recensie

Recensie: de Kobo Aura HD e-reader

Recensie: de Kobo Aura HD e-reader Ga je binnenkort op vakantie en kun je je boeken niet missen? Stop met sjouwen en neem een e-reader mee. Is dat niets voor jou, want jij bent erg kieskeurig? De Kobo Aura HD is een e-reader voor wie net wat meer wil. Een iets groter scherm, een scherper beeld, handige functionaliteiten. Zo beschikt de e-reader over Pocket, een applicatie waarmee artikelen van het internet bewaard kunnen worden om op een later moment offline te lezen. Hier kan een papieren boek niet tegenop.

Mogelijkheden en gebruiksgemak van de Kobo Aura HD

Voordelen van een e-reader

De e-reader is een uitkomst voor mensen die boeken meenemen onderweg. Het gewicht is aanzienlijk minder terwijl vele boeken tegelijk meegenomen kunnen worden. Ook thuis op de bank is een e-reader prettig. Je boekenkast raakt niet overvol, je bespaart papier en daarmee spaar je het milieu en je kunt er ook nog aantekeningen in maken die je ook weer kunt verwijderen. Nu kun je tegenwerpen dat dit ook voor een tablet geldt. Het scherm van een e-reader is echter veel minder vermoeiend voor de ogen. Dat is prettig als je lang achter elkaar leest. Verder is de e-reader veel lichter dan een tablet. De e-reader is dus vooral geschikt voor de veellezer.

De Aura HD

Er zijn vele e-readers verkrijgbaar. Hier wordt de Kobo Aura HD besproken. Dit is een veelzijdige e-reader. Niet alleen kunnen er boeken uit de Kobo-shop op gelezen worden, maar ook alle andere boeken in epub-formaat en een aantal andere formaten. Als de gebruiker een boek koopt in de Kobo-shop en zijn account instelt op de e-reader, dan wordt het boek automatisch naar de e-reader gedownload via de WiFi-verbinding.

Het startscherm van de e-reader bevat een aantal blokken. Deze blokken bevatten onder andere het boek dat gelezen wordt, recent gelezen boeken, aanbevolen boeken en leesstatistieken. Via het menu kan men naar de shop gaan, waar gezocht kan worden naar boeken die verwant zijn aan de boeken die men eerder gelezen heeft en waar boeken aangeschaft kunnen worden. Daarnaast is er een menu-item voor extra informatie: de e-reader houdt leesstatistieken bij, onder andere hoe lang men in het huidige boek bezig is, hoeveel boeken men gelezen heeft en hoe lang men totaal gelezen heeft. Verder kan men prijzen winnen voor bepaalde activiteiten, zoals een bepaalde tijd achter elkaar lezen, een boek uitlezen of op bepaalde momenten lezen.

Boeken lezen

Via de menu-optie ‘bibliotheek’ kan een lijst opgevraagd worden van alle boeken die zich op de e-reader bevinden. Bij de boeken staat aangegeven of ze gelezen, gedeeltelijk gelezen of ongelezen zijn. Er kan op verschillende manieren gesorteerd worden. Als men veel boeken heeft, is de mogelijkheid om verzamelingen aan te maken, handiger. De gebruiker kan een aantal verzamelingen definiëren en in elke verzameling de bijbehorende boeken toevoegen. Hierdoor zijn de boeken snel terug te vinden.

Tijdens het lezen van een boek wordt aangegeven op welke pagina van het hoofdstuk men bezig is. Via het menu is te zien hoeveel tijd het naar verwachting gaat kosten om het hoofdstuk uit te lezen en hoe lang het gaat duren het hele boek uit te lezen. Verder wordt gesynchroniseerd met het Kobo-account, zodat de lezer later op een ander apparaat, zoals een tablet of smartphone, via een Kobo-app verder kan gaan waar hij op de e-reader gebleven was. Deze functionaliteit werkt echter alleen voor boeken die in de Kobo-shop zijn aangeschaft.

Extra mogelijkheden

De Aura HD beschikt over een ingebouwd woordenboek. Door een woord ingedrukt te houden met een vinger, verschijnt een verklarende tekst op het scherm. Verder is het mogelijk tekst te markeren of aantekeningen te maken. Er kan gekozen worden uit tien verschillende lettertypen en de lettergrootte, regelafstand en marges zijn instelbaar. Hierdoor zijn ook mensen die niet meer zo goed zien, in staat te lezen.

