InfoNu.nl > Electronica > Diversen > Drone: Jamara Observer, goedkope quadcopter met camera

Drone: Jamara Observer, goedkope quadcopter met camera

Drone: Jamara Observer, goedkope quadcopter met camera De Jamara Observer drone heeft een zeer krachtige camera aan boord en is een van de beste budget quadcopters (quadrocopters) met camera op de markt in 2015. De op afstand bestuurbare drone van Duitse makelaardij heeft een adviesprijs (2015) van 130 euro. Het apparaat is dan gebruiksklaar (RTF, Ready-To-Fly). De HD camera maakt opnames van 300.000px. en de media wordt op een uitneembare 1GB SD kaart opgeslagen. Wat zijn de specificaties van de Jamara Observer? Is het een betrouwbare drone? Is de quadcopter geschikt voor kinderen en beginners?

Drone met of zonder camera kopen

Drones voor consumenten zijn kleine op afstand bestuurbare voertuigen. Het populairste en bestverkochte type is de quadcopter (ook wel quadrocopter). Deze worden aangedreven door vier propellers om de stabiliteit in de lucht te kunnen garanderen. Drones worden vaak uitgerust met een camera om luchtfoto’s, luchtvideo’s en dronies mee te maken. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar een goedkope drone met camera om mee te beginnen. Verstandig? Niet altijd. Je kunt het beste een budget drone van onder de 40 euro aanschaffen om eerste de besturing onder de knie te krijgen en om er achter te komen of je het vliegen met een drone of quadcopter wel leuk gaat vinden.

Het bedrijf Jamara

Jamara is in 1973 in Duitsland opgericht Otto en Erich Natterer. De twee broers zijn in de plaats Aichstetten een kleine winkel in de modelbouw begonnen. Dit bedrijf werd een enorm succes. Slechts vier jaar later namen de ondernemers het bedrijf (en concurrent) Wholesale over. Autobanden van het merk Jamara veroverden, dankzij de successen op het Spaanse circuit, de wereld. De oudste broer (Erich) was een van de eerste personen die op afstand bestuurbaar speelgoed begon te ontwerpen en produceren. Anno 2015 heeft het Duitse bedrijf meerdere quadcopters (drones) op de markt gebracht. De Q-Drohne en de Observer zijn een van de populairste quadcopters op de Nederlandse, Duitse en Belgische markt. De RC (Radio-Controlled) voertuigen van Jamara kun je bij groothandels als Bol.com, Conrad.nl en Wehkamp.nl bestellen. Dankzij de hoge kwaliteit materiaal en de voordelige adviesprijs vallen, volgens honderden reviews, de drones van het merk Jamara niet vaak tegen.

De Jamara Observer

De drone genaamd Jamara Observer heeft een zeer krachtige onboard camera. Hiermee kun je eenvoudig luchtfoto’s en luchtvideo’s maken met simpele druk op de knop van de meegeleverde controller. Media wordt opgeslagen op een Micro SD kaart met 1GB geheugen. De quadcopter wordt vliegklaar (RTF, Ready-To-Fly) geleverd en heeft een Engelstalige handleiding. De vliegtijd bedraagt maximaal 10 minuten, maar als je buiten in slecht weer (regen, wind) gaat vliegen haal je hier ongeveer 5 minuten uit. Uniek voor deze, qua formaat redelijk grote en grove, drone is de mogelijkheid om te stunten. De Observer kan namelijk een 360 graden flip en een salto maken. Dankzij het frame dat rondom de propellers is gemonteerd kan de Jamara Observer goed tegen een stootje. Adviesprijs: 130 euro, gebruiksklaar.

Bijzonderheden van de quadcopter

Naast de zeer hoge kwaliteit die Jamara levert, heeft de Observer enkele unieke kenmerken:

Frame

Het speciale EPP frame dat met carbon is verstevigd zit rondom de Observer gemonteerd. Dankzij dit frame maak je minder snel ongelukken en zal je de drone niet snel beschadigen. Let wel goed op als je op maximale snelheid vlieg. Mede dankzij dit betrouwbare frame van hoge kwaliteit is de drone ook geschikt voor beginners en kinderen die zowel willen vliegen, stunten en foto’s/video’s/dronies willen maken in de lucht.

Goede camera

Anno 2015 is de Jamara Observer een van de goedkoopste drones met krachtige camera op de Nederlandse markt. De camera maakt opnames van 300.000 px. Deze foto’s en video’s worden op een 1GB SD kaart opgeslagen. Wil je de gemaakte media bekijken? Haal de kaart uit de quadcopter en stop deze in een pc, laptop of camera met een SD-slot.

