Worden onze banen overgenomen door robots?

De technologie raast voort, er wordt steeds meer multimedia gebruikt en alles wordt geautomatiseerd. Hierdoor kunnen deze robots (een verzameling van echte robots, maar ook machines, automaten,etc.) steeds beter functioneren om datgene te doen waarvoor wij zijn opgeleid, of toch niet?

Uitgestorven beroepen

Beroepen die anno nu door robots zijn overgenomen, zijn vooral de industriële beroepen. Machines hebben veel processen geautomatiseerd waar eerst mensen voor werden gebruikt/ingehuurd. Denk hierbij ook aan computers die verschillende werkzaamheden uit handen van werknemers hebben genomen. Een aantal uitgestorven beroepen hier op een rijtje:
 • Typiste – typte documenten op een typemachine
 • Wever – weefde kleden voor vloerbedekking/raambekleding, etc.
 • Letterzetter – zette loden letters voor het maken van drukwerk
 • Kolenboer – kwam kolen aan huis brengen om vuur te stoken/te koken
 • Kwakzalver – verkocht zelfgemaakte kruidendrankjes (als medicijn)
 • Lorrenboer – kwam aan huis het grofvuil ophalen (tegen een kleine beloning)
 • Mijnwerker – werkte in de mijnen om grondstoffen te delven
 • Telegrambezorger/telexist – bezorgde telex/telegram berichten van afzender naar ontvanger

Robots in de beveiliging

Het bedrijf “ Robot Security Systems” hebben een robot ontwikkeld die de rol van beveiliger/bewaker kan overnemen. De robot rijdt rond in het gebouw en registreert alle objecten en personen om zich heen. De robot is uitgerust met allerlei sensoren en een infrarood camera. Wanneer de robot een mens registreert zal het alarm slaan door dit met behulp van camerabeelden te melden aan de meldkamer en de persoon af te schrikken met een luid alarmerend geluid. Het grote voordeel van deze robot is dat de aanschaf van dure camera’s (bijna) niet meer nodig is en je weinig tot geen beveiligers/bewakers hoeft in te huren. Het nadeel is dat de robot niet inzetbaar is (vooralsnog) in buitengebieden omdat de omgeving daar minder voorspelbaar is. Ook kan de robot een potentiële inbreker niet aanhouden, iets wat een beveiliger/bewaker wel zou kunnen.

Robots als reisgids

Op de Universiteit Twente in Enschede rijdt binnenkort een campusrobot rond. Deze robot is een gids die voorbijgangers de weg kan wijzen, hun vragen over de omgeving/gebouwen/objecten op de campus kan beantwoorden en ook nog een praatje met je kan maken. De robot is ingebouwd met allerlei kaarten en informatie van en over de universiteit en de campus en kan gezichten van personen scannen om in te schatten of ze wellicht iets zoeken of willen weten. Er worden ondertussen meer applicaties voor de robot ontwikkeld zodat de functies kunnen worden uitgebreid.

Wat kunnen wij dat robots niet kunnen?

Omdat het nog steeds niet mogelijk is om allerlei menselijke eigenschappen in te bouwen die in verschillende beroepen nodig zijn, kunnen robots hier niet ingezet worden. Denk hierbij aan creatieve beroepen waar men “out the box” moet denken. Beroepen zoals (mode)ontwerpers, illustrators, kunstenaars, designers, etc. zullen niet snel vervangen kunnen worden door robots. Bovendien zijn robots nog steeds afhankelijk van bepaalde energie-aansturing. Mochten deze dus uitvallen zullen de robots niet kunnen werken. Afgezien daarvan zullen er nog altijd mensen nodig zijn om de robots verder te kunnen ontwikkelen, besturen en ontwerpen.
© 2014 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De huidige rol van robots in de samenlevingDe huidige rol van robots in de samenlevingRobots hebben de afgelopen decennia langzaamaan een grote positie ingenomen in de samenleving in veel welvarende landen.…
Robots in de zorgRobots zouden kunnen worden gebruikt in verzorgings-, bejaarden- en ziekenhuizen. Zorg voor mensen vergt veel tijd en en…
De nieuwe technologie, een zegen of een vloekDe nieuwe technologie, een zegen of een vloekDe nieuwe technologie gaat een steeds belangrijkere rol spelen in de nabije toekomst. Volgens wetenschappers, neemt de t…
Opkomst van de robot - zijn ontstaanOpkomst van de robot - zijn ontstaanOnbewust maakt de hedendaagse mens dagelijks volop gebruik van de robot. Ze worden gebruikt in ziekenhuizen, huishoudens…
Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.org
 • www.quest.nl
 • www.utwente.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 03-03-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.