InfoNu.nl > Electronica > Spellen en consoles > NBA 2k16: een game voor de basketliefhebber
recensie

NBA 2k16: een game voor de basketliefhebber

NBA 2k16: een game voor de basketliefhebber Wie van basketbal houdt, wilt zelf natuurlijk ook graag basketten op topniveau. Helaas is dit slechts weggelegd voor enkelingen als LeBron James, Stephen Curry (die op de cover van NBA 2k16 staat), Kevin Durant en Blake Griffin. Voor alle anderen zijn er basketbalgames: het door Electronic Arts uitgegeven NBA Live en NBA 2k van 2k Sports. Vooral de laatste reeks is van een uitmuntend niveau en biedt de basketballiefhebber heel wat mogelijkheden om optimaal in de huid van een topbasketter te kruipen. Speel met een heel team of alleen (MyCareer), ga aan het verzamelen in MyTeam of neem de controle over de club als general manager in MyGM.

Inhoudsopgave


 • Naam: NBA 2k16 - Be the story
 • Uitgever: 2k Sports
 • Releasedatum: 29 september 2015
 • Platforms: PC/Laptop, PlayStation 3 en 4, Xbox 360 en One
 • Minimumvereisten voor PC-gebruikers: Windows 7; Intel Core2 Duo; Direct X 10.1; 50 GB vrije ruimte
 • Aanbevolen vereisten voor PC-gebruikers: Windows 7 of hoger; Intel Core i7; Direct X 11; 50 GB vrije ruimte
 • Het spel werkt op PC via Steam.

NBA 2k16 is ondertussen al het zeventiende spel in de reeks van 2k (de k staat voor duizend). In de beginjaren moest het spel opboksen tegen het overwicht van NBA Live, maar sinds het einde van het eerste decennium van de 21ste eeuw staat 2k eenzaam aan de top. Het overwicht van 2k was op een bepaald moment zelfs zo groot dat EA enkele jaren geen nieuwe versie van Live uitbracht. NBA 2k16 is beschikbaar op alle grote gameplatformen: pc/laptop, PlayStation en Xbox. Er werden maar liefst drie atleten uitgekozen om op de cover van deze editie te staan: Stephen Curry van de Golden State Warriors (de kampioen uit het seizoen 14-15), de jonge superster Anthony Davis van de New Orleans Pelicans en de vlot scorende James Harden van de Houston Rockets.

Het spel biedt heel wat mogelijkheden en onderdelen. Zo is er een wekelijkse tv-show (2kTV) in hoge resolutie. In dit programma wordt de voorbije week in de NBA en in het spel besproken, komen basketsterren langs en worden tips aangegeven. De presentatrice is Rachel DeMita, die ook zelf geregeld de basketschoenen aantrekt om met de grote sterren een wedstrijdje te spelen. Mooie dunks, blocks of steals die gewone mensen in het spel maakten, worden er geregeld getoond. De belangrijkste onderdelen van NBA 2k16 zijn 'Play now', 'MyCareer', 'MyTeam' en 'MyGM'. Daarnaast is er ook nog 'MyLeague', een afgeslankte versie van 'MyGm'.

Bron: Wuestenigel, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Wuestenigel, Flickr (CC BY-2.0)

Play Now: neem het op tegen spelers uit de hele wereld

De basis van elk sportspel: een zo goed mogelijk gesimuleerde wedstrijd spelen. NBA 2k16 blinkt al geruime tijd uit in het nabootsen van alle factoren van een basketbalwedstrijd in de NBA, met alle mogelijke details. Wanneer het thuisteam zwaar aan het verliezen is, zal het publiek langzaamaan het stadion verlaten ... op het einde van de wedstrijd zit er dan bijna niemand meer, zoals dat in realiteit ook is. Basketbalspelers juichen na een beslissende korf of storten (bijna wenend) in als ze een belangrijke wedstrijd nipt verloren.

