Bevroren leidingen, uitval cv en ander koudenieuws

Bevroren leidingen, uitval cv en ander koudenieuws Aanhoudende winterkou betekent ook vaak storingen aan vooral oude cv ketels. Urenlang in de koude zitten is dan vervolgens vaak het resultaat, want de storingsdiensten hebben het tijdens koude dagen altijd erg druk.Wat kun je doen tegen bevroren leidingen en het uiitvallen van de cv door het vriezen? Tips en trucs om er voor te zorgen dat de verwarming in de winter niet uitvalt en dat leidingen niet bevriezen.

Onderhoud cv voorkomt storingen bij extreme kou

Met behoorlijk onderhoud het jaar door, kunnen veel van die problemen vaak worden opgelost. Als er geregeld gecontroleerd wordt, worden mankementen namelijk veel eerder opgemerkt. Reparaties die voortkomen uit te weinig onderhoud kunnen bovendien in de honderden euro’s lopen.

Door de koude dan maar een nieuwe cv

Gezinnen met kinderen en ouderen kunnen eigenlijk met temperaturen ver onder het nulpunt niet in de koude zitten. Gaat hun centrale verwarming kapot dan besluiten ze vaak om direct een nieuwe aan te schaffen. Veel tijd om na te gaan welke dan de beste is, is er eigenlijk niet. Mensen willen dan gewoon direct weer warm zitten en ook warm water hebben voor douche en bad. Met een beetje geluk kan zo’n nieuwe cv ketel direct worden geplaatst, maar soms hebben mensen dan nog meer pech. Als er namelijk een nieuwe rookgasafvoer moet komen, gaat de installatie niet door. Zo’n gat moet namelijk op het dak worden gemaakt en door het weer kunnen cv installateurs daar nu niet op. Het enige wat dan helpt is zorgen voor voldoende elektrische kachels. Dat zijn wel stroomvreters, maar helpen wel om de kou te verdrijven.

Harde oostelijke wind – leidingen bevriezen

Bij harde oostelijke wind bevriezen bij veel mensen de leidingen in huis. Vooral in oudere huizen is dat het geval, maar ook op plaatsen waar het tocht en waar ramen zijn. Ook woningen waar even niemand aanwezig is zoals een zomerhuis loopt veel kans op bevriezing van leidingen.

Bevroren leidingen in huis voorkomen

Voorkomen dat leidingen bevriezen is heel gemakkelijk. Het is namelijk het beste om ’s nachts de cv ketel gewoon te laten branden, in plaats van hem uit te schakelen. Dit geldt speciaal voor woningen waar op de bovenverdieping veel minder isolerende maatregelen zijn genomen. De thermostaat zit namelijk vaak in de woonkamer en als daar de temperatuur op 15 graden staat, slaat de ketel pas weer aan als de temperatuur in de woonkamer daaronder komt. Maar dat betekent wel dat de temperatuur in kamers op de bovenverdieping al rond het vriespunt schommelt. En dan kan het water in de leidingen bevriezen. Ze kunnen dan zelfs helemaal bol gaan staan door het ijs dat zich daarin vormt. Voorbij bij de lasnaden kan het dan helemaal fout gaan en bij grote pech knappen de leidingen met alle gevolgen van dien. Door de kachel aan te houden, blijft het systeem in circulatie en wordt bevriezing voorkomen. Het kost wel meer energie, maar ook voorkomt veel ellende.

Kachel gemiddeld op 20 graden zetten en houden

Tijdens koude winters is het overigens het handigst om de kachel voortdurend rond de 20 graden te hebben staan. Wie hem bij tijdelijke afwezigheid op zo’n 10 graden zet, laat de kachel daarna heel hard werken als hij weer omhoog moet. Bij flinke kou kost dat ook heel veel energie. Het is dan handiger om de kachel gewoon aan te laten staan. Vanzelfsprekend mag het wel een paar graden kouder, maar hem een paar uur op 15 graden zetten en hem dan vervolgens weer opporren tot 22 graden is ook erg duur. De kachel moet dan namelijk geruime tijd op zijn top draaien om dat weer te behalen.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Watermeter beschermen: gesprongen leiding is duurBij lage temperaturen vanaf het vriespunt en zeker bij een aantal graden onder nul wordt de kans groter dat watermeters…
Bevroren waterleidingBevroren waterleidingBij aanhoudende vorst is al menige waterleiding of verwarmingsinstallatie bevroren. Huiseigenaren kunnen vorstschade en…
Preventie waterschade, meest voorkomende boosdoenersIn Nederland krijgen we steeds vaker te maken met fikse regenbuien. Deze regenbuien kunnen waterschade in uw huis veroor…

Hoe een Beertender te kopenHoe een Beertender te kopenAnders dan de naam doet vermoeden, is de BeerTender een Nederlandse uitvinding. In eerste instantie zou de Beertender do…
Airco kopen? Waar moet ik op letten?De airco ook wel climate control genoemd, word steeds bekender en word steeds vaker gebruikt. Zo is de airco in de auto…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Friesch Dagblad
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 11-11-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.