InfoNu.nl > Electronica > Telecom > Oneplus 1 - Never Settle (2015 recensie)
recensie

Oneplus 1 - Never Settle (2015 recensie)

Oneplus 1 - Never Settle (2015 recensie) Een smartphone die beter is dan alle bestaande smartphones en die ook nog eens weinig kost, het leek te mooi om waar te zijn. Toch was het waar en de Oneplus 1 werd groots neergezet als de 'vlaggenschipdoder' van 2014. Onder het veelzeggende motto "Never Settle" werd het toestel op de markt gebracht.

Oneplus

Het Chinese bedrijf Oneplus wist zich in korte tijd neer te zetten als merk. Hoewel het merk nog niet zo bekend is als andere smartphonemerken als Samsung, Apple en HTC is het onder de 'technologienerds' gemeengoed geworden. Het bedrijf dat als klein bedrijf in een markt stapte met daarin grote spelers met grote marketingbudgets wist met een slimme tactiek een plaats te veroveren in de smartphonemarkt.

Marketingstrategie

Terwijl de meeste Chinese smartphonemerken niet of nauwelijks meespelen in de smartphonemarkt van de westerse wereld heeft Oneplus een kans voor zichzelf gecreëerd. Als ze die kans pakken is het heel goed mogelijk dat de smartphonemarkt compleet gaat veranderen.

Chinese smartphones staan bekend om de lage duurzaamheid en tegenvallende prestaties. Dat komt vooral omdat er veel gebruik wordt gemaakt van goedkope hardware, die in de theorie wel goed is, maar in de praktijk vaak erg tegenvalt. Oneplus deed het anders, ze gebruikten dezelfde hardware die de vlaggenschepen van dat moment hadden. Het beste toestel dat een bepaalde fabrikant op de markt heeft op een bepaald moment wordt vaak vlaggenschip genoemd. Omdat marges bij de topmerken erg hoog liggen kon Oneplus haar smartphone goedkoper aanbieden dan de concurrenten.

Invite-systeem

Nu liep Oneplus tegen een probleem aan. Voordat de eerste smartphone gelanceerd was, was er een steeds maar groeiende fanclub ontstaan. Op het moment dat de telefoon zou lanceren zouden er dus veel mensen zijn die het toestel wilden kopen. Dat klinkt natuurlijk positief, maar Oneplus had nog niet de productiecapaciteit om aan zo'n grote vraag te kunnen voldoen. Daarnaast is er bij een grote voorraad ook het risico op voorraadoverschot. Dat kost veel geld en dat heeft een start-up als Oneplus niet. Oneplus bedacht daarom het invite-systeem. Het systeem werkte zo dat je als je een Oneplus 1 wilde kopen je een uitnodiging daarvoor moest ontvangen. Als je een uitnodiging ontving had je 24 uur de tijd om een toestel te bestellen, daarna verviel de uitnodiging. Op deze manier kon Oneplus de snelheid van de verkopen perfect aanpassen aan haar productiecapaciteit. Dit systeem veroorzaakte opschudding onder de fans die wel wilden kopen, maar die het toestel niet konden kopen omdat ze geen uitnodiging hadden. De strategie kwam uitgebreid in het nieuws en al die aandacht was erg positief voor Oneplus, het was in principe gratis reclame voor hen.

In de zomer van 2015 is het systeem met uitnodigingen geschrapt voor de Oneplus 1, die is sindsdien vrij verkrijgbaar. De Oneplus 2 die op dat moment net gelanceerd was heeft wel weer het invite-systeem. Op het forum van Oneplus heerst de ontevredenheid over de langzame distributie van uitnodigingen. Dit laat weer zien hoe populair Oneplus is geworden in zo'n korte tijd.

Eind 2015 kwam de Oneplus X op de markt, een telefoon die concurreerde met Apple op het gebied van design. Net zoals de iPhone heeft de telefoon een mooi design, maar de hardware is eigenlijk verouderd.

Specificaties Oneplus 1

Het gevierde toestel van Oneplus kreeg de naam 1. De naam wordt in principe in het Engels uitgesproken (one). Het toestel kwam uit in twee versies (16GB en 64GB), sinds juli 2015 is alleen de versie met 64GB nog te koop.

BesturingssyteemCyanogen OS
Interne Opslag64GB
Accu3100mAh
RAM3GB
Scherm5,5 inch. Full HD (1920*1080)
Camera13 megapixel
Frontcamera5 megapixel

Processor

Oneplus maakt gebruik van een Qualcomm processor: de Snapdragon 801. Dit is een krachtige 2,5gHz processor met 4 kernen (Quad-core). Dit zorgt ervoor dat processen op de smartphone vlekkeloos verlopen.

