Wat heb je aan een smartwatch?

Wat heb je aan een smartwatch? Smartwatches zijn in. De ontwikkeling van de slimme horloges gaat steeds sneller, zoals dat ook met smartphones gebeurt. Over het algemeen zijn smartwatches alleen te besturen met je stem en met swipe-bewegingen en vaak staat het apparaat in directe verbinding met je smartphone. Wat is nu de toegevoegde waarde van een smartwatch?

Inhoudsopgave


Pebble

Voor 2013 werden er al verschillende smartwatches gemaakt, door bijvoorbeeld Casio en IBM. Daarna kwam de Pebble uit, geproduceerd door Pebble Technologies. Het apparaat werd in 2012 een enorm succes op het crowdfundingplatform Kickstarter, ze haalden $10,266,845 op, betaald door 68.929 mensen. Deze smartwatch zou de eerste smartwatch in de huidige vorm genoemd kunnen worden en zetten daarmee de stroomversnelling voor de ontwikkeling van smartwatches in gang.
Begin 2014 bracht Pebble Technologies de Pebble Steel uit, een opvolger van de originele Pebble die alleen uiterlijk aangepast werd. De smartwatch werd voorzien van een metalen, zilveren rand. Begin 2015 werd de Pebble Time aangekondigd, een geheel nieuwe versie van de Pebble smartwatch.

Android Wear

In 2013 brachten ook Samsung (Galaxy Gear), Qualqomm (Toq) en Sony (Smartwatch 2) een nieuwe smartwatch uit. Toen kondigde Google begin 2014 Android Wear aan; een versie van het mobiele besturingssysteem speciaal voor smartwatches. Tegelijk werden de eerste twee Android Wear-smartwatches onthuld; de LG G Watch en de Motorola Moto 360. Later dat jaar kwamen ook Samsung (Gear Live), Sony (Smartwatch 3), Asus (ZenWatch) en LG (G Watch R) met een Android Wear smartwatch. Begin 2015 kondigde ook Huawei (Watch) hun eerste Android Wear smartwatch aan.
De ontwikkeling van smartwatches gaat sinds Android Wear erg hard. Android Wear is een stabiel platform voor smartwatches en omdat Android een goede naam op de markt heeft, weet men dat een Android Wear-smartwatch ongeveer hetzelfde te bieden heeft.
Android Wear werkt met swipe-bewegingen en stembesturing. Google Now neemt een prominente plek in in het besturingssysteem, waardoor je altijd door persoonlijke assistentie wordt voorzien. Over het algemeen zitten er geen speakers in de slimme horloges met Android Wear en moeten ze altijd via Bluetooth verbonden zijn met je (Android) smartphone. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn er drie ronde Android Wear-smartwatches op de markt: de Motorola Moto 360, de LG G Watch R en de Huawei Watch.


Apple Watch

In september 2014 presenteerde Apple de (i)Watch, die begin 2015 daadwerkelijk op de markt gebracht zou worden. Apple is hiermee later met een smartwatch dan Google en andere fabrikanten, maar vele mensen zaten echt te wachten op de smartwatch van het dure technologiebedrijf. De smartwatch heeft een rechthoekig scherm en kan bedient worden met een zogenaamde 'digital crown' aan de zijkant, die je kan draaien op opties te selecteren. Door middel van stemassistent Siri kan je de Watch ook bedienen en de smartwatch is te gebruiken met de iPhone 6 (Plus) en de iPhone 5(s/c). Op 9 maart 2015 werd de Apple Watch officieel aan het publiek gepresenteerd en er zijn drie versies van de beschikbaar:
  • De Watch - stalen versie van 649 tot 1249
  • De Watch Sport - goedkopere versie voor 399 tot 449
  • De Watch Edition - een luxe versie van 11.000 tot 18.000
En ik maak echt geen fout, de Watch Edition is werkelijk waar geprijst naar de prijs van een goedkope auto. Voor de superrijken dus, en dan moet je er nog een iPhone naast hebben ook, omdat het toestel anders volledig nutteloos is. De Watch Sport daarentegen heeft ongeveer dezelfde prijs als de duurdere Android Wear-smartwatches.

Wat heb je aan een smartwatch?

De smartwatch is verbonden met je telefoon, meestal via Bluetooth en sluist alle notificaties door zodat je op je pols meteen kan zien waarom je telefoon een geluidje maakte. Daarnaast kan je direct antwoorden door je tekst in te spreken of te kiezen voor een vooringesteld antwoord. Nu lijkt een smartwatch op het eerste gezicht een hebbeding, iets wat meer is voor de tech-fanboys onder ons, maar de ervaring leert dat je, eenmaal in het bezit van een smartwatch, niet meer zonder kan. De smartphone in je broekzak wordt in een keer een stuk minder gebruikt en het gemak dat de smartwatch met zich meebrengt is overdonderend. Zeker de stijlvolle, ronde (Android Wear-)smartwatches zullen hoge ogen gooien bij collega's, vrienden en familie.

In Nederland hebben we wel te maken met een vervelende drempel, namelijk die van de compatibiliteit van de taal. Over het algemeen zijn de technologiebedrijven die de smartwatches maken Amerikaans en dus is de hoofdtaal op de apparaten Engels. De stembesturing werkt daarom het beste in het Engels, iets wat voor sommigen onder ons lastig kan zijn als ze niet zo behendig zijn met de Engelse taal. Hopelijk kunnen wij in de toekomst onze smartwatches zonder taaldrempel makkelijk(er) besturen.

Als je gebeld wordt, laat de smartwatch ook meteen zien met wie je te maken krijgt als je opneemt. Zo kan je in een vergadering bijvoorbeeld eenvoudig besluiten of je je telefoon uit je zak moet halen of toch beter kan blijven zitten, enkel door een blik te werpen op je pols. Ook een routebeschrijving op je pols kan erg handig zijn, bijvoorbeeld op de fiets, waar je niet zomaar je telefoon ergens in het zicht kan houden.

De ontwikkeling van smartwatches draait op dit moment op volle toeren. Over een paar jaar zullen smartwatches net zo goed ontwikkeld zijn als smartphones nu zijn en zullen we hopelijk ook te maken krijgen met lagere marktprijzen, die nu tussen de 200 en de 400 liggen.
© 2015 - 2024 Damundin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kies je een goed horlogeEen horloge is meer dan een klokje, het is een accessoire, een statussymbool. Een horloge bepaalt hoe je er uitziet en w…
Wat is een smartgun?Wat is een smartgun?Na smartphones, smart TV's en smartwatches komt er stilaan een nieuwe smart revolutie op gang. Smart guns: pistolen en g…

Mobielnummer achterhalen, hoe doe je dat?Mobielnummer achterhalen, hoe doe je dat?Mobiele telefoons hebben elk hun eigen privé 06-nummer als telefoonnummer. Dat nummer zie je als iemand je opbelt, behal…
Elektrische MotorenTegenwoordig zijn de elektrische motoren niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Veel toepassingen zoals bijvoo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Smartwatch, bezocht op 08-03-2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Pebble, bezocht op 08-03-2015
  • Android, http://www.android.com/wear/, bezocht op 08-03-2015
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Apple_Watch, bezocht op 08-03-2015
  • Apple, https://www.apple.com/nl/watch/, bezocht op 10-03-2015
  • ICulture, http://www.iculture.nl/apple-watch-kopen/, bezocht op 10-03-2015
Damundin (21 artikelen)
Laatste update: 10-03-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.