InfoNu.nl > Electronica > Spellen en consoles > World of Warcraft - review
recensie

World of Warcraft - review

World of Warcraft - review Dit is een review over het spel World of Warcraft van Blizzard entertainment studios. Het is een spel dat je online speelt, tesamen met tallozen anderen.

WoW – World of Warcraft:

 • MMORPG
 • De kosten
 • Factions
 • Classes
 • Quests
 • Levelen
 • Guilds
 • Professions
 • Review

MMORPG:

World of Warcraft is een MMORPG. Deze afkorting staat voor Massive Multiplayer Online Role-playing game. Dit houdt in dat World of Warcraft een virtuele wereld is, waarin spelers van over de hele wereld, onderverdeeld in servers voor de verschillende continenten, met elkaar en ook tegen elkaar kunnen spelen. Met grote aantallen spelers speel je in één wereld, waarbij je met elkaar kan communiceren en met elkaar kunt samenwerken.

Kosten:

Maar er zitten wel kosten aan verbonden om te kunne spelen. Blizzard, de makers van World of Warcraft, vragen om een maandelijkse bijdrage van afgerond 13 euro. Hiervan betalen ze hun personeel, die zich bezig houdt met het onderhouden van het spel, het vernieuwen ervan en tevens betalen ze de hosts* waarop de servers draaien. Met zoveel servers tegelijk online geven ze een vermogen uit aan de hosts, maar toch verdienen de mensen van Blizzard bakken met geld.

Factions:

En nu iets over het spel zelf. Bij World of Warcraft heb je als het ware twee kampen: de Alliance en de Horde. Je kunt het zien als goed tegen kwaad. Deze twee kampen vallen elkaar voortdurend aan. Dit kan een éénmansaanval zijn, of als een hele groep. Als je eenmaal hebt gekozen om in een server een character* aan te maken van de Alliance of van de Horde, dan staat die server geregistreerd voor die ene faction*, en kunnen er ook alleen maar characters van deze faction worden aangemaakt. Dit kan tot een maximum van 9 characters per server.

Classes:

Voordat je een personage aanmaakt in de server naar keuze moet je bepalen wat je gaat worden. Je kunt zowel bepalen welk ras je wilt zijn (de Alliance kent de Humans, Dwarves, Gnomes en Night Elves, en de Horde heeft de Trolls, Taurens, Undeads en Orcs) en welke class je wilt zijn. Bij de uitbreiding van World of Warcraft, die in Januari uitkomt, kun je ook nog Blood Elf en Draeni zijn. Dit bepaalt het verdere verloop van het spel, omdat je later niet meer kunt veranderen. Wel kun je een nieuwe personage aanmaken die je dan een andere class toekent. De classes in World of Warcraft zijn: Rogue, Hunter, Mage, Priest, Paladin, Warrior, Shaman, Warlock.

Levelen:

Wat bij een MMORPG van belang is is dat je je eigen personage gaat trainen. Je begint op level 1, en je werkt je pad af naar level 60. Dit is tot nu toe het maximum level. In januari komt echter een uitbreiding voor dit spel uit, waarbij het maximum level wordt verhoogd tot 70. Door het verslaan van monsters en door het succesvol uitvoeren van quests krijg je ervaring. Als je genoeg ervaring (experience points) hebt opgedaan, stijg je naar het volgende level.

Quests:

Wat ik persoonlijk heel goed vind aan World of Warcraft is dat er een zeer groot aantal quests in het spel zitten. Quests zijn opdrachten die je voor iemand moet uitvoeren. Overal in de wereld van World of Warcraft staan personages met een geel (of silverkleurige) uitroepteken boven hun hoofd. Je kunt hun opdrachten aannemen, waar je uiteraard rijkelijk voor beloond wordt. Het brengt wat meer variatie in het spel dan alleen maar beesten af te slachten.

Guilds:

De meeste MMORPG’s hebben ook de mogelijkheid tot het vormen van een groepering. Zo ook World of Warcraft. Door een groep aan te stellen en steeds meer mensen voor je groep uit te nodigen, ontstaat er een grote samenwerkende groep. Dit kan in de vorm van een tijdelijke samenwerking (door het maken van een ‘party’) of in de vorm van een samenwerking voor een langere periode, waarbij één persoon de leiding heeft over de rest. Dit laatste wordt een guild genoemd. In het Nederlands vertaald heeft het dezelfde betekenis als ons woord gilde.

