InfoNu.nl > Electronica > Telecom > Smartphoneproducenten gaan uit de bocht
nieuws uitgelicht

Smartphoneproducenten gaan uit de bocht

Smartphoneproducenten gaan uit de bocht Nu steeds meer mensen zich een smartphone aanschaffen ging Test Aankoop eens na hoe het zit met het milieubeleid en de sociale voorwaarden waaronder de arbeiders van de verschillende aanbieders moeten werken. Het rapport klinkt niet echt hoopvol.

Wat is een smartphone?

Iedereen zal stilaan wel weten dat een smartphone een gsm-toestel is waarmee je naast de klassieke functies van bellen en sms’en ook op het internet kunt surfen, waarop je een gps en allerlei gadgets zoals spelletjes en boeken lezen kunt installeren. De meeste merken en modellen beschikken nu ook over een touchscreen met de hand of met een pennetje te bedienen.

Zo goedkoop mogelijk

Omdat de klant steeds veeleisender wordt en alsmaar meer applicaties op zijn toestel wil maar tegelijkertijd ook de prijs wil zien zakken, is er een moordende concurrentieslag tussen de verschillende merken aan de gang. Om zijn mobieltje zo goedkoop mogelijk te maken trachten bedrijven te besparen op productiekosten. Personeel is daar een van en hoe lager de loonkosten kunnen gehouden worden hoe concurrentiëler de prijs. Vandaar dat bedrijven vaak naar lageloonlanden in Azië, Latijns-Amerika of Oost-Europa verhuizen. De meeste kiezen hun productieplaats in Azië en China speelt vaak de hoofdrol. De arbeiders verdienen er gemiddeld een schamele 4,5 euro per uur.

Dat deze bedrijven het niet altijd nauw nemen met de arbeidsvoorwaarden bleek in de lente van 2010 toen een aantal werknemers van Foxconn in het Chinese Shenzhen, waar de iPhone en de iPad worden gemaakt, zelfmoord pleegden. Reden zou het helse werkritme en de lange werkdagen zijn waaraan de arbeiders onderworpen worden in combinatie met een hongerloon. In 2009 werden zowel Apple als Nokia er reeds van beschuldigd de internationale code van de elektronica-industrie te hebben overtreden.

Milieu

Voor de productie van een smartphone zijn diverse metalen en mineralen nodig zoals goud en palladium. Deze worden hoofdzakelijk uit Afrika gehaald waardoor de mijnen aldaar een lucratieve business zijn geworden. Niet te verwonderen dus dat er strijd wordt geleverd om deze mijnen in handen te krijgen. In Congo bijvoorbeeld worden ze beheerd door rebellerende groeperingen die het niet nauw nemen met de mensenrechten. Test Aankoop vraagt de producenten zich te distanciëren van deze groepen en met bewijzen voor de dag te komen dat ze contracten hebben met bedrijven die geen vuile handen hebben.

Daarnaast worden bij het productieproces chemicaliën gebruikt die nefast zijn voor het milieu en de mens. Oudere toestellen worden haast niet meer gerecycleerd en als je weet dat de gemiddelde gsm-gebruiker zijn toestel al vervangt na anderhalf jaar om het in te ruilen voor een recenter model, dan kun je je voorstellen wat voor een belasting deze afvalberg voor het milieu vormt.

Geen medewerking

Ten einde het beleid van de diverse bedrijven ten opzichte van hun werknemers en het milieu na te gaan, ging Test Aankoop, inlichtingen werven bij de betrokkenen en was het de bedoeling van de productielijnen te gaan bezoeken. De meeste producenten van smartphones weigerden echter resoluut hun medewerking en lieten niet in hun kaarten kijken wat alvast niet in hun voordeel spreekt. Enkel met Samsung en in beperktere mate LG konden gegevens worden uitgewisseld. Vooral Samsung blijkt serieuze inspanningen geleverd te hebben om zijn werknemers correct te behandelen en met milieuvoorschriften rekening te houden. Andere producenten zoals Apple, Blackberry, Sony Ericsson, HTC en Nokia - in een vorig onderzoek in 2007 nochtans als de milieuvriendelijkste afgekondigd - gaven niet thuis.Wie geïnteresseerd is om het volledige artikel te lezen kan terecht bij Test Aankoop in het nummer van januari 2011.
© 2010 - 2018 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Soorten smartphonesSmartphones veroveren de markt van mobiele telefonie in een rap tempo. Wat is een smartphone, waar moet je op letten bij…
Wat is een Smartphone?Wat is een Smartphone?Een smartphone, letterlijk vertaald uit het Engels een "slimme telefoon", is een mobiele telefoon die naast de normale t…
Smartphones en TabletsSmartphones en TabletsTegenwoordig wordt er voor de term mobiele telefoon ook wel het woord smartphone gebruikt. Dit is een mobieltje met uitg…
Alles over de iPhone 5Alles over de iPhone 5De iPhone 5 is een smartphone van Apple. Tijdens een persconferentie in San Francisco werd de iPhone 5 op woensdag 12 se…
Recensie mobiele telefoon: Nokia C3-00recensieRecensie mobiele telefoon: Nokia C3-00Tegenwoordig kan je uit zoveel verschillende telefoons kiezen, dat je niet meer weet welk je moet nemen. Elke telefoon z…

Reageer op het artikel "Smartphoneproducenten gaan uit de bocht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Gepubliceerd: 29-12-2010
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!