Al heet dit aspect van het spel 'Play now', men kan natuurlijk wedstrijden naar keuze spelen - niet enkel de wedstrijden die op de betreffende dag ook in de NBA gespeeld worden. En NBA 2k16 biedt een schier eindeloze reeks teams aan. Uiteraard de 30 huidige teams uit de NBA met hun actuele speler (Los Angeles Lakers, Golden State Warriors enz.), maar ook historische teams. Wie zich afvraagt of de Chicago Bulls uit de jaren '80, met Michael Jordan en Scottie Pippen, de Warriors van scherpschutters Stephen Curry en Klay Thompson kan verslaan, heeft hier de kans om dit uit te testen. Er zijn tientallen historische teams. Daarnaast biedt NBA 2k16 nu ook een hele reeks teams uit de hoogste Europese basketbalcompetitie aan, de Euroleague, met grootheden als Barcelona, Olympiakos en Milaan.

De gameplay is naar eigen goeddunken aan te passen: quarters van 12 minuten tot 2 minuten, alle regels van de NBA toepassen of niet (een kans om heel vuil te spelen), de commentatoren en muziek regelen, het is allemaal mogelijk. Door de erg goede graphics waant men zich echt in het stadion. Je kan spelen tegen de computer, maar evenzeer tegen een vriend of vriendin naast je of via het internet. De bediening is vrij eenvoudig en kende maar lichte wijzigingen ten opzichte van de editie van 2015.

MyGM: controleer alle facetten van een NBA-team

In de vier grote Amerikaanse sporten, namelijk basketbal (NBA), ijshockey (NFL), honkbal (MLB) en football (NFL) is een van de belangrijkste personen de general manager (GM). Hij (meestal is het een man) controleert heel wat facetten van de club: financiën, marketing, veiligheid, sportief beleid ... het komt allemaal in zijn handen samen. Zij krijgen er ook een riant loon voor, vaak meer dan een miljoen dollar per seizoen. Ook in NBA 2k16 kan men deze rol op zich nemen.

In MyGM neem je helemaal het heft in handen. Welke spelers wil je aantrekken of net traden? Wie selecteer je tijdens de draft? Wie krijgt een nieuw contract en aan welke voorwaarden? Je bepaalt de coach, de spelers, de manier van spelen, de financiën (tickets, prijzen van drankjes enz.), het personeelsbeleid ... Maar zoals het in elk groot bedrijf gaat: men moet verantwoording afleggen aan de eigenaar. Bij de start van elk seizoen legt de eigenaar van de club zijn minimumverwachtingen op, op het sportieve en op het financiële vlak. Het spreekt voor zich dat het niet altijd even simpel is om aan alle verwachtingen te voldoen, met eventueel een ontslag tot gevolg. In deze spelvorm kan je ook zelf de wedstrijden spelen en dus een totale beleving van het basketbalwereldje krijgen.

Bron: Jimcchou, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Jimcchou, Flickr (CC BY-2.0)

MyCareer: word de nieuwe Michael Jordan

Basketbal is natuurlijk een teamsport, maar het is een teamsport waarbij individueel talent vaak de doorslag geeft. Mannen als LeBron James, James Harden of Russell Westbrook zijn zo begaafd dat zij alleen een wedstrijd kunnen beslissen. Dat is het doel van MyCareer: zo goed worden als een van deze spelers. In tegenstelling tot eerdere edities van het spel begint je carrière al in de middelbare school en de colleges - al speel je hier maar enkele wedstrijden. Daarna word je gekozen in de NBA draft en krijg je de kans om je te bewijzen op het plein. Later kan je onderhandelen over je contract en sponsordeals, kies je je schoenen en kleding en train je voor de ultieme droom: de NBA-titel binnenhalen. Het spel is zo realistisch dat het zelfs mogelijk is een technische fout te krijgen - en zelfs uit de wedstrijd gegooid te worden. Nieuw in 2016 is 2k Pro Am: een virtuele omgeving waar je het met je speler in echte wedstrijden kan opnemen tegen anderen.

