Pokémon Go: GPS Spoofing, hacks en bots mag dat?

Pokémon Go: GPS Spoofing, hacks en bots mag dat? Pokémon Go is een app waarmee je Pokémon kunt vangen door je huis uit te gaan en te wandelen. Er zijn echter ook heel veel manieren om vanuit je eigen woonkamer te spelen, of om op je mobiel de GPS te veranderen en te doen alsof je bijvoorbeeld in New York bent. Dit wordt ook wel GPS Spoofing of hacking genoemd. En het is ook mogelijk om een bot te installeren, die het spel voor je speelt, zodat jij niets meer hoeft te doen. Mag dit eigenlijk wel? Kun je geband worden voor dit soort praktijken? Welk risico loop jij als speler als je gebruikmaakt van GPS Spoofing, hacks en bots?

Wat is Pokémon?

Pokémon is een franchiche, ontwikkeld in de jaren negentig. Het komt van oorsprong uit Japan en in een mum van tijd nam het de hele wereld over. Er waren games, tekenfilms en ruilkaarten. Ook zijn er talloze accessoires te verkrijgen met Pokémon erop. Pokémon staat voor Pocket Monster en het zijn kleine wezentjes die erg goed kunnen vechten. Ze leven in een Pokéball en trainers proberen alle verschillende Pokémon te vangen en deze te trainen, zodat ze sterker en beter worden. Vooral op de Gameboy waren de spelletjes erg populair. Sinds juli 2016 is het ook mogelijk om Pokémon Go op je mobiele telefoon te downloaden. Deze app werd al meteen een regelrechte hype.

Wat is Pokémon Go?

Met Pokémon Go ben je zelf een Pokémontrainer en is het de bedoeling om zo veel mogelijk Pokémon te vangen. Dat doe je door je huis uit te gaan en rond te lopen. Je komt dan vanzelf verschillende Pokémon tegen, maar je kunt ook Pokégyms en Pokéstops vinden. Deze zijn altijd te vinden bij bekende bezienswaardigheden, zoals kunstwerken, kerken of monumenten. Pokémon Go was al meteen vanaf de release een ontzettend populaire app en binnen een maand waren er door het bedrijf Niantic al miljoenen verdiend.

GPS Spoofing

GPS Spoofing is een techniek waarbij je het GPS van je telefoon (of je computer) besluit te veranderen. Je kunt hiermee dus net doen alsof je bijvoorbeeld in New York of Hong Kong zit en alle stops meepakken, de Pokémon vangen die er verschijnen of meevechten in Pokégyms. Er zijn talloze programma’s ontwikkeld waardoor je dit kunt gebruiken met Pokémon Go. Je kunt dan dus heel gemakkelijk vanuit je eigen woonkamer Pokémon spelen zonder er moeite voor te doen.

Zien waar Pokémon Spawnen

Veel mensen maakten in juli en augustus 2016 gebruik van PokéVision en Pokéhound. Twee apps waarmee je precies kunt zien waar een zeldzame Pokémon verschijnt (spawnt). De apps werden vooral veel gebruikt in combinatie met GPS Spoofing. Mensen keken op de kaart om te zien waar zeldzame Pokémon verschenen en gingen daarna naar de coördinaten van deze plaats middels GPS Spoofing. Niantic, de ontwikkelaar van Pokémon Go, heeft echter deze apps laten bannen, omdat Niantic van mening is dat het valsspelen is en het plezier van het spel hiermee verloren gaat.

Pokémon Go Bots

Er zijn tevens Bots die gebruikt kunnen worden om Pokémon Go te spelen. Wanneer je een bot draait, zal je poppetje zelf voor een x-aantal kilometer lopen en tijdens die wandeling gebeurt alles automatisch. Pokémon worden gevangen en PokéStops worden bezocht.

Pokémon Go hacks

Bij hacks wordt de Pokémon Go zodanig gehackt of aangepast, dat het mogelijk is om bijvoorbeeld de meest zeldzame Pokémon vlak naast je te laten spawnen. Vaak worden deze hacks gedaan in combinatie met andere apps.

Mag dit allemaal?

Het GPS Spoofing, de bots en de hacks zijn absoluut verboden om te gebruiken. In de voorwaarden van Pokémon Go staat dit overduidelijk besproken. Wanneer je dus besluit om gebruik te maken van één van deze methodes, loopt je account flinke risico’s.

Waarom toch doen?

