InfoNu.nl > Electronica > Telecom > Wat is het 5G-netwerk en waarom willen we dat?
nieuws uitgelicht

Wat is het 5G-netwerk en waarom willen we dat?

Wat is het 5G-netwerk en waarom willen we dat? De Europese Commissie heeft een deal met China gesloten op 28 september 2015. Samen hebben ze afgesproken om voor het eind van 2015 een concept en een tijdsplan te maken, voor de ontwikkeling van 5G. De twee partijen gaan nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat het netwerk in 2020 in Europa beschikbaar zal zijn. In 2020 zal het dataverkeer naar verwachting dertig keer zo snel zijn en moet het 5G-netwerk operationeel zijn. Half oktober 2015 maakt de FCC (Federal Communications Commission) bekend dat het de regels vrijmaakt om het spectrum, dat een cruciaal onderdeel is van 5G, vrij te geven.

Verwachting

In Beijing hebben Günther Oettinger (Eurocommissaris) en Miao Wei (de Chinese minister van Industrie en Informatie Technologie) op september 2015, een handtekening gezet om een gezamenlijk te werken om 5G-netwerken te ontwikkelen. De EU en China willen en hopen op het einde van 2015 een overeenkomst over de uitvoering af te sluiten. Wat er moet gebeuren zoals spectrumeisen en verder onderzoek. In oktober 2015 maakt het FCC (Federal Communications Commission) bekend dat het de regels wil loslaten van het spectrum, een cruciaal onderdeel voor de ontwikkeling van 5G. De FCC actie, gericht op het hogeband spectrum, zal de weg effenen voor de draadloze verandering van onze economie en de weg voor 5G. De Federal Communications Commission (FCC) is een onafhankelijk Amerikaans overheidsorgaan en is verantwoordelijk voor de regelgeving wat betreft de telecommunicatie, waaronder het internet. Zij regelt onder andere het gebruik van radiofrequenties, zoals de frequenties voor de mobiele telefoon en draadloze netwerken. De FCC moet interferentie en andere storingen tussen verschillende toepassingen voorkomen.

Breedband

Breedband is een term in de ICT-infrastructuur. Permanente netwerken waar gedownload en geüpload kan worden en waar grote hoeveelheden data met hoge snelheid worden getransporteerd. De snelheid wordt uitgedrukt in kilobits-seconde (kb/s of kbit/s) en de capaciteit wordt aangeduid met de term ‘bandbreedte’. Er zijn in Nederland en België vijf infrastructuren voor breedband:
Dit kan door:
 • ADSL of de opvolger ervan VDSL.
 • kabel
 • glasvezel
 • satelliet
 • GSM-, UMTS- en LTE-zendmasten.

Radiospectrum

Het radiospectrum is een onderdeel van het elektromagnetische spectrum. Net als infraroodstraling, zichtbaar licht, ultraviolet licht, röntgenstraling en gammastraling. Van 1 hertz tot 3000 gigahertz noemen we het radiospectrum (RF, radiofrequent). Breedband is dus een klein gedeelte van het radiospectrum. Nu blijkt uit een publieke consultatie van de Europese Commissie onder belanghebbenden, dat het grotendeels de band rond de 600 Megahertz in de toekomst wil gebruiken voor mobiele datadiensten. De Federal Communications Commission zoekt een lageband en hogeband in het spectrum in een poging om meer capaciteit op de draadloze markt te brengen, om ‘4G’ in de richting van ‘5G’-netwerk te brengen. Nu is het als volgt:

Megahertz (MHz.)Frequentie
700 MHz.GSM 700 GSM 750 wordt gebruikt in de VS voor GSM-en LTE.
800 MHz.LTE of 4G
900 MHz.GSM of LTE
1800MHz. GMS, Umts en LTE
2100 MHz. UMTS
2600MHz.LTE

Het hogeband spectrum boven 10 Gigahertz (10.000 MHz.) biedt de mogelijkheid van hogere snelheden en grotere capaciteit. Door technische kenmerken van deze ether is de mogelijkheid dat een spectrum beschikbaar kan zijn in grote, aaneengesloten blokken. Spectrumblokken betekenen snellere netwerken en een grotere capaciteit.

De 600 MHz. veiling is gepland in het eerste kwartaal van 2016. Ook voor de 700 MHz. is de weg zo vrijgemaakt voor de wereldwijde uitrol van 4G. Nu wil de commissie versneld de 600 MHz. inzetten van 5G.

5G de ruggengraat van de maatschappij

In de toekomst zou iedereen gebruik moeten kunnen maken van 5G, zegt de huidige Eurocommissaris (Günther Oettinger, de opvolger van Neelie Smit Kroes, die eind 2014 afscheid nam). Hij noemt 5G “de ruggengraat van onze digitale economieën en gemeenschappen, wereldwijd”.

In 2014 heeft oud-eurocommissaris Mevr. Neelie Kroes een bedrag van 50 miljoen euro uitgetrokken voor 5G, om samen te werken met Korea. In 2015 steekt de Europese Unie voor de samenwerking met China, 700 miljoen euro in de ontwikkeling van 5G. Dit om 5G in 2020 te kunnen gebruiken.

Waarom wil Europa 5G?

