recensie

Netatmo regenmeter: een aanvulling op het weerstation

Netatmo regenmeter: een aanvulling op het weerstation Het bedrijf Netatmo is leverancier van een weerstation dat zich duidelijk onderscheidt van andere weerstations. Dit strak vormgegeven weerstation staat in verbinding met het internet. Daardoor kun je de gemeten gegevens, zoals temperatuur en luchtvochtigheid, aflezen op je smartphone, tablet en computer. In 2014 is dit weerstation uitgebreid met een digitale regenmeter. Nu kun je dus ook op je scherm aflezen hoeveel het geregend heeft. Je hoeft dus niet meer door weer en wind naar buiten om daar in het opvangbakje te gaan kijken.

De Netatmo regenmeter: onderdeel van het Netatmo weerstation

Het design

Het weerstation van Netatmo heeft een strak design. Het past daarmee prima in een moderne woonkamer. De regenmeter doet zijn werk buitenshuis. Hij heeft echter wel wat ruimte om zich heen nodig om dat goed te kunnen doen. Daardoor is hij goed zichtbaar in de tuin. Omdat het oog ook wat wil, is het dan belangrijk dat de regenmeter een leuk uiterlijk heeft. De vormgeving van de regenmeter wijkt duidelijk af van de binnenmodule van het weerstation. De zwarte basis en het doorzichtige plastic van de opvangbak zien er echter even modern uit.

De werking van de digitale regenmeter

Traditionele regenmeters vangen de regen op in een opvangbak. Deze bak is voorzien van een schaalverdeling waar je kunt aflezen hoeveel regen er is gevallen. Na een regenbui moet je deze legen, anders wordt de volgende bui er gewoon bij opgeteld. Met een digitale regenmeter hoeft dat niet meer.

De regen wordt in de opvangbak opgevangen en valt van daaruit in een klein kiepbakje. Als het bakje vol is, kiept hij om en komt een tweede bakje tevoorschijn. Elke keer als het bakje kiept, wordt een vaste hoeveelheid regen geregistreerd. Aan de hand van het aantal keren dat het bakje kiept in een bepaalde tijd, kan zo bepaald worden hoeveel regen er gevallen is in die tijd.

De regenmeter geeft zijn gegevens via Wi-Fi door aan de binnenmodule. De binnenmodule stuurt de gegevens vervolgens door naar het internet. Daarna zijn de gegevens op te vragen in een app of via de website van Netatmo. Direct aflezen van het apparaat is dus niet mogelijk.

Om de regenmeter optimaal te laten werken, moet hij vrij in de ruimte staan. Als hij bijvoorbeeld direct tegen het huis geplaatst wordt, kan de meting verstoord worden. Als de wind tegen de andere kant van het huis staat, waardoor de regenmeter in de luwte staat, zal er relatief weinig regen in de meter terecht komen. Ook hoge bomen kunnen de meting verstoren.

Gevoeligheid

De regenmeter heeft een nauwkeurigheid van 1 mm/h. Volgens de specificaties kan hij minimaal 0,2 mm/h en maximaal 150 mm/h meten. Een extreme regenbui is voor deze regenmeter dus geen probleem. In de praktijk blijkt overigens dat ook een regenbui van 0,1 mm geregistreerd wordt.

Uitlezen hoeveel regen er is gevallen

De app

Als je de meetgegevens op een tablet of smartphone wilt aflezen, dan kun je daarvoor de app van Netatmo gebruiken. Er is een app voor Apple-apparaten en een Android-app. De regenmeter is eenvoudig toe te voegen door middel van een knopje in de app. In de app kun je zien hoeveel het die dag al heeft geregend, hoeveel regen er in het afgelopen uur is gevallen en hoeveel er die dag in totaal verwacht wordt. Zo kun je zelfs zien hoeveel regen er nog verwacht wordt. Alleen de gegevens van de huidige dag worden weergegeven.