Automatisch stabiliseren

Met een simpele druk op de knop van de controller blijf de Observer stabiel hangen (hoveren) in de lucht. Zo kun jij, als dronepiloot, je volledig richten op het maken van media zoals een dronie.

Stunten en vliegen

Naast media maken vanuit de lucht kan deze quadcopter ook stunts uithalen. Je kunt onder andere kiezen om een 360 graden flip, 360 graden slides en een salto te maken. Om deze stunts uit te halen moet je de controller in gevorderde modus zetten. In de beginner modus krijg je deze optie namelijk niet.

Specificaties van de Jamara Observer

Volgens de officiële website van de fabrikant zijn de specificaties van de Jamara Observer als volgt:
 • EPP Frame met Carbon verstevigd
 • 4 electromotoren
 • 6-Assige Gyro
 • 4 kanaals 2.4GHz afstandsbediening
 • LiPo lader
 • Li-ION (7,4volt 650mAh) batterij
 • 1GB Micro SD geheugenkaart
 • USB kaartlezer
 • Lengte: 610 mm
 • Hoogte: 95 mm
 • Rotor: 186 mm
 • Gewicht: 288 gram
 • Vluchttijd: 5-10min
 • Laadtijd: 40-60min

Reviews en video’s van de drone

Voordat je meer dan 100 euro neerlegt voor deze budget drone met camera is het raadzaam om alle tips bij het kopen van een drone, reviews van de Jamara Observer en video’s van de drone zelf en de onboard camera te bekijken. De volgende video’s kunnen je op weg helpen bij de beslissing om deze quadcopter te kopen:
 • Een video gemaakt met de onboard camera van de Observer: https://www.youtube.com/watch?v=w6gLUWim6k4
 • De drone zien vliegen: https://www.youtube.com/watch?v=rXFCPJlU3uU
 • Compilatie van video’s gemaakt door de drone: https://www.youtube.com/watch?v=w6gLUWim6k4
 • Een eerste vlucht met de drone en HD camera: https://www.youtube.com/watch?v=m4tV8NHqisI

Lees verder

© 2015 - 2018 Eddwin, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Drone: Jamara Quadcopter invader, stunten zonder cameraDrone: Jamara Quadcopter invader, stunten zonder cameraDe invader van het merk Jamara kan met een simpele druk op de controller stunts uithalen. Zo is het mogelijk om 360 grad…
Drone: Jamara Quadrocopter Q-Drohne, met of zonder cameraDrone: Jamara Quadrocopter Q-Drohne, met of zonder cameraJamara staat al sinds 1973 bekend om de hoge kwaliteit speelgoed die ze zelf ontwerpen en produceren. De Q-Drohne Quadco…
Drone: Jamara Flyscout Compass, met LED & cameraDrone: Jamara Flyscout Compass, met LED & cameraDe Flyscout quadrocopter van het merk Jamara is anno 2015 een van de eerste drones van het merk dat uitgerust is met een…
Drone: Jamara X-Hornet, een hele snelle quadrocopterDrone: Jamara X-Hornet, een hele snelle quadrocopterDe X-Hornet drone van het merk Jamara is een zeer robuuste drone en volgens de fabrikant geschikt voor kinderen vanaf 12…
Drone: Jamara X-Flash, tot 40 kilometer per uur vliegenDrone: Jamara X-Flash, tot 40 kilometer per uur vliegenDe X-Flash is een van de populairste drones in 2015 voor kinderen vanaf 12 jaar. Je kan met de drone indrukwekkende stun…
Bronnen en referenties
 • http://www.jamara.com/
 • http://wiki.rc-network.de/index.php/Jamara
 • http://www.zwaluwmodelbouw.com/rc-heli-drone/rc-quadcopter-drone/observer-met-video-camera-quadrocopter-24ghz-rtf-jamara-038550?language=en
 • http://www.helicoptere-telecommande.com/drone-camera-observer-jamara-038550-c2x14413264
 • http://www.amazon.it/Jamara-038550-Observer-Quadrocopter-Telecamera/dp/B00LZY960K
 • https://www.megekko.nl/product/979/954045/RC-Drones/Jamara-Quadrocopter-Observer-with-Camera

Reageer op het artikel "Drone: Jamara Observer, goedkope quadcopter met camera"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Erick Peter, 01-02-2016 14:40 #1
Ik heb voor mijn verjaardag de jamara observer gekregen maar ik vind het toch wel een gemis dat er geen nederlandse handleiding bij zit.De handleiding vind ik zeer onoverzichtelijk! Volgens mij is het verplicht om een nederlandse handleiding bij te voegen!
Graag Uw reactie!
Met vr.gr.
E.Peter

Infoteur: Eddwin
Gepubliceerd: 12-01-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Special: Drone
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 1
Schrijf mee!