InfoNu.nl > Electronica > Spellen en consoles > Spelbespreking: De nieuwe kleuren van de DS Lite
recensie

Spelbespreking: De nieuwe kleuren van de DS Lite

Spelbespreking: De nieuwe kleuren van de DS Lite In juni 2008 verscheen de populaire handheld console DS Lite van Nintendo in een aantal nieuwe kleurtjes. Wij kregen een turkoois exemplaar ter beschikking om uitvoerig te mishandelen.

Test

Twee maanden. Dat is hoe lang we onze nieuwe DS Lite hebben onderworpen aan alle mogelijke tests. Wanneer je een handheld console koopt, is het immers belangrijk om op allerlei kleine details te letten. Onze oorspronkelijke DS Lite had een verdwaalde pixel op het scherm, dat bovendien een klein beetje los stond. Dat de handheld van Nintendo bovendien erg goed bestand is tegen krassen, kwamen we ook pas een poosje na aankoop te weten. Nu we voldoende hebben gespeeld op onze nieuwe handheld, die een turkoois jasje heeft gekregen, zijn we klaar om meer te vertellen over deze nieuwste incarnatie van de DS Lite.

Updates

Nintendo is berucht om het feit dat er geregeld nieuwe ‘updates’ van handheld consoles worden gelanceerd. Doorheen meer dan tien verschillende releases waren er echter maar enkele belangrijke stappen: die van de oude monochrome Game Boy naar de Game Boy Advance, de Game Boy SP, de DS en de DS Lite. De nieuwste versie van die laatste console is eigenlijk niets meer dan een cosmetische kleurverandering. Gamers kunnen nu deze handheld immers ook in het rood, groen of turkoois kopen, terwijl er in Europa ook nog steeds witte, donkerblauwe, zwarte, roze en zilverkleurige exemplaren beschikbaar zijn. Wij kregen een turkoois exemplaar. Die ziet er dus niet bepaald macho uit en lokte al verschillende opmerkingen van de rollenspelers in onze club, alsook van een vriendinnetje dat graag games speelt, maar ook zij moesten uiteindelijk toegeven dat de vorm van de DS Lite nog niets van zijn glans heeft verloren.

Verschil met de DS

Het is tegenwoordig bijna algemene kennis dat die vorm een enorme vooruitgang is tegenover de grotere DS. Die handheld was een lelijk monster, terwijl het ontwerp van de DS Lite vooral in de witte versies meer doet denken aan een iPod. Vanzelfsprekend verschilt onze turkoois versie dus op dezelfde vlakken van een DS als de anderskleurige versies: kleiner, 21 procent lichter, een beter (want in het midden) geplaatste microfoon en een veel dikkere stylus die de zijkant inschuift in plaats van in de voorkant. Zelf vinden we dat de stylus er een beetje uitziet alsof hij voor kinderen is gemaakt, maar tegelijkertijd ligt hij erg goed in de hand en is het haast volstrekt onmogelijk om toch krasjes toe te brengen op het scherm. Overigens zal ook de kleur wellicht meer geapprecieerd worden door kinderen en dat is zeker niet slecht. Ook zij verdienen voldoende keuzemogelijkheden en als je weet dat er veel meer educatieve games beschikbaar zijn voor de DS Lite dan voor, pakweg, de PSP, is het normaal dat Nintendo zich ook op die doelgroep richt. Ook de andere aanpassingen zijn dezelfde gebleven: geen polsbandje meer, een kleinere, modieuzere ‘D-pad’ waarvan de knoppen echter even groot zijn als die van de grotere oom, met daaroner kleinere ‘start’- en ‘select’-knoppen en een ‘slider’ om het toestel aan en uit te zetten in plaats van een knop.

