InfoNu.nl > Electronica > Diversen > E-readers: Kindle

E-readers: Kindle

Mensen die graag en veel lezen zullen ongewtijfeld wel al de vraag gehad hebben of een E-reader niets voor hen is. Een E-reader bevat namelijk evenveel boeken als verschillende boekenkasten bij elkaar opgeteld, is klein, milieuvriendelijk en in verhouding niet al te duur. Maar het is natuurlijk geen "echt" boek! In dit artikel kan je alle voor-en nadelen op een rijtje vinden.

Welke E-reader?

Iedereen die een Fnac binnenstapt kan er niet meer naast. Tegenwoordig heb je toch al snel de keuze uit een zestal of meer E-readers. Elke E-reader heeft zijn voor- en nadelen maar ik kies er één uit om een algemene indruk van een E-reader te schetsten. De meest bekende E-reader is de Kindle van Amazon, die ondertussen ook al een aantal versies heeft doorlopen. De technische kant van de Kindle komt hieronder aan bod.

Amazon Kindle

Technische details

Laatste versie: Kindle 3G
  • Gewicht: 246 gram
  • Grootte: 15, 24 cm (leesoppervlak)
  • Batterij: 2 maand (als wifi afstaat)
  • Capaciteit: tot 3500 boeken
  • Scherm: geen beeldscherm maar inkt-papier kwaliteit. Je scherm geeft dus geen licht maar werkt met een techniek die lijkt op papier en inkt. Dit is beter voor de ogen en voor het leesgemak.
  • Prijs: 189 dollar

Voordelen

De meest directe voordelen zijn natuurlijk dat je op een toestel ter grootte van een kleine paperback meer dan 3000 boeken kwijtkan. Om overzicht te bewaren in de boeken op je Kindle kan je ze onderverdelen in groepen. Je kan ze ook verwijderen nadat je ze gelezen hebt en dan worden ze automatisch opgeslagen in een database van Amazon, dus je bent ze nooit kwijt. Op reis kan je dus op deze manier veel plaats besparen en ook voor pendelaars is dit een lichtgewicht oplossing.

Door het gebruik van WIFI kan je ook overal nieuwe boeken aanschaffen. De prijzen van boeken liggen meestal ook lager in de Kindle versie en op 60 seconden kan je een boek op Amazon kopen en beginnen lezen. Veel boeken waarvan de rechten verjaard zijn (denk aan alle klassiekers zoals Austen en Dickens) kan je trouwens gratis downloaden en lezen!

Je kan op je Kindle ook PDF documenten en kranten lezen. Het is dus een multifunctioneel toestel dat je ook kan gebruiken voor je werk of studies. Je kan notities toevoegen in je boeken indien je dat wenst.

Hoewel 189 dollar niet weinig is haal je het er snel uit. Je betaalt minder voor je boeken en soms zelfs niets. Je bespaart in ruimte en het is goed voor het milieu. Het is een kleine investering maar wel één met vrij direct resultaat.

Nadelen

Een eerste nadeel is natuurlijk dat je het gevoel van een boek vast te houden niet echt meer hebt. Toch ben je hier vrij snel aan gewend en, mede door het speciale inkt-papierscherm, valt dit goed mee. Jammer is wel dat je niet kan zien op welke pagina je zit. Kindle toont namelijk in procenten waar je zit in je boek. Dit maakt het moeilijk om voor papers of onder vrienden te verwijzen naar een pagina. Er wordt wel aan dit probleem gewerkt omdat dit een veelgehoorde vraag was.

Je Kindle wordt geleverd zonder hoes maar je hebt er wel eentje nodig. Uiteraard kan je overal hoesjes op de kopt tikken maar de officiële leren hoezen van Amazon bieden wel een meerwaarde. Zo kan je een hoes bestellen met een ingebouwd leeslichtje dat geen extra stroom nodig heeft. Dit lichtje kan je wel gebruiken in bed en op het vliegtuig. Natuurlijk zijn deze hoezen niet goedkoop, wat wel jammer is.

Hoewel je een aantal Nederlandstalige boeken kan lezen op Kindle blijft dit voorlopig toch beperkt. Amazon werkt met een eigen systeem waardoor een aantal E-boeken niet kunnen gelezen worden op Kindle. Dit is natuurlijk nefast voor mensen die liever Nederlandstalige boeken willen lezen. Voor liefhebbers van de Angelsaksiche literatuur speelt dit probleem natuurlijk minder.

Conclusie

Wie veel leest zal toch vroeg of laat moeten beginnen nadenken over een E-reader. Wie graag Engelse boeken leest is met een Kindle goed gesteld. Het toestel is snel geleverd en werkt zeer goed. Het is al aan de derde versie toe dus is ook al een tijdje op de markt. Wie liever Nederlandstalige boeken leest kan best even gaan grasduinen op het internet of elektronicawinkels. Jammer genoeg vallen er dan wel een aantal kwaliteiten weg die Kindle wel heeft. Toch blijven de voordelen van de capaciteit en het gewicht toch meespelen. Of papieren boeken echt zullen verdwijnen is te betwijfelen maar in de toekomst zullen we het elektronische broertje toch meer en meer zien opduiken.
© 2011 - 2019 Slls1984, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader rukte al eerder op in Engeland en wint nu terrein in Nederland. De E-Reader is er in verschillende prijzen e…
Amazons e-reader KindleAmazon is ontstaan en ontwikkeld door Jeff Bezos, een computernerd, softwareontwikkelaar en multi-talent die uitblinkt i…
Beste e-readers en apps in 2017 voor ebooksDe groeiende populariteit van e-books is niet te stoppen. Er worden dan ook ontzettend veel e-readers uitgebracht. Hier…
Converteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of CalibreConverteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of CalibreNiet alle e-readers kunnen een e-book in het format ePub lezen. Sommige gebruiken een ander format. Kindle van Amazon, b…
Bronnen en referenties
  • http://www.amazon.com/Kindle-Wireless-Reader-3G-Wifi-Graphite/dp/B002FQJT3Q

Reageer op het artikel "E-readers: Kindle"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Slls1984
Gepubliceerd: 25-06-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!