Op vakantie goedkoop bellen vanuit het buitenland in 2020

Op vakantie goedkoop bellen vanuit het buitenland in 2020 Om ook in 2020 op vakantie goedkoop te kunnen bellen in het buitenland moet je weten of je binnen de EU belt of niet. Bellen binnen de EU is namelijk per 15 juli 2017 goedkoper geworden. Maar ook buiten de EU (Zwitserland is bijvoorbeeld geen onderdeel van de EU) wil je graag goedkoop bellen en op de belkosten besparen. Daar komt nog bij dat een mobieltje er natuurlijk al lang niet meer alleen is om mee te bellen. Wat zijn de regels voor de roamingskosten in 2020?

EU-regels maken bellen binnen de EU goedkoper


Bellen vanuit het buitenland: het mobieltje is onmisbaar geworden, ook op vakantie

Een mobieltje is gewoon handig en velen kunnen niet zonder. Thuis niet en zeker niet op vakantie. Maar wat te denken van een rekening van ruim 2.000 euro na een vakantie met mobiel internetten? Dat wordt iedereen toch te gortig? Of een geweldige rekening na wat sms’en en bellen. En lekker lui bellen vanuit een strandstoel is wel erg aantrekkelijk, even contact met het thuisfront zoeken. Gelukkig kan dit binnen de EU inmiddels goedkoop. Buiten de EU is het vooral nog opletten en kun je beter voorzorgsmaatregelen treffen.

De roamingsregels in 2020, goedkoop bellen in het buitenland en binnen de EU

Tot 2017 was vanuit het buitenland bellen of in het buitenland gebeld worden gewoonweg duur. Vanaf 15 juni 2017 hoeft dit niet meer het geval te zijn. De geldende roamingsregels gaan je veel geld besparen en houden het volgende in: bel je vanaf je vakantieadres in de EU naar Nederland of een ander EU-land, dan is dat tegen dezelfde kosten als je in Nederland gewend bent. Voor gesprekken binnen de EU wordt dus alleen nog de prijs in rekening gebracht zoals dat bij binnenlands gebruik in Nederland het geval zou zijn geweest. Je hoeft het abonnement bij je provider daarvoor niet aan te passen. Je belt dan zonder de opslagkosten (roamingskosten) die tot 15 juni 2017 golden. Opletten wordt het vooral wanneer je communiceert buiten de EU, dan zullen namelijk nog steeds roamingskosten in rekening worden gebracht. Opletten is het ook nog steeds bij het bellen van Nederland naar het buitenland. Het beste check je dan vooraf wat een dergelijk gesprek je als beller gaat kosten. Providers zijn verplicht om hun klanten goed te informeren, check dus bij twijfel de website van je provider. Ook bij onbeperkt bellen en internetten is het oppassen. Hoeveel data je in het buitenland mag verbruiken, hangt dan af van de abonnementskosten die je in Nederland betaalt.

Tips om goedkoop te bellen uit het buitenland

Om je te behoeden voor onnodig hoge rekeningen, een aantal aanvullende tips waar je wellicht wat aan hebt:
 • Je kunt mobielgebruik beperken door naar een internetcafé, een hotel of camping met internetvoorzieningen te gaan. Ga skypen, het kan je geld schelen.
 • Ga na of je binnen dan wel buiten de EU belt. Zwitserland, Noorwegen en IJsland bijvoorbeeld horen niet bij de EU.
 • Stel een gesprek uit totdat je weer in een EU-land bent.
 • Koop desnoods een prepaid simkaart van de lokale aanbieder waar je op vakantie gaat. Dat kan vooral buiten de EU veel goedkoper zijn.
 • Een beetje ouderwets, maar gebruik desnoods telefoonkaarten waarmee je vanuit en telefooncel kunt bellen.
 • Voor de vrekjes onder ons: laat je door het thuisfront bellen in plaats van andersom.
 • Bekijk of je provider misschien extra vakantie-aanbiedingen heeft.
 • Bepaal vooraf voor hoeveel je maximaal wilt bellen en wat dat betekent voor het aantal keer dat je kunt bellen en sms’en. Meten is weten en bespaart dus geld.

Wie moeten nog steeds oppassen bij het bellen in en naar het buitenland?

De volgende mensen moeten nog steeds oppassen om niet alsnog met hogere kosten te worden opgezadeld:
 • Zij die vanuit Nederland bellen naar het buitenland, naar het buitenland bellen is vaak duurder dan binnenlands bellen.
 • Zij die van buiten de EU bellen.
 • Zij die al in Nederland een beperkt pakket hebben voor bellen en datagebruik en eenmaal buiten Nederland, bijvoorbeeld omdat het vakantie is, veel meer dan normaal gaan bellen of internetten.

Slot

Wie een goedkope provider in Nederland heeft gekozen, bespaart waarschijnlijk nog het meeste op de belkosten, omdat die lage belkosten meteen doorwerken naar het bellen in, van en naar een EU-land. Met het geld dat je zo overhoudt, kun je weer andere leuke dingen doen. Er zijn ook providers waar je tijdelijk extra data kunt bijkopen voor binnen de EU als je normaliter een wat kleine databundel hebt. Heb je de extra data niet meer nodig, dan zet je die weer uit (blox on, blox off). Een fijne vakantie toegewenst.

Lees verder

© 2017 - 2020 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe goedkoop mobiel bellen in 2020?Hoe goedkoop mobiel bellen in 2020?Goedkoop mobiel bellen in 2020? Zonder een mobiele telefoon kun je tegenwoordig echt niet meer. Dan kan het verkeerde ab…
Skype, de bekendste VOIP-aanbieder naast WeChatSkype, de bekendste VOIP-aanbieder naast WeChatVoor het grote publiek is Skype de eerste en bekendste softwareaanbieder voor gratis en goedkoop bellen en telefoneren v…
Gratis bellen naar het buitenland, maar ook in binnenlandGratis bellen naar het buitenland, maar ook in binnenlandGratis bellen, ook naar het buitenland. Dat kan gewoon met de hedendaagse technologie. De methoden werken niet altijd ev…
De kracht van Voice over IP, VOIPDe kracht van Voice over IP, VOIPBijna niemand zal de kracht van Voice over IP hebben kunnen missen. Het wordt immers steeds gebruikelijker om via het in…

De iPhone X, wat is er nieuw?De iPhone X, wat is er nieuw?Op 12 september 2017 maakte Apple Inc. bekend dat niet alleen de iPhone 8 nieuw zou uitkomen, maar ook de iPhone X (spre…
PGP-telefoon: wat is het en hoe werkt het?PGP-telefoon: wat is het en hoe werkt het?Een PGP-telefoon of PGP-Blackberry wordt gebruikt om versleutelde berichten mee te versturen. Door de encryptie wordt vo…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Op vakantie goedkoop bellen vanuit het buitenland in 2020"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 23-09-2020
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Special: Goedkoop bellen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!