InfoNu.nl > Electronica > Spellen en consoles > Overlord (PC) - review
recensie

Overlord (PC) - review

Overlord (PC) - review Overlord. Een game die je gespeeld moet hebben. Het lijkt een beetje op de bekende spellen van Pikmin, maar dan nog leuker. Als je ook kunt lachen om sarcasme en cynische grapjes verteld door een oude Yoda-figuur, kies dan dit spel voor je PC.

Overlord (PC) - review

Uitgever: Codemasters
Ontwikkelaars: Triumph Studios
Genre: Fantasy Action Adventure
Release datum: 26 juni 2007
Geschikt voor: 12+
Aantal spelers: 1 (Mogelijkheid voor multiplayer, maar zeer beperkt)

Minimale systeemeisen:

  • 2.3 GHz Intel, AMD of iets vergelijkbaars
  • RAM: 512 MB
  • Videokaart: 128 MB
  • Hardeschijf: 2,5 GB

Aanbevolen systeemeisen:

  • 3.0 GHz Athlon XP 2800+ of iets vergelijkbaars
  • RAM: 1024 MB
  • Hardeschijf: 2,5 GB

Officiële Codemasters site: www.codemasters.com/overlord

De bedoeling van Overlord:

In Overlord bestuur je de enige echte Overlord zelf en probeer je je macht terug te krijgen door je Black Castle opnieuw op te bouwen. Met de hulp van 4 verschillende soorten Minions (hulpjes in het spel, hierover later meer) verzamel je macht, rijkdom en verborgen krachten. Samen met een maîtresse, die je later in het spel krijgt, bouw je je kasteel weer op en richt je het naar eigen smaak in (in zekere mate dan, want er blijft een beperkte keuze uit decoraties). Je hebt de keuze om als goedaardige Overlord je macht uit te breiden, maar je kunt er ook voor kiezen om een kwaadaardige heerser te worden. Deze keuze is echter niet meer terug te draaien. Beide keuzes hebben hun eigen voor- en nadelen, maar daar zul je zelf wel achter komen.

De introductie van het spel:

Aan het begin van het spel, nadat je een intro-filmpje hebt gezien hoe alles is geworden zoals het is, wordt je rondgeleid door een oude minion. Deze doet mij erg denken aan Yoda uit de Starwars films. Hij maakt je bekend met de mogelijkheden in het spel. Hij legt uit hoe je zelf kunt vechten met zwaard, bijl of mace; Hij vertelt je hoe je je spreuken kunt gebruiken tijdens je gevechten; Hij vertelt je hoe je je eigen minions kunt besturen en wat ze kunnen. Al met al begin je het avontuur met voldoende kennis over je mogelijkheden. En dat is ook wel nodig om het spel te begrijpen.

De verhaallijn:

In Overlord gaat het dus om het verzamelen van macht, rijkdom en andere waardevolle bezittingen. De verschillende gebeurtenissen volgen elkaar in zekere mate wel op, maar zijn veelal afzonderlijk tot voltooiing te brengen. Echter zul je op bepaalde momenten wel merken dat je toch eerst iets anders moet gaan doen om verder te kunnen met waar je mee bezig was. Dit maakt het spel soms wat warrig, omdat je dan moet uitpuzzelen wat je mist, en vooral ook waar je dit dan kunt vinden. Het feit dat je zelf kunt kiezen in welke volgorde je de gebieden doorloopt (in zekere mate dus) is zowel een voor- als een nadeel. Aan de ene kant zorgt het voor een eigen invulling aan het verhaal, maar aan de andere kant zorgt het soms voor irritaties wanneer je ergens vastzit en niet verder kunt. Er zit dus niet echt een verhaallijn in, maar de rode draad draait om het opbouwen van je eigen macht. Maar dit spel is echter een succes zonder z'n eigen verhaallijn.

