Waarom is een tv niet rond?

Waarom is een tv niet rond? Een cameralens is rond. Onze ogen zijn amandelvorming. Waarom is een tv dan vierkant of rechthoekig? Lees en ontdek waarom onze de tv de huidige vorm heeft.

Ons gezichtsveld

Hoe veel meter je als mens maximaal kunt zien, verschilt van wat bijvoorbeeld een spin kan zien. Sommige vogels kunnen zelfs 360 graden zicht hebben. Voor mensen geldt dat we zo'n 180 graden horizontaal kunnen kijken en verticaal zo'n 120 graden. Daar weet je eigenlijk nog niets mee. De vorm van je zicht is wel beter te duiden; dit is namelijk ovaal. Dat klinkt logisch, aangezien onze ogen ook redelijk ovaal zijn van vorm. Het betekent ook dat we alles om ons heen min of meer ovaal zien.

Wat betreft de verhoudingen komt ons gezichtsveld overeen met dat van een breedbeeldtv: 1,75:1. Dit zou al verklaren waarom in tv's voor deze verhouding is gekozen, al verklaart het nog niet waarom tv's vierkant zijn en niet ovaal of rond.

In het kort:

  • Wij zien zo'n 180 (h) bij 120 graden (v)
  • We zien ovaal
  • Ons gezichtsveld kent de 1,75:1-verhouding van breedbeeldtv's

Ronde cameralenzen

Cameralenzen zijn rond, maar nemen een vierkant beeld op; de sensor is rechthoekig. De ronde vorm heeft meerdere praktische functies. Zo kun je bij het scherpstellen van de cameralens gebruikgemaakt van een roterende beweging. Met een vierkante lens zou dat een stuk lastiger gaan en veel kostbaarder zijn om te vervaardigen. Er bestaan vierkante lenzen, maar dit zijn ronde lenzen waar de zijkanten vanaf zin gehaald.

Maar waarom zijn de beelden die we maken ooit vierkant geworden terwijl we meer met ronde vormen werken? De allereerste foto werd gemaakt door Joseph Nicephore Nièpce. In 1826 of 1827 gebruikte hij zijn eigen camera, met ronde lens, om een afbeelding te maken van het uitzicht vanuit zijn raam in Le Gras. Dit was een rechthoekige afdruk.

Toen de ontwikkeling een vlucht nam en er uiteindelijk zelfs films werden gemaakt - veel foto's achter elkaar genomen, die snel na elkaar worden getoond - kwamen de filmrollen er ook typerend uit te zien: rechthoekige, kleine beelden. Ook dia's, negatieven en foto's in het algemeen waren vierkant. Het werd de standaardvorm.

Ronde tv-schermen

Toch was niet alles vierkant. De eerste tv-schermen waren bijvoorbeeld rond. Men miste echter een stuk beeld. Zodra de techniek het toeliet, werd overgegaan op het rechthoekige scherm. Ook in bioscopen was het beeld rechthoekig.

Vierkante/rechthoekige tv-schermen

Dit werd de uiteindelijke vorm: een vierkant of eerder een rechthoekig scherm. De verhoudingen kwamen zo veel mogelijk overeen met ons gezichtsveld, om een realistisch beeld te tonen. De eerste verhoudingen van 4:3 (bijna vierkant) worden nu minder aangehouden. We kiezen inmiddels voor breedbeeld: 16:9. Dit komt meer overeen met ons gezichtsveld.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wiskundige raadsels: Magische vierkantenHet magisch vierkant (tovervierkant) is een vierkant van getallen die op een zodanige manier zijn ingevuld dat de kolomm…
De Quick Knit  Breien zonder naaldenDe Quick Knit Breien zonder naaldenMet de Quick Knit kun je breiwerkjes maken zonder het gebruik van breinaalden. Het lijkt een beetje op het punniken van…
Het bewijzen van de stelling van PythagorasIn dit artikel wordt uitgelegd hoe de stelling van Pythagoras op twee manieren bewezen kan worden. Het is geschreven voo…
Hoe reken je het weerstandsmoment voor sterkte uit?Hoe reken je het weerstandsmoment voor sterkte uit?Om de sterkte van een balk te kunnen uitrekenen moet worden nagegaan in hoeverre het weerstandsmoment voldoet. Ieder vor…

Zonnelader: Frendo Power Sun 3.5Sinds enkele jaren is het aanbod van draagbare zonnepanelen om kleine toestellen op te laden sterk uitgebreid. Eén van d…
Ledstrips kopen, waar moet ik op letten?Ledstrips kopen, waar moet ik op letten?Ledstrips zijn in opkomst maar niet alle ledstrips zijn even betrouwbaar. Waar moet je op letten bij de aankoop van leds…
Bronnen en referenties
  • http://www.quest.nl/vraag-en-antwoord/artikel/wat-is-de-vorm-en-afmeting-van-ons-gezichtsveld
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Nicephore_Ni%C3%A9pce
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.