nieuws uitgelicht

Problemen beeld Ziggo na opnieuw instellen zenders

Problemen beeld Ziggo na opnieuw instellen zenders Sinds begin januari 2015 gaat bij Ziggo abonnees stapsgewijs het beeld op zwart. De reden hiervoor is een fusie met aanbieder UPC die het opnieuw instellen van alle zenders noodzakelijk maakt. Klanten krijgen hierover een brief met de aankondiging van de exacte datum wanneer het beeld op zwart gaat en instructies voor het opnieuw instellen van de zenders. Bij veel klanten blijkt het beeld echter problemen te vertonen. Zo kan men een slecht beeld hebben, blokken in beeld, strepen in beeld of kan een kanaal zo maar helemaal wegvallen, zeker wanneer tegelijkertijd andere elektrische apparaten aan staan. Hoe los je dit probleem op?

Beeld klanten Ziggo op zwart: zenders opnieuw instellen

In december 2014 kondigde kabelbedrijf Ziggo een mega-operatie aan. Als gevolg van een fusie met UPC zou er het een en ander gaan veranderen in het zenderaanbod en de daarmee verbonden frequenties. Daardoor zou het voor klanten van Ziggo noodzakelijk worden om alle zender opnieuw in te stellen. Gelukkig is dit met moderne TV's relatief eenvoudig en hoeven de zenders niet handmatig ingesteld te worden. Het gevolg is echter dat bij 2,3 miljoen Nederlanders op een vooraf aangekondigde datum de TV op zwart gaat. De gemeente Gorredijk in Friesland was in de eerste week van januari 2015 de eerste gemeente waar dit gebeurde. Zo worden stapsgewijs alle gemeentes in Nederland afgewerkt.

Alle Ziggo-abonnees worden van te voren op de hoogte gesteld; eerst middels een brief waarin de procedure wordt uitgelegd. Dichter tegen de datum van de omschakeling aan ontvangt men opnieuw een brief, ditmaal met de exacte datum en een handleiding voor het opnieuw instellen van de zenders.

Hulp van de buren

Daarnaast heeft Ziggo aan al haar 'handige' klanten een oproep gedaan. Iedereen die goed is met opnieuw instellen van de televisie kan een poster voor zijn of haar raam hangen om buren erop te attenderen dat wanneer zij moeite hebben met de omschakeling, ze bij jou terecht kunnen voor hulp.

Problemen na het opnieuw instellen van de zenders

Bij het overgrote deel van de Ziggo klanten verloopt de omschakeling vloeiend, dit is echter niet voor iedereen het geval. Diverse klanten melden problemen met de ontvangst na de fusie tussen Ziggo en UPC. Vooral in de regio Utrecht lijken de problemen groot, maar vergelijkbare problemen zijn ook in andere regio's te voorzien. De volgende klachten werden volgens RTV Utrecht vaak gemeld in met name Utrecht, Amersfoort, Houten en Wijk bij Duurstede:
  • Het beeld stoort
  • Het beeld valt af en toe weg
  • Er zijn blokken in beeld te zien
  • De kwaliteit van bepaalde zenders in aanmerkelijk minder
  • Het inschakelen van andere elektronische apparaten in huis heeft invloed op het beeld
  • Er is wel beeld maar geen geluid
  • Er komt een tekst in beeld over problemen met de software
Het lijken voor een belangrijk deel de regionale zenders te zijn die last hebben van een slechte ontvangst bij Ziggo.

Mogelijke oplossingen voor problemen met de zenderontvangst

De oorzaak van de problemen met Ziggo lijkt niet voor iedereen hetzelfde te zijn. De volgende oplossingen bieden mogelijk soelaas:

Controleer je Netwerk-ID

Bij het opnieuw instellen van de zender wordt gevraagd om een Netwerk-ID. Zorg dat je bij digitale tuners altijd frequentie 474.000 MHz en netwerk-ID 5555 gebruikt.

Controleer je kabels

Aangeraden wordt om alleen kabels van het keurmerk Kabel Keur te gebruiken. Wanneer je al jaren dezelfde kabels gebruikt zijn deze mogelijk aan vervanging toe.

Ontvanger resetten naar fabrieksinstellingen

Dit kan het probleem oplossen wanneer je wel beeld maar geen geluid hebt.

Digitale recorder opnieuw instellen

Neemt de digitale recorder programma's niet meer op? Vanwege veranderingen in de frequenties moet een voorgeprogrammeerde digitale recorder ook opnieuw instelt worden na de omschakeling zodat de gegevens van de recorder weer matchen met die van de televisie.

Probleem nog niet verholpen? Bel Ziggo!

Wie na het toepassen van bovenstaande handelingen nog steeds geen goed beeld heeft wordt aangeraden contact op te nemen met Ziggo. Wanneer je TV de melding geeft dat er sprake is van problemen met de software, dan kan het zijn dat je kastje voor de ontvangst verouderd is. Met de omschakeling zijn er ook een aantal nieuwe zenders bijgekomen. Oudere kastjes kunnen dit niet aan waardoor het noodzakelijk is een nieuw kastje te gaan gebruiken. Hieraan zijn helaas wel kosten verbonden.

Lees verder

© 2015 - 2020 Dessal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ziggo: het internet opZiggo: het internet opZiggo is een kabelaanbieder van kabeltelevisie, telefonie en internet. In dit arrikel wordt het internet verder besproke…
Ziggo Go: online tv-kijkenZiggo Go: online tv-kijkenZiggo Go is een applicatie waarmee men online naar televisie kan kijken. Deze app kan men onder meer gebruiken op een sm…
Ziggo Sport Totaal - tv en livestreamZiggo Sport Totaal - tv en livestreamZiggo Sport Totaal behoort tot de belangrijkste aanbieders van live sport op tv in Nederland. Het focust zich onder meer…
Ziggo Sport kijken als abonnee van andere providerZiggo Sport kijken als abonnee van andere providerAbonnees van Ziggo ontvangen gratis Ziggo Sport op kanaal 14. Heb je een abonnement bij een andere provider zoals KPN, C…

Elektrische MotorenTegenwoordig zijn de elektrische motoren niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Veel toepassingen zoals bijvoo…
De app “Raad het Voorwerp”: Uitleg, tips & moeilijke levelsDe app “Raad het Voorwerp”: Uitleg, tips & moeilijke levelsAnno 2015 zie je op jouw Facebook tijdlijn steeds vaker een plaatje uit het puzzelspel Raad het Voorwerp. Deze applicati…
Bronnen en referenties
  • NOS - http://nos.nl/artikel/2011098-mega-operatie-ziggo-2-3-miljoen-tv-s-op-zwart.html
  • RTV Utrecht - http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1292683/
  • Ziggo - https://www.ziggo.nl/klantenservice/televisie-radio/gebruiken/zenders-zoeken

Reageer op het artikel "Problemen beeld Ziggo na opnieuw instellen zenders"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

R. Brekelmans, 02-04-2015 10:54 #1
Ik heb nu al weken dat zenders frequent wegvallen. Eigen monteur laten komen (kost dus geld). TV in de slaapkamer werkt goed, maar in de huiskamer dus niet. Beiden zijn van het merk LG. Smartcard opnieuw geactiveerd, smartcard voorzichtig afgepoetst en opnieuw er in gedaan. TV op fabrieksinstelling gezet. Weer opnieuw het stappen plan van Ziggo gevolgd. Ziggo gebeld, zeiden dat alles goed binnenkwam. Advies, contact opnemen met LG die kon het probleem misschien oplossen, raar want ik heb al jaren een Ziggo abonnement.

Infoteur: Dessal
Laatste update: 27-02-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!