medisch studenten.

Zorgkaart Nederland

Deze toepassing beoogd een verzamelpunt te zijn van het aanbod van zorgaanbieders. Daarbij worden ook verwijzingen naar kwaliteitsrapporten en ervaringen van zorgconsumenten vermeldt. De toepassing is geschikt voor de iPhone en webbrowsers.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Applicaties voor de smartphoneApplicaties voor de smartphoneIn Nederland heeft bijna iedereen een smartphone, een handige mobiele telefoon met vele mogelijkheden tot communicatie,…
Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?Google Play, voorheen de Android Market, is de tegenhanger van de App Store. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat…
Je Android telefoon rooten: hoe en waarom?Je telefoon rooten. Root access. Super user, SU. Misschien heb je wel eens van deze termen gehoord, of wel eens een app…

Welke functies bezit een camcorderWelke functies bezit een camcorderEen camcorder heeft verschillende functies. Veel daarvan treft u op praktische wijze aan op iedere camcorder. In volgend…
Hoe werkt een iPod? (nano&classic)Hoe werkt een iPod? (nano&classic)Ze zijn kwalitatief goed en gaan lang mee. Ook hebben ze een leuk design en zijn ze in veel verschillende kleuren te ver…
Bronnen en referenties
  • www.zorgkaartnederland.nl www.nedap-healthcare.com www.logica.nl www.DigitalNeurosurgeon.com www.kubben.nl www.aed4.eu www.anno73.nl
Jozzie (244 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.