BlackPhone: "privacy"-smartphone beveiligt tegen afluisteren

BlackPhone: "privacy"-smartphone beveiligt tegen afluisteren Wie veilig wil bellen en sms'jes versturen zonder afgeluisterd te worden kan kiezen voor de aankoop van een BlackPhone. BlackPhone is de naam van de eerste smartphone waarbij je je gegevens kan beschermen via een security-center. Deze zogenaamde "privacy"-smartphone draait op een aangepast Androidsysteem dat je communicatie via encryptie beveiligt tegen afluisteren. KPN biedt als bedrijf dat privacy en gegevensbeveiliging hoog in het vaandel voert als eerste de BlackPhone te koop aan. Wat zijn de meest bijzondere kenmerken van de BlackPhone en hoeveel kost deze "privacy"-smartphone?

Voorstelling BlackPhone

Afluisteren

Op het Mobile World Congress in Barcelona werd eind februari 2014 de langverwachte BlackPhone voorgesteld. Na de onthullingen over grootscheepse afluisterpraktijken van telefoongesprekken door westerse inlichtingendiensten komt deze zogenaamde "NSA-killer" voor velen als geroepen. De reveltaties van Edward Snowden, de medewerker van de Amerikaanse veiligheidsdienst, stimuleerden de interesse voor een smartphone die bestand is tegen afluistering van inlichtingendiensten.

Silent Circle

De BlackPhone werd mede ontwikkeld door het veiligheidsbedrijf Silent Circle dat gespecialiseerd is in het beveiligen en "encrypten" van internetgegevens. Op het Mobile World Congress is nog geen definitieve BlackPhone voorgesteld, maar wel een prototype. Dat heeft een processor van 2 GHz, een camera met 8 mega-pixels en een geheugen van 2 GB. De smartphone kan draaien op het 4G en beschikt over een opslagruimte van 16 G.

"Privacy"-smartphone

Android

De BlackPhone is het resultaat van een internationale samenwerking van mensen die zich willen inzetten voor privacy en gegevensbeveiliging. Het Spaanse GeekPhone zorgde voor een telefoon die op een veilige manier apps kon aanbieden, en dit op een op Android gebaseerd operatiesysteem.

Security-center

Het gaat om een licht aangepaste versie van het gekende Androidsysteem met enkele kleine verschillen die zich vooral situeren op het vlak van veiligheid. Verschil met het klassieke Androidsysteem is dat je nu meer zeggenschap krijgt over het al dan niet verlenen van toegang tot je gegevens. Dit gebeurt in een zogenaamd security-center waar je kan bepalen hoe je met je persoonlijke gegevens om wilt gaan.

Beveiliging BlackPhone

Heb ook jij geen zin om afgeluisterd te worden door veiligheidsdiensten of je surfgedrag bloot te geven aan internetproviders? Dan is de BlackPhone allicht de smartphone voor jou. Op deze beveiligde smartphone worden je gesprekken, sms'en, e-mails en bezoekjes aan websites beveiligd. Het is het encryptiebedrijf Silent Circle dat de beveiliging voor zijn rekening neemt. Mogelijk minpunt is dat je gesprekken en sms'en alleen beveiligd zijn via "versleuteling" als je communiceert met andere mensen met een BlackPhone. Als je iemand belt die een iPhone heeft, valt deze beveiliging dus weg.

BlackPhone kopen bij KPN en Base

Het Nederlandse telecommunicatiebedrijf KPN draagt veiligheid en privacy hoog in het vaandel en is daarom erg geïnteresseerd in deze BlackPhone. Bij KPN kan je de BlackPhone kopen sinds april 2015. In België kan je de BlackPhone aankopen in de winkels van Base.

Hoeveel kost de BlackPhone?

Op de website van BlackPhone zelf kan je dit gesofistikeerd pronkstuk van privacy en veiligheid al bestellen in voorverkoop. Voorlopige richtprijs van de BlackPhone is een slordige 450 euro: privacy heeft dus zijn prijs. KPN biedt de BlackPhone aan voor 479 euro.

Lees verder

© 2014 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Smart Lock instellen voor je ChromebookSmart Lock instellen voor je ChromebookVoor het ontgrendelen van je Chromebook is normaal het invoeren van een wachtwoord vereist. Google heeft voor gebruikers…
Tips om je oude Android-smartphone te hergebruiken!Tips om je oude Android-smartphone te hergebruiken!Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld twee jaar met hun smartphone doen voor ze een nieuwe kopen. Als je een nieuwe…
Android 4.0, of Android Ice Cream SandwichAndroid 4.0, of Android Ice Cream SandwichGoogle introduceerde op 19 oktober 2011 een nieuwe versie van het mobiele besturingssysteem Android. Versie 4.0, ook wel…
Zo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletZo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletPodcasts worden steeds populairder. De meeste podcasts worden echter beluisterd via iTunes. Android telefoons zoals de S…

Windows Phone 8: Wat betekenen de iconen in de statusbalk?Windows Phone 8: Wat betekenen de iconen in de statusbalk?Het Windows Phone besturingssysteem is de derde speler na iOS (iPhone) en Android. Belangrijk bij de moderne telefoons i…
Contactgegevens via CSV, Gmail naar nieuw toestel overzettenContactgegevens via CSV, Gmail naar nieuw toestel overzettenKoopt u een nieuw mobieltje of tablet, dan wilt u contactgegevens van andere apparaten of applicaties overzetten. Vaak w…
Bronnen en referenties
  • http://corporate.kpn.com/kpn-actueel/nieuwsberichten-1/verkoop-blackphone-van-start-1.htm, bezocht op 01/11/2015.
  • http://webwereld.nl/beveiliging/81493-nsa-killer--blackphone-moet-ruim-450-euro-kosten-video, bezocht op 01/11/2015.
  • http://www.zdnet.be/nieuws/153917/privacytelefoon-blackphone-eerst-in-belgie-en-nederland-beschikbaar/, bezocht op 01/11/2015.

Reageer op het artikel "BlackPhone: "privacy"-smartphone beveiligt tegen afluisteren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 01-11-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Special: Moderne media
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!