Wat is 'Homey, The living Room' en wat kun je ermee?

Wat is 'Homey, The living Room' en wat kun je ermee? Homey, The living Room, in het kort Homey genoemd is simpel gezegd een stemgecontroleerde afstandsbediening voor het hele huis. Je kunt met Homey zo ongeveer alles aan- en uitzetten van lampen tot muziek. Homey is ontstaan na een idee van een student van de Universiteit Twente die vervolgens samen met een studiegenoot via een Kickstarter-campagne twee ton heeft opgehaald om het product te gaan ontwikkelen. Voor deze ontwikkeling is het bedrijf Athom opgericht, dat laten nog een miljoen heeft opgehaald voor de verdere ontwikkeling. Het apparaat ziet eruit als een witte bol met in het midden een transparante ring waarop vrolijke kleuren te zien zijn.

Wat is Kickstarter?

Kickstarter is een Amerikaanse website waar geprobeerd wordt om nieuwe innovatieve projecten tot leven te wekken door middel van crowdfunding. Het idee van crowdfunding is dat er een kleine groep mensen vertrouwen heeft in een nieuw innovatief product en dit steunt door geld te geven. Degene die dit product bedacht hebben maar er financieel niet de middelen voor hebben kunnen dit gebruiken om het realiteit te maken. Door een eigen pagina aan te maken voor jouw innovatieve product op Kickstarter kun je mensen laten zien (bijvoorbeeld d.m.v. een kort filmpje) wat jouw product allemaal kan, en waarom zij het moeten kopen en jou moeten helpen bij de ontwikkeling. De geïnteresseerden kunnen dan het project steunen door een vrijwillige donatie of door het product alvast te kopen voor een prijs die meestal lager ligt dan in de winkels.

Wat kan de Homey allemaal en waarom wordt het 'The living Room' genoemd?

Homey, is in het kort eigenlijk een lichtgevende afstandsbediening voor alles dat draadloos bediend kan worden door middel van communicatie volgens meerdere standaarden. In totaal bevat Homey zeven verschillende draadloze technologieën: wifi, infrarood, ZigBee, Zwave, Bluetooth, NFC en RF. Dit geeft zoals de ontwikkelaars dat zeggen: ‘oneindige mogelijkheden’. Je krijgt bijvoorbeeld een waarschuwing om een paraplu mee te namen als het gaat regenen, of je kunt door: 'Homey, muziek aan' te zeggen ervoor zorgen dat de versterker aangaat en er muziek wordt afgespeeld. Een commando zoals: 'Homey, Lamp aan' zal ervoor zorgen dat de lamp aangaat, 'Homey, lamp uit' zal deze lamp weer uitdoen. Om de lamp aan en uit te doen heb je wel zogeheten ‘draadloos stopcontact’ nodig waarbij je het stopcontact door middel van een afstandsbediening kan schakelen. Homey neemt dan de functie van de afstandsbediening over.

Met wat voor apparatuur kan de Homey allemaal overweg door al die draadloze technologieën?

Doordat Homey vele draadloze technologieën bevat om apparatuur draadloos aan te sturen is het goed om te weten welke apparatuur geschikt is.

Wifi

Wifi is misschien wel de bekendste van de draadloze communicatiemodules die aan boord zit van Homey. Door gebruik te maken van wifi kan de Homey bijvoorbeeld altijd actueel het weer bekijken of je van andere relevantie informatie voorzien. Ook kan er muziek van Spotify gestreamd worden op deze manier.

Infrarood

Infrarood werd vaak gebruikt op de mobiele telefoons voor de smartphonegeneratie. Deze technologie wordt echter nog steeds gebruikt in bijna elke afstandsbediening die je in huis hebt (2016). Doordat Homey deze technologie ook aan boord heeft kan hij elke tv of ander apparaat met een afstandsbediening in dezelfde ruimte aansturen. Infrarood gaat immers niet door de muur heen.