De e-reader beschikt over Pocket, een applicatie waarmee artikelen die eerder opgeslagen werden, offline gelezen kunnen worden. Als bijvoorbeeld op een laptop of tablet een artikel in de Pocket is gedaan, komt deze op de e-reader beschikbaar. Hiervoor moet de gebruiker wel zelf de inhoud synchroniseren, dit gaat niet automatisch.

Ontwerp

De Kobo Aura HD wijkt af van andere e-readers door het ontwerp van de achterzijde. In plaats van een glad vlak, heeft Kobo er welvingen in aangebracht. Hierdoor ligt het apparaat lekker in de hand. Wel moet opgemerkt worden dat voor mensen met erg grote of erg kleine handen de vingers waarschijnlijk niet goed over de verdikkingen vallen, waardoor zij het apparaat minder prettig kunnen vinden.

Verder beschikt de e-reader aan de bovenkant over twee knoppen: één knop waarmee het apparaat aan en uit en in de slaapstand gezet kan worden, en een knop voor het aan- en uitschakelen van de achtergrondverlichting. De aan- en uitknop heeft een opvallende oranje kleur, zodat deze gemakkelijk te vinden is. Aan de onderkant zijn de aansluiting voor de USB-kabel en de poort voor de micro-SD-kaart te vinden.

Het gewicht van de e-reader is vergeleken met andere e-readers aan de hoge kant. De Kobo Aura HD weegt 240 gram, terwijl zijn iets kleinere broertje de Glo slechts 185 gram weegt. Vergeleken met een tablet is het gewicht echter laag en het is goed uit te houden om hem langdurig vast te houden. Een papieren boek weegt al gauw 400 gram tot zelfs 2 kilo voor een erg dik exemplaar.

Scherm van de e-reader

De Kobo Aura HD beschikt over een 6,8 inch E-ink-scherm met een resolutie van 1440x1080. Dit is iets groter dan de meest voorkomende maat van 6 inch. Hierdoor past er net iets meer tekst op een pagina waardoor er minder vaak gebladerd hoeft te worden. De resolutie is met 1440x1080 erg hoog. Ter vergelijking, de Kobo Glo heeft een resolutie van 1024x768. Het resultaat is een erg scherp beeld, wat rustig is aan de ogen en prettig leest. Een eigenschap van een E-ink-scherm is dat het ook in direct zonlicht goed leesbaar is, dit in tegenstelling tot het scherm van een tablet.

Behalve de achtergrondverlichting worden alle functies via het touch screen bediend. Dit scherm reageert meestal vrij snel. Na het omslaan van een pagina wordt de achtergrond goed ververst, er blijven geen zichtbare restanten van eerder pagina’s over. Er kan ingesteld worden na hoeveel pagina’s het display volledig ververst wordt. Ook als dit op het maximale aantal van 6 pagina’s is ingesteld, blijft het scherm mooi.

Achtergrondverlichting

De achtergrondverlichting kan met een knop worden aan- en uitgeschakeld. Als de verlichting is ingeschakeld, kan via het menu op de e-reader de helderheid van de verlichting worden ingesteld. Als in een schemerige of vrij donkere ruimte gelezen wordt, is een zeer lage helderheid al voldoende om goed te kunnen lezen. Het licht is goed verspreid over de achtergrond. Doordat alleen de pagina wordt verlicht en het scherm zelf geen licht uitstraalt, is het lezen met licht aan niet vermoeiend voor de ogen, zoals lezen van een scherm van een tablet of computer dat wel kan zijn.

Aansluitingen

De e-reader beschikt over WiFi 802.11 b/g/n en een micro-USB aansluiting voor het opladen. De e-reader wordt geleverd met een USB-oplaadkabel, waarmee hij via de computer opgeladen kan worden. Om de e-reader via het stopcontact op te laden, moet men zelf een USB-lader voor in het stopcontact aanschaffen.

Aan de onderzijde bevindt zich een ingang voor een micro-USB-kaart. Hiermee kan het, toch al grote, geheugen van 4 GB uitgebreid worden met 32 GB. Hierdoor is er ruim voldoende plaats voor het opslaan van grote hoeveelheden boeken. De grootte van een e-boek varieert tussen ongeveer 0,5 MB en 5 MB. Bij een gemiddelde grootte van 3 MB passen er meer dan 1000 boeken op de e-reader en nog eens 10.000 op de SD-kaart.