Het zijn echter andere eigenschappen die de DS Lite veel interessanter maken voor gamers. Toen de DS Lite pas uitkwam, hadden die heel wat bedenkingen. Zou het gaan om een poging van Nintendo om spelers dieper in de buidel te laten tasten of zou het toestel ook meer dan enkel een cosmetische meerwaarde bieden? Buiten de stylus nu gemakkelijker bereikbaar is, dat de dichter bij elkaar staande knoppen de spelsnelheid iets verhogen en dat de plaatsing van de microfoon ervoor zorgt dat ook games die stemcommando’s gebruiken gemakkelijk te spelen zijn, dan. Wel, toen de eerste recensenten dit kleinood konden bespreken, wisten ze al snel ‘ja’ te antwoorden op die vraag. Veel heeft te maken met het scherm, dat véél helderder is dan dat van de DS. De vorige console was in de open lucht soms moeilijk te gebruiken, een euvel dat door het betere scherm haast volledig uit de wereld is geholpen. Ook het feit dat het mosselontwerp, waarbij je de twee helften van de DS Lite open klikt, veel beter in elkaar zit, is niet onbelangrijk. Het bovenste gedeelte blijft nu immers goed staan, of je het nu slechts 30 of 160 graden naar boven duwt. Een succes, dus, met slechts twee nadelen.

Een klein minpuntje is dat wie een oude GB game wil gebruiken, daarvoor een tussencartridge nodig heeft. De game steekt vervolgens ook meer dan een centimeter naar buiten, wat gewoon heel erg lelijk is. Dat de graphics er dankzij het superieure scherm bijna altijd beter uitzien, is echter meer dan voldoende compensatie. Een tweede nadeel is dat de DS Lite niet meer compatibel is met accessoires voor de Game Boy Advance EXT2-uitgang, maar aangezien het hier stroomkabels en adapters voor koptelefoons betreft, is ook dat helemaal niet zo erg.

Ook nog vermeldenswaardig is dat de verschillende DS Lites tot op een afstand van maximum ongeveer 30 meter tekstboodschappen of tekeningen kunnen uitwisselen en dat het via WiFi mogelijk is om draadloos tegen elkaar te spelen.

PSP of DS Lite?

Wie nog steeds aan het twijfelen is tussen de aanschaf van een PSP en een DS Lite beseft best dat beide handhelds volledig verschillen, en dan hebben we het niet over het feit dat de DS Lite dankzij zijn plastic beschermlaag en openklapbaar formaat beter bestand is tegen krassen en andere schade, maar over een verschil dat analoog loopt met dat tussen een PS3 en een Wii. De PSP blijft voorlopig nog steeds koploper voor wie houdt van uitstekende, eerder realistische graphics, terwijl er voor de DS Lite meer educatieve software of ‘trainingsoftware’ beschikbaar is. De games voor de DS Lite gebruiken doorgaans eerder graphics die meer aan cartoons of arcadegames doen denken. Verder is de manier van spelen door het touchscreen en de stylus natuurlijk volledig anders, al wordt dat touchscreen niet bij alle games gebruikt. Het gaat er dus zeker niet om de ‘beste handheld’, wel om welke handheld best is voor het soort games dat je wilt spelen. De meeste verstokte allround gamers zullen overigens niet twijfelen: die kopen gewoon beide handhelds.
© 2008 - 2018 Dvandereyken, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…
Je Nintendo DS Lite pimpenDe kleine handzame Nintendo DS Lite is verkrijgbaar in zes verschillende standaard kleuren. Maar ondanks dat zijn er teg…
Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Koop ik een Xbox, Wii of Playstation voor mijn kind?Wanneer je een game-console wilt kopen voor je kind, dan is het belangrijk om zorgvuldig na te gaan welke game-console b…
The Legend of Zelda Majora's Mask 3D: Release en pre-orderOp 13 februari komt de 3D remake van het videospel The Legend of Zelda: Majora’s Mask uit. De game is speelbaar op de Ni…
Games exclusief voor de (New) Nintendo 3DS in 2015In 2015 komen er weer leuke games exclusief (als exclusive) uit voor de Nintendo consoles in de 3DS-serie. Ook lanceert…
Bronnen en referenties
  • http://www.benintendo.be/tag/nintendo-ds-lite/

Reageer op het artikel "Spelbespreking: De nieuwe kleuren van de DS Lite"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dvandereyken
Gepubliceerd: 21-09-2008
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!