ZigBee en Zwave

ZigBee en Zwave zorgen ervoor dat apparaten aan elkaar gekoppeld kunnen worden en vanuit daar zelf weer een netwerk kunnen opzetten. Het is zo dus mogelijk om een zeer groot netwerk op te zetten zonder daarvoor meerdere 'routers' nodig te hebben. Dit systeem wordt bijvoorbeeld gebruikt door Philips in de Hue lampen waardoor elke lamp in verbinding staat met de lampen om zich heen. Je kunt zo in theorie dus bijvoorbeeld een 200 meter lange gang verlichten met één lamp om de twee meter, het is dus niet nodig dat de eerste lamp het signaal van de laatste lamp ontvangt.

Bluetooth

Bluetooth zit anno 2016 op bijna elke smartphone en wordt veel gebruikt om muziek naar luidsprekers te streamen of om handsfree te bellen in de auto. Zo kan de Homey bijvoorbeeld muziek streamen naar je luidsprekers.

NFC

NFC staat voor Near Field Communication en wordt door veel smartphones (de nieuwere Windows- en Android-toestellen) gebruikt om snel apparaten aan elkaar te koppelen of data uit te wisselen. Zo kun je jouw smartphone of tablet snel aan de Homey koppelen met deze technologie.

RF

Een RF-zender, ook wel radiofrequentie zender genoemd kan gebruikt worden om aan- en uitklikkers te bedienen die je bijvoorbeeld tussen je lamp en het stopcontact kan plaatsen. Op deze manier ben je in staat om via de Homey-app van overal ter wereld of door een stemcommando de lamp uit of aan te doen.

Welke talen ondersteunt de Homey allemaal?

Het is een ontwikkeling die constant door zal blijven gaan zoals Homey zelf aangeeft, begin 2016 ondersteunt Homey de volgende talen:
  • Nederlands
  • Engels
  • Frans
  • Duits
  • Spaans

Het is nog niet bekend wanneer er extra talen beschikbaar worden gesteld, maar gezien het feit dat Homey een nieuw product is en nog in de kinderschoenen staat is er nog de nodige ontwikkeling nodig om de kinderziektes eruit te halen. Het zal hoogstwaarschijnlijk een prioriteit zijn om eerst de reeds genoemde talen goed te implementeren.
© 2016 - 2023 Pepsimax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kickstarter: crowdfunding NederlandKickstarter: crowdfunding NederlandCrowdfundingsite Kickstarter is het grootste crowdfunding platform in de wereld. Deze crowdfundingsite opende zijn deure…
Televisie aansluiten op het internetTelevisie aansluiten op het internetIn 2020 zijn er verschillende mogelijkheden om je televisie aan te sluiten op het internet. Met deze mogelijkheden kun j…
Wifi-signaal versterken en verbeterenWifi-signaal versterken en verbeterenEen draadloos wifi-netwerk wordt veel gebruikt door laptops, (smart)phones, tablets en telefoons. Het is makkelijk, want…
Handboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian SmartrecensieHandboek 'Godsdiensten van de wereld' van Ninian SmartHet boek 'Godsdiensten van de wereld' is een standaardwerk op het gebied van godsdiensten in de wereld. Het boek is een…

Een luchtreiniger kopen: wat is het en wat heb je eraan?Een luchtreiniger kopen: wat is het en wat heb je eraan?Gezondheid is een populair onderwerp. Luchtreinigers komen bij het thema gezondheid steeds meer in de aandacht te staan.…
Schone lucht creëren met een lucht-ionisatorSchone lucht creëren met een lucht-ionisatorEen lucht-ionisator (in zeldzame gevallen ook bekend als "Chizhevsky's kandelaar") is een apparaat dat vuile (stof)deelt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://www.gadgetgear.nl/2015/06/athom-homey-breekt-het-smart-home-open/
  • https://www.athom.com/?lang=nl
  • https://www.kickstarter.com/projects/athom/homey-the-living-room-talk-to-your-home
Pepsimax (7 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.