Amerikaans kabeltelevisienetwerk CNN

Amerikaans kabeltelevisienetwerk CNN Cable News Network (afgekort CNN) is een Amerikaans privaat kabel- en satelliettelevisienetwerk dat eigendom is van het Turner Broadcasting System. In 1980 werd CNN door Ted Turner opgericht als 24 uurs-kabeltelevisienieuwsplatform. Anno 2015 heeft CNN in verschillende landen kantoren en meer dan 4000 medewerkers en wordt het netwerk wereldwijd ontvangen door bijna 1 miljard huishoudens.

Geschiedenis

De eerste uitzending van CNN vond plaats op 1 juni 1980. Deze uitzending bestond uit een inleiding door Ted Turner en een nieuwsuitzending door David Walker en Lois Hart. Sinds het debuut van CNN is dit netwerk uitgebreid met diverse zenders, websites en gespecialiseerde zenders (zoals bijvoorbeeld CNN airport) en meerdere nationale en internationale kantoren. In 1996 werd CNN een onderdeel van het Turner Broadcasting System. Het broertje van CNN, CNN2 genaamd, werd op 1 januari 1982 gelanceerd. Deze zender zond toen 24 uur per dag nieuwsberichten uit, opgedeeld in uitzendingen van elk dertig minuten. Anno 2015 staat deze zender bekend als CNN Headline News (of HLN).

Een aantal grote gebeurtenissen die CNN heeft uitgezonden, waaronder de Operatie Desert Storm in de Golfoorlog (1991) en de aanslagen op de Twin Towers in 2001 waar CNN als eerste verslag van deed, hielpen de nieuwszender te groeien en de naamsbekendheid te vergroten. In 1998 ontving CNN de Four Freedoms Award voor vrijheid van meningsuiting.

Eind 2012 werd Jeff Zucker de nieuwe topman van CNN. Ten gevolge hiervan werden er een aantal veranderingen doorgevoerd aan met name de ochtend- en dagprogrammering. Zo voegde hij 'New Day' aan het ochtendprogramma toe en introduceerde hij een nieuwe manier van werken onder de journalisten. Er werd niet meer gezigzagd tussen de verschillende nieuwsitems, maar er werden mensen vastgepind op gebeurtenissen om zo alle details naar boven te halen en meer waarde aan het nieuws te geven. Zo begon het bij het vermiste Malaysian Airlines-vliegtuig.

CNN-kanalen en -programmering

Sinds de lancering in 1980, is CNN in 2016 uitgegroeid tot een netwerk met maar liefst vijftien kabel- en satellietzenders, twaalf websites, twee privénetwerken (zoals CNN Airport Network) en twee radiostations. De nieuwswebsite CNN.com (voorheen CNN interactive) werd op 30 augustus 1995 gelanceerd. Tot de kanalen van CNN behoren in 2014:
 • CNN Airport
 • CNN Chile
 • CNN Español
 • CNN International
 • CNN TÜRK
 • CNN-IBN
 • CNN Indonesia
 • CNNj
 • CNN Philippines
 • HLN

Tot de populairste programma’s van CNN behoren Early Start, New Day, CNN Newsroom, Legal View, At this hour, Wolf, The Situation Room, Anderson Cooper 360°, The Lead, CNN Tonight en Erin Burnett Outfront.

Bereik van CNN

Uit het jaarlijkse onderzoek van Ipsos Affluent Survey Europe blijkt dat in 2016, CNN de belangrijkste internationale nieuwszender is van dat moment. In dit onderzoek werd aangetoond dat CNN maandelijks 35% van de Europese welgestelde bevolking bereikt via televisie of via het online platform. Daarmee scoort CNN hoger dan de meeste andere platformen en heeft maar liefst 21% meer bereik dan Sky News, 26% meer dan BBC en 50% meer dan Euronews. Met name de berichtgeving van CNN over de Amerikaanse verkiezingen werd wereldwijd goed ontvangen.

Het CNN-effect

Het CNN-effect verwijst naar het idee dat grote mediakanalen, die 24 uur per dag nieuwsuitzendingen verzorgen, het algemene politieke en economische klimaat beïnvloeden. Omdat grote zenders zoals CNN doorlopend verslaggeving doen over een specifieke gebeurtenis of onderwerp, wordt de aandacht van de kijkers op een specifieke invalshoek gefocust voor een bepaalde tijd. Het gevolg kan zijn dat kijkers heftiger reageren of een sterkere mening hebben over het onderwerp in kwestie. Dit effect wordt onderzocht sinds de tachtiger jaren, toen grote media een belangrijkere rol kregen. Met name tijdens de Vietnamoorlog werd de rol van media steeds belangrijker voor het politieke beleid. Ook is het CNN-effect terug te zien op de effectenbeurs, waarbij door positieve of negatieve berichtgeving beleggers beïnvloed worden om aandelen te kopen of te verkopen. Vaak is dit een kortstondig effect.
© 2016 - 2020 Belegger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nieuw in iOS 9 van AppleNieuw in iOS 9 van AppleApple lanceerde 16 september (2015) een software-update, namelijk iOS 9. Wat zijn de 'verbeteringen' van het Amerikaanse…
Zen Pinball 2 (PS4) review: features, trophies en tafelsrecensieZen Pinball 2 (PS4) review: features, trophies en tafelsZen Pinball 2 is een simulatiestrategie arcadespel voor de PS 4, Playstation 3 en de Playstation Vita. Het spel bevat be…
Maakt DLNA de elektronica in je huis gebruiksvriendelijker?Maakt DLNA de elektronica in je huis gebruiksvriendelijker?Elektronische apparatuur die niet op elkaar past en tot ergenis leidt. "Binnenkort is dat allemaal verleden tijd met DLN…
Eurosport - tv en livestream (Eurosport Player)Eurosport - tv en livestream (Eurosport Player)Eurosport is de beroemdste sportzender van Europa. De omroep heeft een groot aanbod aan live-uitzendingen van onder meer…

Aandachtspunten bij het kopen van een tvAandachtspunten bij het kopen van een tvOp zoek naar de juiste televisie? Neem er de tijd voor. Het kiezen van een nieuwe tv is geen eenvoudige opgave. Behalve…
Hoe werkt Sonos en wat is het?Hoe werkt Sonos en wat is het?Sonos is een muzieksysteem waarmee je in verschillende kamers andere nummers kunt afspelen. De Sonos-familie bestaat uit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Mmdexe, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/CNN
 • https://en.wikipedia.org/wiki/CNN
 • http://www.iex.nl/Column/254332/Beleggers-zijn-hebberig.aspx
 • http://www.investopedia.com/terms/c/cnneffect.asp
 • http://www.volkskrant.nl/media/het-cnn-effect~a499938/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/CNN_effect
 • https://mediamagazine.nl/onderzoek-cnn-blijft-belangrijkste-internationale-nieuwszender/

Reageer op het artikel "Amerikaans kabeltelevisienetwerk CNN"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Belegger
Gepubliceerd: December 2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!