Toepassingen van infraroodlampen als verwarming

Toepassingen van infraroodlampen als verwarming De infraroodlamp wordt tot de dag van vandaag veel gebruik, met name voor zijn functie om snel verschillende soorten materialen te drogen, denk aan leer, textiel, lakken en andere synthetische stoffen. Ook wordt de infraroodlamp veel gebruikt in het lab en andere industrieën. Een andere grote tak van de maatschappij waar infrarood regelmatig wordt gebruik is de medische wereld. Ook in de agrarische sector en dan vooral bij het warm houden van eieren en kuikens is dit een apparaat wat veel wordt gebruikt.

Toepassing in de dierenwereld

Omdat de natuurlijke methode voor het uitbroeden en opfokken van kuikens niet meer toereikend is voor sommige kippenfokkers, is het gebruik van kunstmatige verwarming door infraroodlampen in de laatste decennia flink toegenomen. Elk jaar worden miljoenen eieren in broedmachines uitgebroed.

Hiervoor heeft men beschikking over: centrale verwarming, kachels, kunstmoeders en infrarood stralers in de vorm van een lamp. De stralers in de vorm van een lamp hebben een aantal speciale voordelen. Deze voordelen hebben er toe geleid, dat dit speciale verwarmingssysteem zich snel populair heeft gemaakt. Centrale verwarming is een ideale verwarming, maar ook is de investering die er gemaakt moet worden om een centrale verwarming aan te sluiten zo groot, dat het voor dierenfok nauwelijks in aanmerking komt.

De kachels

De kachels, die voor dit doel worden gebruikt zijn in het algemeen normale kachels met een horizontaal scherm er omheen waaronder de kuikens hun toevlucht kunnen zoeken. Het onderhoud vereist veel zorg, bijvoorbeeld de temperatuurcontrole. Dit onderhoud strekt zich ook uit over de nacht. De resultaten die men met de kachels heeft bereikt waren goed, mits de verzorging van deze apparatuur eveneens goed was. Echter zijn er ook een aantal nadelen aan het gebruik van deze kachels, want buiten dat de onderhoudskosten groot zijn is de aanwezigheid van een kachel in het hok van de kuikens ook zeer brandgevaarlijk.

De kap kunst moeders

Kap kunst moeders zijn van elektrische verwarming voorziene kappen. Deze hebben betrekkelijk weinig zorg en onderhoud nodig en geven goede resultaten. Het dalen van de kWh prijs heeft veel bijgedragen tot de van de elektrische verwarming in de verkoop van kap kunst moeders. De warmte wordt voortgebracht door verwarmingselementen en door gewone lampen, zo komen de kuikens ook aan hun dagelijkse portie licht. Het blijft hierbij echter altijd noodzakelijk de kap van tochtlappen te voorzien, om convectieverliezen tegen te gaan. Hierdoor zullen de kuikens dus altijd enigszins opgesloten zitten met als gevolg; een slechte ventilatie.
De eenvoudigste methode wordt gegeven door de infrarood lampen met ingebouwde spiegel.

De infraroodlamp

De oppervlakte-temperatuur van deze soort lampen bereikt nog geen 300 graden Celsius zelfs niet als er een 250 W lamp in gemonteerd zit. Elektrische elementen doen dit wel heb hebben vaak een oppervlakte van 500-1000 graden Celsius. Wat erg (brand)gevaarlijk is.

Omdat er bij de infraroodlamp geen scherm meer nodig is ter beveiliging van de kuikens zijn de installatie kosten erg laag. Ook de werkzaamheden die ondernomen moeten worden om de lampen te installeren zijn gemakkelijk. Deze werkzaamheden bestaan uit de montage en het ophangen of neerzetten van de lampen zelf. De montage moet worden gedaan door een erkend installateur.

Type straling

De bestralingssterkte kan precies worden geregeld door de afstand van de kuikens tot de lamp te vergroten of te verkleinen. De infraroodlampen hebben bovendien nog een drogende werking op de ondergrond, wat de kans op infecties bij de kuikens vermindert.
De infraroodlamp is roodbruin gekleurd met behulp van een speciaal proces om de zichtbare straling tussen 0,4 en 0,76 micrometer golflengte te onderdrukken. Het roodbruine glas onderschept ongeveer 75% van het zichtbare licht ten opzichte van een niet gekleurde lamp. En omdat de spiegel inwendig zit kan het niet in contact met vuil of stof komen zodat het altijd zijn hoge reflectievermogen behoudt.
Natuurlijk zijn deze methoden van verwarming ook geschikt voor andere dieren. Niet alleen kuikens kunnen hier gebruik van maken.

Toepassing van infrarood lampen in de warmte-therapie

Binnen de medische wereld zijn infraroodlampen handig omdat dit gericht warmte kan sturen. Hierdoor is het mogelijk dat een bepaald gedeelte van het lichaam wordt verwarmt wat kan helpen bij het herstellen van kapot weefsel. In verband hiermee worden het reflectie en doorlatingsvermogen van de huid nagegaan, evenals de temperatuur verdeling in de huid tijdens het bestralen.

Al vele jaren interesseert men zich in de geneeskunde voor het therapeutische effect van de infrarode stralen. Door gebrek aan kennis over de werking van de stralen uit de verschillende stralingsgebieden werden de meest uiteenlopende trillingsbronnen toegepast, van neonbuizen, die hun energie voornamelijk in het langgolvige gebied van het zichtbare spectrum uitzenden, tot straalkachels, waarbij de bestraling met ver in het infrarode gedeelte van het spectrum voorkomende stralen plaatsvindt. Door een diepgaande studie gedurende de laatste jaren is echter gebleken dat men ook hier, evenals bij de droogstraler, een afgebakend gebied van het spectrum moet toepassen om een bepaalde werking te verkrijgen. De infraroodlamp geeft precies de goede straling om het gewenste effect te krijgen.

Lees verder

© 2014 - 2024 R-van-leeuwen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infrarood versus gas terrasverwarmingInfrarood versus gas terrasverwarmingZowel op de afgekoelde zomeravonden als op de koude winterdagen wordt er vaak terrasverwarming gebruikt om het buiten wa…
Jeugdpuistjes/acne behandelen met een infraroodlampJeugdpuistjes/acne behandelen met een infraroodlampOver het algemeen start acne in de pubertijd en zijn de meeste mensen ervan verlost in het begin van hun twintiger jaren…
Sunshower Deluxe Health: infrarood en zonlicht in de doucheDe heilzame werking van water is al duizenden jaren bekend. Een stuk recenter zijn de ontwikkelingen waarbij de douche e…

De transistor, wat is dat nu eigenlijk?Met miljarden tegelijk zijn ze aanwezig op chips van een vierkante centimeter. Ze zorgen er bijna magischerwijs voor dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Solskin, Pixabay
  • De Infraood lamp, en haar toepassingen op industrieel agrarisch en medisch gebied. th.J.J.A.manders, giligentia, amsterdam, 1e druk 1948
R-van-leeuwen (8 artikelen)
Laatste update: 23-05-2018
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.