Besturingssysteem

Terwijl veel fabrikanten die Android gebruiken erg veel aanpassingen daaraan maken maakt Oneplus gebruik van een vrijwel kale versie van Android. Dit zorgt ervoor dat er weinig voorgeïnstalleerde apps zijn (wat onnodig ruimte kost) en dat er veel meer mogelijkheden in het instellingenmenu zijn. Cyanogen OS is een besturingssysteem dat is gebaseerd op Android. Standaard draait de Oneplus 1 op Cyanogen 12.1. Dat is een aangepaste versie van Android 5.1.1 Lollipop. Regelmatig komen er updates met kleine bugfixes (oplossing van een probleem in een programma).

Deze feature maakt de telefoon populair bij de 'nerds', ze kunnen namelijk veel meer aanpassen dan dat je gewoonlijk in een telefoon kan. Dit betekent dat ze de instellingen zo kunnen zetten dat de smartphone extra zuinig is, of juist extra krachtig. Verder zijn er extra uitgebreide instellingen op het gebied van lay-out, beveiliging en camera.

Design

Hoewel de Oneplus 1 erg groot is, is hij nog steeds goed te gebruiken door het uitstekende design. De achterkant is een beetje stroef door het zogenaamde Sandstone design. Verder kun je ervoor kiezen om de thuisknoppen op het scherm óf onder het scherm te plaatsen.

Met het toestel wordt een strak leren hoesje geleverd dat perfect om de telefoon past. Het gaat hier om een flipcover die opzij openslaat. Het scherm reageert automatisch op de cover. Het gaat namelijk automatisch in de vergrendeling als de cover dicht gaat en ook automatisch aan als de cover open gaat.

De Oneplus 1 wordt geleverd in een doos die ook een mooi design heeft, alle onderdelen passen er perfect in en zijn veilig verpakt. De lader is anders dan die van de meeste fabrikanten. Het snoer is plat en de plug is ondersteboven geplaatst ten opzichte van andere laadsnoeren.

Prijs

Sinds eind 2015 wordt de Oneplus 1 voor een prijs van 299,- verkocht. Hoewel het toestel niet meer zo'n sterke concurrentiepositie op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding heeft als toen het net gelanceerd was is het toestel nog steeds zijn geld waard. Natuurlijk is het toestel niet meer een van de beste toestellen die er te verkrijgen is, de nieuwe smartphones van Samsung, Apple, Sony, Huawei en HTC zijn alweer verder ontwikkeld. Als we het toestel echter vergelijken met verschillende andere toestellen in dezelfde kwaliteitsklasse is dit toestel nog steeds het goedkoopste.

Nadelen

De Oneplus 1 zou geen smartphone zijn als er niet ook nog een paar negatieve dingen over gezegd konden worden. Een groot nadeel is dat de smartphone slechts één slot heeft voor een simkaart. Daarnaast geeft het toestel niet de mogelijkheid om een SD-kaartje te plaatsen. Dit zal voor de meeste mensen geen probleem zijn omdat er al standaard 64GB aan geheugen beschikbaar is. Een laatste nadeel is dat de batterij niet vervangbaar is. De batterij is 3100mAh wat in de meeste gevallen wel genoeg is. Bij intensief gebruik kan het toch wel eens handig zijn om een batterij te kunnen wisselen, op die manier kun je tweemaal zo lang doen met je toestel.

Conclusie

De Oneplus 1 is een prima toestel in de middenklasse van de smartphones. Het toestel draait dan misschien niet meer mee met de absolute top van de smartphonemarkt, het kan nog steeds concurreren op gebied van prijs en kwaliteit met veel smartphones in de middenklasse.

Lees verder

© 2015 - 2017 Dutchguy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De smartphone OnePlus OneOnePlus, een opkomende Chinese smartphonefabrikant, met als smartphone de OnePlus One. De OnePlus One heeft vele overeen…
Beste Smartphones in 2016 - Nieuwe mobiele telefoonsEen overzicht met een lijst van de nieuwe beste smartphones in 2016. Het overzicht is gebaseerd op de meningen van exper…
OnePlus One vs. Iphone 6 & Galaxy S5: reuzendoder of hype?Met de slogan Never Settle heeft OnePlus een hyperambitieus plan voor ogen. De concurrentie aangaan met de vlaggenschepe…
Smart Lock instellen voor je ChromebookSmart Lock instellen voor je ChromebookVoor het ontgrendelen van je Chromebook is normaal het invoeren van een wachtwoord vereist. Google heeft voor gebruikers…
Wat is een Smartphone?Wat is een Smartphone?Een smartphone, letterlijk vertaald uit het Engels een "slimme telefoon", is een mobiele telefoon die naast de normale t…
Bronnen en referenties
  • https://oneplus.net/nl/one

Reageer op het artikel "Oneplus 1 - Never Settle (2015 recensie)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dutchguy
Gepubliceerd: 08-12-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!