Professions:

Naast het levelen van je personage is er ook de mogelijkheid (eigenlijk is het meer een must-have) om professions te levelen. Dit zijn vakgebieden waarmee je je eigen wapenuitrusting, drankjes of andere dingen kunt maken. Door het verzamelen van bepaalde voorwerpen en ze vervolgens met elkaar te combineren, kun je speciale voorwerpen maken of laten maken. In World of Warcraft kennen we de volgende professions: Leatherworking, Skinning, Alchemy, Herbalism, Mining, Blacksmithing, Tailoring, Engineering, Enchanting, Cooking, Fishing, First Aid.

Review:

Persoonlijk vind ik, samen met al die miljoenen World of Warcraft spelers, dit een geweldig spel. Het is echter wel verslavend, maar dat zijn de meeste MMORPG’s wel. Je blijft er tijd in stoppen. Maar zorgt dat het niet te gek wordt, want het moet niet voor andere belangrijke dingen gaan. Grafisch is het spel prima in orde. De landschappen zien er goed uit, en de personages en monsters zijn op een leuke wijze gemaakt. De besturing is ook vrij simpel, hoewel je per class wel veel skills hebt die je tegelijkertijd moet zien te gebruiken. Het geluid is vrij standaard en er is lang niet altijd een achtergrond muziekje tijdens het spelen. Al met al vind ik het een goed spel, maar je moet zelf bepalen of je het de maandelijkse kosten waard vindt.

Verklarende begrippenlijst:

 • hosts: bedrijven die het mogelijk maken om bestanden of programma’s online te zetten.
 • character: dit is een speelfiguur. Hiermee speel je het spel.
 • faction: dit is het woord dat gebruikt wordt om de tweesplitsing in kampen aan te geven.
© 2006 - 2018 Dominique, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
World of Warcraft: een nieuwe wereldHet is al sinds 2008 dat World of Warcraft zijn intrede deed in Europa. Dagelijks loggen ruim over een miljoen mensen in…
Gratis World of Warcraft spelenGratis World of Warcraft spelenWorld of Warcraft is een zeer bekende game. Je speelt het online en je kunt er ontelbare virtuele avonturen beleven. Je…
World of Warcraft goud kopenHet kopen van World of Warcraft goud is populair. Dit komt omdat het verkrijgen van goud in het spel World of Warcraft e…
World of Warcraft: Wrath of the Lich KingWorld of Warcraft: Wrath of the Lich KingWrath of the Lich King is de tweede uitbreiding van world of warcaft. Het is een MMORPG (mass multiplayer online role pl…
Help mijn kind speelt World of Warcraft!Uw kind heeft besloten World of Warcraft te willen spelen. U kent de schrikbeelden zoals die afgelopen jaren in de media…

Reageer op het artikel "World of Warcraft - review"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hugo, 22-02-2008 14:57 #1
Goede review, maar wat spellingsfouten nog. Het leuke aan het spel is dat je het niet zo gauw hebt uitgespeeld. Ik heb het een hele tijd niet meer gespeeld en kan toch weer verder. Dit kan ook heel verslavend werken, maar gezien mijn leeftijd lijk ik hier minder last van te hebben. Ik speel alleen wanneer dit echt kan. Wat HEEL storend is, zijn de lange wachttijden bij het installeren van het spel (5 cd's) of downloaden nog erger.

Verder moet je ook (ZEER) lang wachten bij het downloaden van patches. Ik moest wel drie pathes opnieuw downloaden toen ik het spel opnieuw wilde installeren. Dat moet ook met 1 patch kunnen waarin alle wijzigingen vanaf het begin in staan.

Verder kun je ongeveer 10% van de tijd niet spelen omdat servers down zijn of problemen hebben, of het gaat ondoenlijk langzaam.

Al met al verdient het spel vanwege het spel vanwege verhaallijnen en vele functionaliteit en grafische hoogstandjes toch een 6,5 vind ik. Reactie infoteur, 24-02-2008
Ja, daar heb je gelijk in. Heb het zelf een hele tijd gespeeld, maar het werkte te verslavend, gaat te veel tijd in zitten. En dat kon ik niet meer opbrengen…

Infoteur: Dominique
Gepubliceerd: 14-12-2006
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Reacties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!