De bekende regisseur (en basketfan) Spike Lee werkte mee aan deze editie van MyCareer. Hij schreef een heus scenario met een verhaallijn vanaf de middelbare school tot het sterrendom. Niet iedereen is even enthousiast over de inbreng van Spike Lee. Sommigen vinden dat MyCareer te veel op een film gelijkt en te weinig actie biedt. In een review op de website The Verge werd dit onderdeel van NBA 2k16 zelfs een 'Cliché-ridden, shallow, ridiculous mess' genoemd. Het spel mist inderdaad wat vaart; helaas is het ook niet mogelijk om de beeldfragmenten door te spoelen.

MyTeam: verzamel alle kaarten

Wie herinnert zich nog de tijd van de voetbalplaatjes en de Pokemonkaarten? Of het nu gaat om postzegels, sigarenbandjes, Flippo's of wat dan ook, verzamelen zit de mens in het bloed. Ook in NBA 2k16 is het mogelijk om - weliswaar elektronisch - kaarten te verzamelen. De totale collectie beslaat maar liefst meer dan 2000 kaarten. Om te beginnen moet men van elk huidig NBA-team alle spelers verzamelen (dat zijn er alvast vijftien per team), met daarnaast ook nog eens de 'dynamic ratings'-versie van deze spelers. De dynamic ratings zijn de aangepast versies van de huidige spelers. Bijvoorbeeld: wanneer Kobe Bryant in de afgelopen wedstrijden uitermate goed is in het maken van driepunters, wordt zijn rating op driepunters automatisch aangepast. Uiteraard geldt ook het omgekeerde: wanneer een speler erg slecht is, verlaagt zijn rating. Zo is Danny Green van de San Antonio Spurs in het seizoen 15-16 niet meer zo goed in driepunters als in de voorgaande seizoenen. Zijn rating is dan ook gedaald naar C+ op een schaal tot F.

Naast al deze huidige spelers zijn er ook nog heel wat historische spelers te verzamelen, maar eveneens enkele speciale edities van spelers. Zo is er elke vrijdag 'Flashback Friday'. Enkel op die dag kan men een speciale kaart van een bepaald jaar of zelfs een bepaalde wedstrijd van een speler bemachtigen. Zo is er bijvoorbeeld een kaart van Jamal Crawford, die in meerdere wedstrijden meer dan vijftig punten scoorde of zijn er edities van het jaar dat een speler 'rookie' van het jaar was. Ook heel wat andere attributen zijn te verzamelen: wedstrijdballen, truitjes, logo's, stadia, coaches, playbooks enz. De lijst is bijna eindeloos.

Het verkrijgen van deze kaarten kan op verschillende manieren. De makkelijkste en meest logische manier is het aankopen van 'packs', net zoals dat in de winkel met Pokemonkaarten gebeurde. In zo'n pack zitten dan vijf kaarten ... met een kleine kans op een hele goede kaart, of misschien bemachtig je enkel dubbels. Wanneer je zo'n kaart dubbel hebt, kan je deze zelf ook verkopen via het 'auction house'. Je biedt je kaart te koop aan, waarna andere spelers erop kunnen bieden. Uiteraard bepaal je zelf het minimumbedrag. Je kan ook een 'buy-outbedrag' vastleggen. Dan wordt er niet geboden, maar is er een vaste prijs. De verdiende muntjes kan je dan gebruiken om zelf te bieden op kaarten die nog niet in je verzameling zitten of om weer nieuwe packs te kopen.

