recensie

Review Android-/iOS-app: BBTAN

BBTAN is een game speelbaar op Android en iOS en is gemaakt door het in 2016 relatief onbekende 111%. Dit is ook meteen het eerste spel uitgebracht door deze producent, die wel eens wordt vergeleken met Ketchapp, de producent van games zoals Stack en Splash. Hoe speel je het spel? Waar kan het worden gedownload? En hoe verdienen de makers aan dit gratis spel?

Het spel

BBTAN is gebaseerd op het vroegere Pong, het eerste computerspel ooit gemaakt. Ook doet het spel wel denken aan Tetris. De bedoeling van het spel is om met een bal zoveel mogelijk blokken te raken om zo te voorkomen dat deze de grond raken. Onderweg kan je ook extra ballen bijverdienen en munten verzamelen, die je kan gebruiken om nieuwe soorten ballen te kopen. De blokken hebben elk een nummer dat aangeeft hoeveel keer een bal dat blok moet raken. Zo zijn er bijvoorbeeld blokken van 1 en blokken van 100. Er zijn ook speciale icoontjes waarbij er iets gebeurt wanneer een bal erover gaat. Een paars icoontje met 3 pijlen laat elke bal in een willekeurige richting verdergaan. Hierdoor verhoogt de kans dat er meer blokken worden geraakt. Een groen icoontje maakt een horizontale straal waardoor alle blokken ter hoogte van dit icoontje hetzelfde effect krijgen als 1 keer geraakt te worden door een bal. Een blauw icoontje doet hetzelfde als een groene, maar dan in verticale richting.

Duur

Wat niet vaak gebeurt bij smartphonegames is dat je het spel maximaal 30 minuten aan een stuk kan spelen, daarna moet je simpelweg opnieuw starten. Op het beginscherm van het spel verschijnt soms onderaan de tekst: "What happens after 30m...". Het doel van het spel is dus niet te verliezen voor 30 minuten. Wat er dan gebeurt is voor velen nog een vraag.

Meer munten, meer ballen

Het idee om munten te verdienen om daarmee dan nieuwe soorten ballen te kopen, variërend in grootte, verbaast uiteraard niets. Er zijn 35 balontwerpen te verkrijgen voor 100 munten per bal. Dit betekent dat er minstens 3500 munten moeten worden verdiend. Het spel geeft niet zomaar een bal weg: er wordt eerst een kauwgomautomaat getoond met daarin een aantal ballen die kunnen worden gewonnen. Je kan de automaat een schok geven waardoor er een ander balontwerp onderaan komt te liggen, al kost dit wel 5 munten.

Minpunt

BBTAN is een goed spel, maar doordat het relatief lang duurt om het spel volwaardig uit te spelen, kan het spel snel vervelen. Dagelijks komen er een honderdtal apps bij in de app store en daartussen zitten enorm veel gelijkaardige verslavende spellen. De kans dat je snel op BBTAN bent uitgekeken is dus reëel. Op de rest van het spel heb ik echter geen bezwaren. Het spel kent geen problemen en ziet er prachtig uit.

Hoe verdienen de makers aan BBTAN?

BBTAN is een gratis spel zowel voor Android als voor iOS. Dit zorgt ervoor dat de makers van het spel geld moeten verdienen aan de hand van advertenties. Gameproducenten zoals Ketchapp laten advertenties zien voor en na er een level wordt gestart. De gebruiker heeft dus geen keuze om de advertenties te bekijken. 111% pakt het echter anders aan: ze geven de mogelijkheid de gebruiker zelf een promotiefilmpje te laten bekijken, door op een knop op het startscherm te drukken. Na het bekijken van het filmpje krijgt de gebruiker dan 1 munt. Dit stelt 111% in staat om geld te verdienen voor hun app, wat voor velen een aanmoediging is voor een volgende game.

Praktisch

  • Grootte op Android: 23 MB, verplaatsbaar naar SD-kaart
  • Grootte op iOS: 29,3 MB
  • Minimum Android versie: 2.3 of hoger
  • Minimum iOS versie: 6.0 of hoger
  • Uitgebracht: 10 december 2015
  • Maker: 111%
  • Verkrijgbaar in Google Play
  • en in de App Store

Conclusie

BBTAN is een fantastisch leuk maar ook even verslavend spel. Het zorgt voor uren vermaak, en het verzamelen van zoveel mogelijk ballen geeft een doel aan het spel. Spijtig genoeg heeft het spel niets waardoor het uitsteekt boven de anderen in hetzelfde genre. BBTAN zal in 2016 nog wel even in de top apps staan, maar langer dan een kwart jaar zou toch een hele verassing zijn. Zelf raad ik zeker aan om het eens te proberen. Je kan BBTAN downloaden voor iOS en Android, veel speelplezier!
© 2016 - 2020 Antooni, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Android 4.0, of Android Ice Cream SandwichAndroid 4.0, of Android Ice Cream SandwichGoogle introduceerde op 19 oktober 2011 een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem Android. Versie 4.0, ook wel…
Dooyoo, reviews schrijven in het EngelsReview schrijvers zijn er genoeg in ons mooie kikkerland, maar ook voor sites in het buitenland kun je actief meeschrijv…
Geld-terug-acties en kortingsbonnen gebruiken via SCOUPYGeld-terug-acties en kortingsbonnen gebruiken via SCOUPYHet gebruik maken van kortingsbonnen is al tientallen jaren oud en blijft populair. Het digitale tijdperk zorgt ervoor d…
Smart Lock instellen voor je ChromebookSmart Lock instellen voor je ChromebookVoor het ontgrendelen van je Chromebook is normaal het invoeren van een wachtwoord vereist. Google heeft voor gebruikers…

IPad-apps: kleuren voor volwassenenrecensieIPad-apps: kleuren voor volwassenenKleuren is volwassen geworden. Het inkleuren van kleurplaten en kleurboeken is niet langer alleen geschikt voor kinderen…
Tuinieren in De Sims 4Tuinieren in De Sims 4Ook in De Sims 4 is het weer mogelijk om lekker te gaan tuinieren. Je hoeft geen uitbreidingen aan te schaffen om te kun…
Bronnen en referenties
  • https://play.google.com/store/apps/details?id=com.crater.bbtan&hl=nl
  • https://itunes.apple.com/be/app/bbtan/id1060433597?l=nl&mt=8

Reageer op het artikel "Review Android-/iOS-app: BBTAN"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Antooni
Gepubliceerd: 29-02-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!