Het 4G-netwerk is snel. Na 2G, 3G en 4G is 5G nog sneller. Na in 2012 voorzichtig te zijn begonnen met het 4G-netwerk uit te rollen in Nederland, zeggen de vier telecomproviders dat 4G in 2017 een dekkend netwerk is voor heel Nederland. 4G wordt veelal uitgerold op de 816 Megahertz. Ideaal om grote gebieden van dekking te voorzien en betere ontvangst binnenhuis. Het signaal gaat dwars door muren heen. Kroes heeft als Eurocommissaris bijgedragen aan een leidende rol voor Europa bij de ontwikkeling van 5G-technologie. Europa loopt achter op de ontwikkeling van de draadloze netwerktechnologie als ook op de productie van mobiele apparatuur, vinden ze bij de Europese Unie. Want 5G geeft de mogelijkheid dat:
 • Veel meer gebruikers tegelijk op het 5G-netwerk kunnen.
 • Er een veel hoger datavolume per gebied gebruikt kan worden. Het bereik van 5G zal veel groter zijn.
 • En met 5G er een veel stabielere en betrouwbare verbinding zal zijn.

Hoe is 5G?

5G zal 100 keer sneller zijn dan dat we gewend zijn. Snel is het gemakkelijk te merken, maar 5G zal veel meer zijn. 5G latency tarieven zullen zelfs één milliseconde zijn terwijl dit nu, bij 4G, nog tientallen milliseconden is. Latency tarieven is de vertraging tussen het versturen van gegevens en het ontvangen. 5G zorgt zo voor uitbreiding van slimme apps, real-time video communicatie, autonome voertuigen en huizen onder andere. 5G zorgt ook voor de tientallen miljarden van sensoren (het internet der dingen), wearables en geeft de mogelijkheid voor nieuwe ontdekkingen.

Weetje

 • De bedoeling is dat het nieuwe 5G-netwerk in Nederland in 2020 wordt verwacht, terwijl bij de Olympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea de eerste mensen al gebruik maken van het 5G-netwerk.
 • Het signaal van 4G gaat dwars door muren heen, zegt de Europese Unie, dus ook door het menselijk vel.

Lees verder

© 2015 - 2019 Rieja, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Internet via de satellietInternet via de satellietIedereen die zich buiten het breedband Internet gebied bevindt, heeft sinds kort de mogelijkheid om Internet via de sate…
De radiotelescoop SKA of de Square kilometer ArrayDe radiotelescoop SKA of de Square kilometer ArrayDe Square kilometer Array (SKA) is een radiotelescoop-project en staat in Australië en Zuid-Afrika. SKA is zo krachtig d…
Verschil tussen roodverschuiving en blauwverschuivingVerschil tussen roodverschuiving en blauwverschuivingRoodverschuiving en blauwverschuiving zijn twee termen die vaak voorkomen in de fysica en de astronomie. Het is een vera…
Chemie: Het elektromagnetisch spectrumHet elektromagnetisch spectrum. Dat klinkt ingewikkeld, maar iedereen kent het spectrum eigenlijk wel. Het licht dat we…
Eeuwenoude trans-Atlantische handel: Latijns-AmerikaEeuwenoude trans-Atlantische handel: Latijns-AmerikaDe belangrijkste herkomstgebieden van zilver waren de mijnen van Potosí, in wat nu Bolivia is, en de mijnen van Zacateca…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: CITYEDV, Pixabay
 • http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5715_en.htm?locale=en
 • http://www.stopumts.nl/doc.php/Berichten%20Internationaal/9557/5g_networks_the_next_generation_of_wireless
 • http://www.nu.nl/tech/3590011/5g-wordt-honderd-keer-sneller-dan-4g.html
 • http://www.4g.nl/wat-is-4g/5g-internet/

Reageer op het artikel "Wat is het 5G-netwerk en waarom willen we dat?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

J. van Oosterhut, 02-04-2018 15:38 #1
4G gaat overal dwars doorheen, dus ook raakt het de gevoelige apparatuur van de audiocentra. Gaat ook dwars door de mens heen, er zijn al goed 1 miljoen Nederlanders ziek zonder diagnose. Er worden in Nederland hiervoor geen maatregelen getroffen in tegenstelling in het buitenland. zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Zwitserland en nog veel meer Europese landen. Het toepassen van het voorzorgprincipe wordt steeds meer toegepast. Waarom niet in Nederland? Reactie infoteur, 03-04-2018
Hallo,

Officieel zijn er al bijna een half miljoen Nederlanders elektrogevoelig gemaakt door de kunstmatige elektromagnetische velden van alle draadloze en misschien wel 80% van de inwoners wanneer er een goede diagnose tools voor artsen in Nederland is. Waarom niet in Nederland? Tja, in Nederland gaat de economie voor de gezondheid (lijkt wel). Schrijf de overheid via het Actieplan Digitale Connectiviteit (kan tot half april) en laat merken dat veel burgers het er niet mee eens zijn, wat ze nu weer vragen (dat er 5G komt). Dat het voorzorgsprincipe moet worden toegepast (is al als advies gegeven in 2011 door de WHO). Laat onze stem horen. Eens zal het toch duidelijk moeten zijn?

Succes Ria.

Infoteur: Rieja
Laatste update: 10-09-2018
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Special: Straling
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!