Het Pikmin-idee:

Misschien dat je het spel Pikmin kent. Dan zul je zeker deze minions gaan vergelijken met de felgekleurde sprouts die je tijdens het spelen van Pikmin hielpen op een vergelijkbare manier als in Overlord. Je begint met een klein legertje van bruine minions. Deze zullen vooral dienen als vechthulpjes. Daarna zul je ook rode minions gaan verzamelen, die logischerwijs vuurbestendig zijn en je door brandende hekken zullen leiden. Blauwe minions kunnen zwemmen en kunnen gesneuvelde minions weer tot leven wekken, vlak nadat ze zijn bezweken onder de krachten van een van je tegenstanders. Groene minions, als laatste van de vier, zullen je door giftige gassen leiden en kunnen als groep een groot monster van achteren benaderen en belagen.

Gameplay:

Dit spel bestuur je met je muis en je toetsenbord. Je muis speelt hier echter wel een belangrijke rol, en je zult hem veel moeten gebruiken. Het besturen van je personage werkt prima. Zowel het rondlopen als het bewegen met de camera, of een combinatie van beide terwijl je loopt. Ook het besturen van je minions werkt goed, maar vergt wel enige oefening wanneer je te maken hebt met 4 verschilllende types van minions

Speelduur:

Het spel duurt vrij lang. Je bent constant bezig met nieuwe gebieden te verkennen, opdrachten uit te voeren en steden te plunderen. Langzaam aan vergaar je meer en meer rijkdom om je kasteel op te bouwen en andere verbeteringen te kunnen aanschaffen. Wanneer je geniet van de gameplay zul je hier vele uren zoet mee zijn.

Graphics:

Het beeld in Overlord ziet er zeer goed uit. Je computer zal waarschijnlijk enige mate van vertraging oplopen in de drukke gevechten, tenzij je een supercomputer bezit. Deze graphics maken het een zeer groot plezier om verder te spelen.

Sounds:

De geluiden van krakende deuren, vazen die aan scherven worden geslagen of wapens die kletteren in de vele gevechten die je zult voeren: Alles klinkt goed. Ook de stemmetjes van je opdrachtgevers klinken duidelijk en helder, de leuke stemmetjes van de minions zijn ook erg grappig en goed gemaakt. Hoe verder je in het spel komt, hoe meer titels je zult vergaren. Wanneer je terugkeert naar je kasteel zal een hofnar (ook een minion) je constant aanspreken met de meest grappige titels, naar gelang je deze ergens in het spel hebt behaald. Ook zul je constant worden toegesproken door je eigen Yoda-minion uit de introductiefase. Hij spreekt zeer sarcastisch en cynisch over de behaalde resultaten, en hij zal je meerdere malen aansturen kwaadaardige dingen te doen.

Multiplayer mogelijkheid:

Ja, er is een mogelijkheid tot het spelen van een multiplayer game tegen andere Overlords. Ik heb me hier echter niet in verdiept, omdat ik me meer dan genoeg kon vermaken met de singleplayer game.

Conclusie:

Dit is een geniaal spel om te spelen. Je zult je constant vermaken met je grappige en plunderende minions. Met een beetje eigen inzicht zul je ook obstakels moeten overwinnen en je minions op de juiste manier moeten leren gebruiken. De graphics zijn goed, de geluiden zijn prima en de gameplay is ook zeer prettig. Al met al een supergame die je niet mag missen.
© 2008 - 2018 Dominique, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Patroon: Minion sleutelhanger hakenRazend populair zijn ze, Minions. Zelfs zo populair dat ze na een rol in de film Verschrikkelijke Ikke een eigen film he…
Hearthstone: Heroes of WarcraftHearthstone: Heroes of WarcraftHearthstone: Heroes of Warcraft is een free 2 play card game die zich op dit moment in de bèta fase bevindt. Ondanks het…
Verslaafd aan het kopen van pixelsSpeel je een online computerspel? Geef je er ooit geld aan uit? Werk je voor je pixels? Mensen die veel online computer…
Reclame in online gamesReclame in online gamesReclame in computerspellen bestaat bijna net zo lang als er computergames zelf zijn. De eerste vormen van reclame in gam…
8 Tips bij het uitzoeken van een game computer/laptop!Een game computer is een computer die verder gaat bij waar de standaard desktop computer ophoud. Het is een apparaat waa…
Bronnen en referenties
  • www.codemasters.com/overlord

Reageer op het artikel "Overlord (PC) - review"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dominique
Laatste update: 21-01-2008
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!