Hotfill MS-1002plus: bespaart tot 90% stroom bij wassen!

Hotfill MS-1002plus: bespaart tot 90% stroom bij wassen! Wist u dat er handige tools op de markt zijn om elektriciteit te besparen. Een zogenaamde hotfill maakt gebruik van water dat bijvoorbeeld al door de zonneboiler is opgewarmd. Daardoor kunt u bij de wasmachine tot 90% en bij de vaatwasser tot 65% besparen op de energiekosten. Water verwarmen met een elektrisch element kost namelijk veel energie.

Opmerking

Zoals bij alle elektrische apparatuur dient u goed de gebruiksaanwijzing te lezen en op te volgen. Probeer nooit zelf defecten aan elektrische apparatuur te verhelpen, maar wendt u tot gekwalificeerd personeel.

Voordelen Hotfill MS-1002plus

Wassen kost water en stroom. Wist u dat rond de negentig procent van het stroomverbruik bij wassen voor rekening van het opwarmen van het waswater komt? U kunt dus aanmerkelijk besparen op uw energiekosten. Een standaard wasmachine verwarmt het waswater met elektriciteit. U verlengt waarschijnlijk ook de levensduur van uw machine als de verwarmingselementen minder of niet gebruikt worden. Daarnaast kunt u de Hotfill MS-1002plus ook nog aansluiten als de verwarmingselementen bijna versleten zijn. Doordat u nu alleen nog de wasfunctie gebruikt kunt u de wasmachine langer blijven gebruiken.

Wat is nu eigenlijk een hotfill?

Een hotfill is een soort kastje dat u voor uw wasmachine installeert (of laat installeren). U kunt dan al voorverwarmd water aan uw wasapparaat toevoeren. U wast het meest energiebesparend indien het water door een zonneboiler is verwarmd. U kunt ook water aanvoeren dat op andere energiebesparende manieren is opgewarmd. Denkt u hierbij aan geiser, boiler, stadsverwarming of combiketel. Wat niet iedereen bekend is dat een Hotfill MS-1002plus ook te gebruiken is voor een vaatwasser. Het gebruik is op hoofdlijnen hetzelfde.

Hoe werkt de Hotfill MS-1002plus?

U verandert in ieder geval niets aan uw wasmachine zelf. Daarnaast kunt u de Hotfill MS-1002plus ook gewoon gebruiken voor wasmachines met een aquastopbeveiliging. Hij is zelfs te gebruiken met recente types machines, die altijd verbonden moeten zijn met het lichtnet.

Garantie en hulp

U krijgt vierentwintig maanden (ofwel twee jaar) garantie op dit stroombesparende apparaat. De producent is Martin Elektrotechnik in Duitsland. Deze roept op om altijd contact op te nemen, (ook al is uw garantie verlopen) en niet zelf elektriciteit te repareren. Volgens de producent zijn veel problemen na overleg met de helpdesk op te lossen.

Nogmaals technische kort samengevat

 • U heeft drie voordelen: lekkage bescherming op warm- en koudwaterkraan.
 • Het systeem is relatief eenvoudig aan te sluiten.
 • Er is een keuze uit drie programmaknoppen die u zelf kunt instellen. U definieert dus zelf drie gewenste wasprogramma's.
U dient wel de beschikking te hebben over een koudwaterkraan en een warmwaterkraan.

De bediening van de Hotfill MS-1002plus

De eerste stap is dat u bepaalt of u wel of niet voorwast. Daarnaast kunt u de inschakeltijd ingeven. Dit is relevant indien u gebruik maakt van voordelige nachtstroomtarieven. Vervolgens selecteert u het benodigde programma. U kunt drie knoppen programmeren:
 • Programma 1: voor een wastemperatuur van dertig graden Celsius.
 • Programma 2: voor een wastemperatuur van veertig graden Celsius.
 • Programma 3: voor een wastemperatuur van zestig graden Celsius.
Daarna gebruikt u het bedieningspaneel van uw wasmachine zoals gewoonlijk.

Technische specificaties

 • Naam: hotfill: type MS-1002plus
 • Afmetingen bedieningspaneel: 18 centimeter bij 13,8 centimeter en 3 centimeter dik.
 • Gewicht bedienkastje: 370 gram ofwel bijna 0,4 kilogram.
 • U heeft een aansluitspanning nodig van 230V met 50/60 Hz. Dit zijn de standaard waarden voor Nederland.
 • Het kastje zelf gebruikt ongeveer 13 Watt. Dit type is geschikt voor wasmachines tot een vermogen van 3500 Watt.
 • De aansluitingen voor de kranen zijn de gangbare 3/4" (gebruikelijke 3-kwart-duims aansluiting).
 • De veiligheidsklasse is IP-44. Indien u de Hotfill: type MS-1002plus bestelt krijgt u een compleet pakket met alle noodzakelijke aansluit- en montagematerialen.
© 2012 - 2024 Liseverhulst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energiezuinig wassen met voorverwarmd waterEen van de grootste energieslurpers die in een huishouden is aan te treffen is de wasmachine. Uiteraard is het gebruik v…
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Gas besparen: Tips en tricksDaar ligt de rekening van dit jaar weer op de deurmat. Zijn de prijzen nou gestegen of zijn wij meer gas gaan verbruiken…
Investeren om energie te besparenInvesteren om energie te besparenOp uitgaven aan energie kunt u maandelijks veel geld besparen. Dit kunt u doen door te investeren in energiezuinige prod…

Voorkom waterlekkage met de Osmo-Guard Afsluiter!Voorkom waterlekkage met de Osmo-Guard Afsluiter!Voorkom wateroverlast. Wist u dat er bij een waterlekkage tot wel tweehonderd liter per uur kan weglekken? Bescherm uw b…
Uw spruit altijd in het vizier? De Smart Baby Camera!In het verleden kon u gebruik maken van de babyfoon indien u uw kind op afstand in de gaten wou houden. Deze werd met na…
Bronnen en referenties
 • http://www.voltanova.nl/documentatie/MS1002plus%20handleiding%20Voltanova%20NL-2010-v2.pdf
 • http://dugoshop.nl/HotfillMSvoorwasmachine_detail.htm
 • http://www.martin-elektrotechnik.de
Liseverhulst (86 artikelen)
Laatste update: 18-01-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.