Accu

De accu kan vrij lang mee gaan als boeken gelezen worden die de gebruiker zelf op het apparaat heeft gezet. Hierbij is het niet erg te merken als de achtergrondverlichting brandt. Als je elke dag een half uur leest, duurt het ongeveer twee maanden voor de batterij opgeladen moet worden. Als echter een boek uit de Kobo-shop gelezen wordt, dan gaat het batterijverbruik flink omhoog.

De prijs van de e-reader

Een van de nadelen van de Kobo Aura HD is de prijs. Deze is relatief hoog vergeleken met de prijs van zijn directe concurrenten. In februari 2014 is deze e-reader te koop vanaf 149 euro. Zijn iets kleinere broertje de Kobo Glo is er al vanaf 110 euro. Deze heeft echter wel een scherm met een lagere resolutie en is iets kleiner. Inmiddels is de Aura HD opgevolgd door de Kobo Glo HD. Deze heeft een 6 inch scherm en is verder vergelijkbaar met de Aura HD. De Glo HD is in juni 2015 op de markt gekomen voor 130 euro.

Conclusie

De Kobo Aura HD is een prima e-reader die net wat groter is dan zijn concurrenten en daardoor ook wat zwaarder is. Een belangrijk pluspunt is het scherpe beeld. Voor de veeleisende lezer is het een geschikte e-reader, waar uren met plezier op gelezen kan worden. Voor boeken uit de Kobo-shop zijn extra functionaliteiten beschikbaar, maar dit gaat wel ten koste van de batterijduur, wat erg jammer is.

Pluspunten:
  • Redelijk groot scherm met hoge resolutie.
  • Achtergrondverlichting.
  • Ligt prettig in de hand.

Minpunten:
  • Hoge prijs.
  • Kortere accuduur bij het lezen van boeken uit de Kobo-shop.
  • Sommige functionaliteiten werken alleen bij boeken uit de Kobo-shop.

Technische specificaties

Afmetingen175,7 x 128,3 x 11,7 mm
Gewicht240 gram
Processor1 GHz
Display6.8" E Ink-scherm 265 dpi, 1440 x 1080 resolutie
VerlichtingIngebouwde achtergrondverlichting
KnoppenAan/uit, licht aan/uit
ConnectiviteitWiFi 802.11 b/g/n en micro-USB
Opslag4 GB, mogelijkheid tot uitbreiding tot 32 GB met een micro-SD-kaart
AccuduurAfhankelijk van individueel gebruik, op basis van 30 minuten lezen per dag tot 2 maanden
WoordenboekIngebouwd
BestandstypenEPUB, PDF en MOBI, JPEG, GIF, PNG en TIFF, TXT, HTML, XHTML en RTF, CBZ en CBR

Lees verder

© 2014 - 2020 Paulienschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
E-reader: Kobo Aura Edition 2recensieE-reader: Kobo Aura Edition 2De Kobo Aura Edition 2 is een instapmodel van de e-readerproducent Kobo. Dit stevige model met een hoog gebruiksgemak en…
Ebook-abonnementen voor voordelig digitaal lezenEbook-abonnementen voor voordelig digitaal lezenMensen die vroeger goedkoop wilden lezen, konden bij de bibliotheek terecht. Tegen een relatief lage vergoeding kon je d…
E-reader: geen kilo’s boeken meer in huisE-reader: geen kilo’s boeken meer in huisTot nog niet zo lang geleden werd een groot deel van het gewicht dat meegesjouwd werd op vakantie bepaald door een aanta…
De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader rukte al eerder op in Engeland en wint nu terrein in Nederland. De E-Reader is er in verschillende prijzen e…

Soundbar, wat is het en waar gebruik je het voor?Soundbar, wat is het en waar gebruik je het voor?De soundbar neemt de plaats in van de home cinema set. Door nieuwe technieken is het mogelijk home cinema geluid uit een…
De Sims 3 - DiepzeeduikenDe Sims 3 - DiepzeeduikenIn juni 2013 is het uitbreidingspakket "Exotisch eiland" van De Sims 3 uitgekomen. Met dit uitbreidingspakket krijg je d…
Bronnen en referenties
  • http://nl.kobo.com/koboaurahd
  • http://nl.kobo.com/koboglo

Reageer op het artikel "Recensie: de Kobo Aura HD e-reader"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulienschrijft
Laatste update: Juni 2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Special: Digitaal lezen
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!