Er zijn veel argumenten te bedenken waarom er een hoop mensen zijn die valsspelen met hun Pokémon Go-account. Bijvoorbeeld omdat er bij hun in de buurt niet veel te vinden is, omdat ze niet bepaald mobiel zijn, of omdat ze graag een voorsprong op de rest willen hebben.

Waarom is het verboden?

Pokémon Go is bedoeld om de wereld mee te verkennen. Je wordt uitgedaagd om Pokéstops en Pokégyms te vinden en misschien naar compleet andere locaties te reizen, omdat bepaalde Pokémon niet bij jou in de buurt voorkomen. Door vals te spelen en alles vanuit je huis te doen, speel je het spel niet zoals het bedoeld is en heb je daarmee ook nog eens een groot voordeel op de rest van de spelers. Wanneer je gemakkelijk van de ene naar de andere locatie gaat, is het ook veel makkelijker om extra XP te krijgen en om de sterkste en meest zeldzame Pokémon te vinden. Een hoger level krijgen gaat veel gemakkelijker. Het spelplezier voor andere spelers wordt ermee verziekt. Stel je voor dat je een Pokégym hebt gevonden en daar een paar kilometer voor hebt gelopen. Je neemt hem over en vervolgens merk je dat iemand is die jouw Gym weer overneemt. Maar… je ziet niemand in de buurt. Het is voor mensen die het spel serieus spelen erg frustrerend om te weten dat er anderen zijn die vals spelen.

Permanente bans

Niantic heeft in augustus 2016 aangegeven dat de valsspelers permanent gebanned gaan worden. Dit betekent dat er een ban op je account komt en dat je niet langer meer kunt spelen. Ervoor waren er ook al softbans die werden uitgedeeld. Deze bans duurden een half uur tot twee uur en werden gegeven aan accounts die zich vreemd gedroegen. Maar omdat de softban niet lang duurde, hadden de meeste cheaters er maar weinig problemen mee. Met een permanente ban hoopt Niantic het probleem op te lossen.

Is het te omzeilen?

Sommige GPS Spoofing, bots en hacks lijken misschien de ban te omzeilen, maar onthoud wel dat je met iedere actie waarin je gaat valsspelen je het risico loopt om een permanente ban te krijgen. Dit betekent dat je je account ook niet meer terugkrijgt. Niantic zal constant bezig zijn om te achterhalen wie er valsspeelt en wie niet, om het spel zo voor de rest van de spelers zo leuk mogelijk te blijven houden.

Lees verder

© 2016 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pokémon Go: hoe maak je je Pokémon sterker?Pokémon Go: hoe maak je je Pokémon sterker?In Pokémon Go is het de bedoeling om zoveel mogelijk verschillende Pokémon te vangen. Hiervoor moet je daadwerkelijk naa…
Pokémon Black en WhitePokémon Black en WhitePokémon Black en White zijn de twee nieuwste Pokémon games voor de Nintendo DS. De spellen zit vol met nieuwe features d…
Pokémon GO: zo kun je Ditto vangenPokémon GO: zo kun je Ditto vangenWil je je Pokédex helemaal compleet maken dan moet je sinds november 2016 ook een Ditto gevangen hebben. Over de aanwezi…
Pokémon GO: het evolueren van WurmplePokémon GO: het evolueren van WurmpleIn december 2017 is een deel van de Gen 3-Pokémon uitgebracht door Niantic. Een van de nieuwe Pokémon die hierin te vang…

Pokémon GO: evoluties in de tweede generatie (Gen 2)Pokémon GO: evoluties in de tweede generatie (Gen 2)De app Pokémon GO zoals deze in juli 2016 gelanceerd werd bevat enkel Pokémon uit de eerste generatie. Veel fans zullen…
No Man's Sky. Hoe speel je het?No Man's Sky. Hoe speel je het?No Man's Sky (NMS) is een game van Hello Games, de makers van o.a. de game Joe Danger. De releasedatum van No Man's Sky…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pokémon Go,
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoofing
  • http://pokemongo.nianticlabs.com/en/post/cheating-bans/
  • http://www.polygon.com/2016/8/19/12548550/pokemon-go-cheaters-permanent-bans-niantic-labs
  • http://www.techtimes.com/articles/170196/20160716/pok%C3%A9mon-go-cheaters-will-be-banned-no-gps-spoofing-or-other-cheats-tolerated.htm
  • http://fraghero.com/using-these-gps-apps-would-get-you-banned-in-pokemon-go/
  • http://www.wired.co.uk/article/why-niantic-banned-third-party-pokemon-go-apps
  • http://pokemongo.nianticlabs.com/en/post/update-080416/
Writingsuus (705 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.