Zulke muntjes zijn ook te bemachtigen door wedstrijden te spelen (online) via 'The gauntlet'. Het principe is simpel: je selecteert tien spelers om tien wedstrijden te spelen. Deze wedstrijden zijn drie-tegen-drie; één speler koos men dus zelf, de twee andere worden door het systeem willekeurig toegewezen. Wie geluk heeft krijgt enkele absolute toppers in zijn team (met ratings boven 90), maar het omgekeerde is uiteraard ook mogelijk. Na elke gewonnen wedstrijd mag men een keuze maken op een bord met omgedraaide kaarten - zo krijgt men dan een kleine tot een grote prijs. Wie drie wedstrijden verloren heeft, ligt uit het spel en moet een nieuwe reeks van tien wedstrijden aanvatten. Een tip om deze wedstrijden te winnen: de speler die men zelf kan kiezen, kan best een excellente driepuntermaker zijn. In 'The gauntlet' telt een gewone korf voor één punt, een driepunter voor twee. Wie het eerst op 21 punten staat (met twee verschil), wint de wedstrijd. Ook handig: gebruik je grote jongen (center of power forward) om de korf te verdedigen. Bedien dus enkel hem en laat een van de spelers van de tegenpartij vrij staan. Zo wordt het aanvallen van de korf ontmoedigd. Dit lukt natuurlijk enkel als de speler die je laat open staan geen driepuntschutter is.

Persoonlijke waardering van NBA 2k16

Een van de grote nadelen van het spel: alles wat je doet moet gefinancierd worden met gouden muntjes, Virtual Currency genaamd. Men kan deze muntjes verdienen door wedstrijden te spelen of bepaalde doelen te bereiken, maar men kan ze ook aankopen met echte euro's. Dat is niet goedkoop. Voor 5000 muntjes (de minimumhoeveelheid) betaal je al twee euro, en eigenlijk ben je er vrij weinig mee. Zo loopt de rekening natuurlijk snel op. In MyTeam wordt er dan weer met zilveren muntjes gewerkt, die niet inwisselbaar zijn voor de gouden munten.

Al eerder werd vermeld dat het spel uitblinkt in graphics en realisme. De grafische aspecten zijn oogverblindend; het bijbehorend nadeel is dan ook duidelijk: voor pc-gebruikers moet de installatie dus meteen wel erg stevig zijn. Gelukkig is het mogelijk om zelf de grafische aspecten te regelen, zodat ook wie een minder goede PC heeft het spel kan spelen.

NBA 2k16 is een mooie telg in de lange rij van spellen van 2kSports. Het spel heeft heel wat te bieden voor de enthousiaste basketliefhebber en er is voor elk wat wils. Wie graag - lekker ouderwets - kaarten verzamelt kan dat in MyTeam. Wil je liever een individuele carrière uitbouwen: dat is mogelijk in MyCareer. Of ben je een managertype: er is MyGM. Voeg deze aspecten bij de mooie graphics, de goede en realistische commentaar en de eenvoudige bediening en men krijgt zonder twijfel het beste basketbalspel van 2016.

Lees verder

© 2016 - 2018 Jan80, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
NBA playoffs finals 2011 - Miami Heat vs Dallas MavericksNBA playoffs finals 2011 - Miami Heat vs Dallas MavericksVanaf 31 mei kruisen Miami Heat en Dallas Mavericks de degens in de playoffs finals. Supertalen LeBron James wil zich in…
Een hanging basket beplantenEen hanging basket beplantenEen uitbundig bloeiende hanging basket kan de hele tuin opvrolijken. Een hanging basket kan worden beplant met eenjarige…
De voordelen van een Sony PlayStation Plus AbonnementDe voordelen van een Sony PlayStation Plus AbonnementBen je een fanatieke gamer op de Playstation dan biedt een Sony PlayStation Plus Abonnement veel voordelen. Met dit abon…
Stephen King's ITrecensieStephen King's ITAlles waar je ooit bang van hebt gehad blijkt een reden te hebben. Soms is die reden iets dat teruggaat naar je jeugd.
Thaise groene curry, vegetarisch of met kipThaise groene curry is een onderdeel van de Thaise keuken. De Thaise keuken kent smaakexplosies die heel opvallend zijn.…
Bronnen en referenties
 • https://www.2k.com/games/nba-2k16
 • http://www.theverge.com/2015/10/3/9440527/spike-lee-nba-2k16-my-career-mode-basketball
 • Afbeelding bron 1: Wuestenigel, Flickr (CC BY-2.0)
 • Afbeelding bron 2: Jimcchou, Flickr (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "NBA 2k16: een game voor de basketliefhebber"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jan80
Laatste update: 10-08-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 4
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!