De waarnemingen worden ook in een grafiek getoond. Je ziet dan per half uur hoeveel millimeter regen er is gevallen. In de grafiek kun je ook zien hoeveel regen er op eerdere dagen is gevallen.
De meetgegevens van de Netatmo regenmeterDe meetgegevens van de Netatmo regenmeter
Grafische weergave van de meetgegevensGrafische weergave van de meetgegevens

De website

Als je inlogt op de website van Netatmo, kun je daar ook alle gegevens van het weerstation zien. Van de regenmeter wordt per uur getoond hoeveel regen er is gemeten. Je kunt selecteren of je het per dag, week of maand wilt zien en van welke datum.
De gegevens weergegeven op de website van NetatmoDe gegevens weergegeven op de website van Netatmo

Gebruikerservaring

De Netatmo regenmeter voelt wat goedkoop aan door de plastic behuizing. Volgens de specificaties kan hij wel tegen hagel en harde wind, maar bij zeer lage temperaturen kan hij beter naar binnen. Met twee schroefjes is de meter vast te zetten, waardoor hij netjes op zijn plaats blijft. Als het motregent of heel kort en niet al te hard regent, registreert de regenmeter niets. Regent het harder, dan wordt elke tien minuten doorgegeven hoeveel water er is gepasseerd.

Door dit interval van tien minuten kan het soms vrij lang duren voordat je in de app kunt zien dat het regent. Heb je je was buiten hangen, dan is die al nat voor je doorhebt dat het regent. Je zult dus ook nog gewoon naar buiten moeten kijken om het weer in de gaten te houden. Als je niet thuis bent, kun je toch zien dat het die dag geregend heeft, dus dat je je planten in de tuin geen water hoeft te geven.

Oordeel over de digitale regenmeter van Netatmo

De Netatmo regenmeter is een leuke aanvulling op het weerstation. Zonder dat je zelf dagelijks de regenhoeveelheden hoeft op te schrijven, kun je toch bijhouden hoeveel het geregend heeft. Ook kun je op afstand zien of het geregend heeft. De regenmeter heeft een aantal voor- en nadelen.

Pluspunten:

 • Je kunt via een app of via de website zien hoeveel regen er gemeten wordt.
 • Je kunt tot ver in het verleden de gemeten waarden terugzien.
 • Je hoeft de meter niet regelmatig leeg te gooien.
 • De regenmeter is bestand tegen UV, hagel en harde wind.

Minpunten:

 • Op het moment dat het begint te regenen, krijg je geen waarschuwing.
 • De behuizing is van plastic, wat niet erg degelijk aanvoelt.
 • De prijs is vrij hoog: bij de introductie in 2014 69,-.
 • Bij zeer lage temperaturen kun je de regenmeter beter niet buiten laten.

Lees verder

© 2014 - 2020 Paulienschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De regenmeter om neerslag te metenDe regenmeter om neerslag te metenEen regenmeter wordt gebruikt om de hoeveelheid neerslag (meestal regen) te meten. De gevallen neerslag of regen hoeveel…
Het weer: zelf een weerstation bouwenHet weer: zelf een weerstation bouwenHet weer wordt elke dag bekeken. De weersomstandigheden van de dag hebben invloed wat er die dag wordt ondernomen. Als d…
Verschillende soorten onweer en bliksemVerschillende soorten onweer en bliksemBliksem is gevaarlijk, vooral de bliksem welke de aarde raakt. De spanning in een bliksemstraal kan dan oplopen tot hond…
Hoe werkt een buienradar?Hoe werkt een buienradar?De term radar staat voor "radio detection and ranging" en wordt ook gebruikt om neerslag te meten. Een buienradar is van…

Hoe benut je de slimme meter?Hoe benut je de slimme meter?In 2012 zijn de netbeheerders in Nederland begonnen met het vervangen van de analoge energiemeter voor de slimme meter (…
Bronnen en referenties
 • https://www.netatmo.com/nl-NL/product/specifications/station#view_3 (d.d. 11-10-2014)
 • Afbeelding bij de inleiding: https://www.netatmo.com/nl-NL/product/accessories/station#view2 (d.d. 11-10-2014)
 • Overige afbeeldingen: Android-app en ingelogde website Netatmo

Reageer op het artikel "Netatmo regenmeter: een aanvulling op het weerstation"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulienschrijft
Laatste update: 30-10-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!