Klussen: zekeringen (stoppen) en aardlekschakelaars

Klussen: zekeringen (stoppen) en aardlekschakelaars Wanneer er teveel apparaten in huis aanstaan die veel energie vreten kunnen de stoppen doorslaan vanwege overbelasting. We leggen u uit wat te doen wanneer zekeringen doorslaan. Ook aandacht voor aardlekschakelaars. De aardlekschakelaar bevindt zich meestal vóór alle groepen en zekeringen. Wanneer er een aardfout optreedt wordt het hele huis van de stroom afgesloten. Bij een zekering wordt slechts één groep onderbroken. De kosten van zekeringen (stoppen) en aardlekschakelaars verschillen per situatie en per elektricien. De kosten van zekeringen zijn afhankelijk van het type zekering dat je nodig hebt (karwei.nl). De kosten van een aardlekschakelaar zijn afhankelijk van de situatie en of je deze wilt vervangen of aansluiten (multiconcurrent.nl) (homedeal.nl). De gemiddelde kosten voor het aansluiten van een aardlekschakelaar liggen tussen de 85 en 200 (homedeal.nl).

Lesje over elektriciteit

Bij een gesloten circuit loopt elektriciteit. Stroom wordt aangevoerd via de fasedraad en doet zijn werk in het apparaat en wordt dan weer afgevoerd naar de nuldraad. De hoeveelheid stroom in ampères is afhankelijk van het apparaat. Hoe hoger het wattage, hoe groter de stroom. Er ontstaat kortsluiting wanneer de fasedraad direct verbonden wordt met de nuldraad. Om te voorkomen dat honderden ampères door de draden stroomt zijn er zekeringen in het elektriciteitscircuit opgenomen. Deze moeten de stroom onderbreken wanneer een bepaalde waarde (10 of 16 ampère) wordt overschreden. Bij inschakeling van teveel apparaten valt de stroom uit en zal de zekering doorbranden.

Zekeringen

Er zijn twee soorten zekeringen:
 1. smeltzekeringen kan doorbranden
 2. zekeringautomaten schakelt zichzelf uit (hendel overhalen om weer in te schakelen)

Groepen

Groepen hebben hun eigen zekering. Voordelen:
 • Je kan meer dan 16 ampère aan stroom trekken.
 • Je kan zien waar het probleem is als de zekering doorslaat.
 • Een deel van de stroom kan uitgeschakeld worden.

Wat moet u doen bij een doorgeslagen zekering?

Dit hangt van de situatie af.
 • Zekering slaat door bij aanzetten apparaat: zet het apparaat uit en haal de stekker uit het stopcontact. Vervang dan de zekering.
 • Zekering slaat 'zomaar' door: eerst alle stekkers van apparaten uit het stopcontact halen en daarna de zekering vervangen.
 • Zekering slaat door tijdens onweer: haal alle stekkers van apparaten uit het stopcontact en vervang de zekering.

Voorbereiden op stroomproblemen

Wanneer de stroom in het hele huis uitvalt is dat erg vervelend. Zorg voor noodverlichting (zaklamp). Zorg dat de meterkast geen rommelkast is. Zorg voor vervangende smeltzekeringen. Zorg dat u op de hoogte bent van de indeling van de groepen. Meestal zijn deze logisch ingedeeld. U kunt het met hulp doen maar ook alleen door een spelende radio aan te sluiten op elk stopcontact. Schakel de groep één voor één uit. De radio die ophoudt met spelen hoort bij de desbetreffende groep.

Aardlekschakelaar

Dit is een apparaatje dat controleert of de stroom die via de fasedraad wordt geleverd, ook daadwerkelijk weer via de nuldraad terugkomt. De aardschakelaar onderbreekt de stroom als ergens stroom weglekt.

Ga veilig om met elektriciteit

 • Controleer extreem goed met een spanningsmeter.
 • Zekeringen en aardlekschakelaars mogen nooit overbrugd worden.
 • Zekeringen in apparaten die doorbranden moeten vervangen worden.
 • Bepaalde apparaten zoals wasmachines, wasdrogers, etc. moeten altijd op een geaard stopcontact worden aangesloten. Dit geldt zeker ook voor apparaten die buiten gebruikt worden.

Lees verder

© 2011 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veiligheid van Elekriciteit in huisHoe zit het eigenlijk met de stroom die je huis in komt. En over de veiligheid van elektriciteit in huis en de veilighei…
Storing zoeken bij uitvallen aardlekschakelaarStoring zoeken bij uitvallen aardlekschakelaarDe aardlekschakelaar zorgt voor uw veiligheid in en om het huis tegen elektrische aanraking. Het schakelt de elektricite…
De huisinstallatie, het elektrische systeem in uw huisDe huisinstallatie, het elektrische systeem in uw huisDe elektrische systeem in huis noemt men een huisinstallatie. Huisinstallaties zijn vrij eenvoudig van opzet. Via een aa…
Risico op explosie en kortsluiting bij onveilige meterkastRisico op explosie en kortsluiting bij onveilige meterkastDe meterkast is een risicovolle plaats in de woning omdat daar explosieve energie, in de vorm van aardgas en elektricite…

Soorten weegschalenProducten moeten telkens van gelijke samenstelling (kwaliteit) en gelijk gewicht zijn. Hiervoor moeten de grondstoffen w…
FluorescentielampFluorescentielampEen fluorescentielamp is een lamp die is opgebouwd uit een buis met aan de binnenzijde fluorescerende stof. Deze buis is…
Bronnen en referenties
Jehoeda (331 artikelen)
Laatste update: 04-04-2023
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.