Soorten weegschalen

Producten moeten telkens van gelijke samenstelling (kwaliteit) en gelijk gewicht zijn. Hiervoor moeten de grondstoffen worden gewogen met een weegschaal.

Soorten weegschalen

Grondstoffen moeten gewogen worden om te zorgen dat iedere keer de eindproducten van dezelfde samenstelling zijn. Het materiaal waarvan weegschalen gemaakt zijn, is meestal een combinatie van roestvast staal, kunststof en glas. Het oppervlak moet zo glad mogelijk zijn afgewerkt. Het is dan goed en gemakkelijk schoon te houden.
Er zijn verschillende soorten weegschalen waarmee je grondstoffen kunt afwegen:
  • Balansweegschaal
  • Snelweegschaal
  • Grammenweegschaal
  • Klokweegschaal
  • Digitale weegschaal

Balansweegschaal

De weegschaal wordt hoofdzakelijk gebruikt om deeg af te wegen, maar je kunt er natuurlijk ook grondstoffen op wegen. Om nauwkeurig af te wegen is deze weegschaal minder geschikt. De meest voorkomende balansweegschaal is uitgevoerd met één schaal en schuifgewichten. Het weegvermogen verschilt per uitvoering.

Snelweegschaal

Zoals de naam al zegt, kan op deze weegschaal snel worden afgewogen zonder gebruik te maken van gewichten. het gewicht is af te lezen met een wijzer en een schaalverdeling op de wijzerplaat. Bij het plaatsen van gewicht op de weegschaal slaat de wijzer uit en op de wijzerplaat staat hoeveel gram het is. Bij sommige uitvoeringen kan door omzetten van de wijzerplaat de schaalverdeling en het maximum weeggewicht worden vergroot. Bijvoorbeeld van één kilogram naar twee kilogram. Alle weegapparatuur moet dagelijks worden schoongemaakt. Bij het schoonmaken moeten de weegschalen zo min mogelijk verplaatst worden. Weegschalen dienen waterpas afgesteld te zijn en verschuivingen geven afwijkingen.

Grammenweegschaal

De grammenweegschaal is vrijwel gelijk aan de snelweegschaal, maar heeft een klein weegvermogen en een andere schaalverdeling op de wijzerplaat. De schaalverdeling is goed afleesbaar in grammen. Met deze weegschaal zijn kleine hoeveelheden op de gram nauwkeurig af te wegen, zoals bijvoorbeeld bakpoeder en zout

Klokweegschaal

Een klokweegschaal heeft ook een wijzer en een schaalverdeling op de wijzerplaat. Een klokweegschaal is moeilijker af te lezen dan een snelweegschaal. De wijzer van de klokweegschaal draait namelijk door naar links, terwijl de schaalverdeling kan veranderen. Naarmate het weegvermogen van de klokweegschaal toeneemt, neemt de afleesbaarheid van de wijzerplaat af. Een klokweegschaal is een weegschaal om grotere hoeveelheden af te wegen, zoals bijvoorbeeld meel of bloem.

Digitale weegschaal

De digitale weegschaal kan de snelweegschaal en de grammenweegschaal vervangen. De digitale weegschaal blinkt uit in snelheid en nauwkeurigheid. Het gewicht is af te lezen op een display (digitaal). Bij het plaatsen van gewicht op de weegschaal staat op de display hoeveel gram het is. Wel moet erop gelet worden dat sommige digitale weegschalen steeds per twee gram verspringen. Enkele grammen kunnen op deze weegschalen niet nauwkeurig worden afgewogen.
© 2011 - 2024 Fading, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Weegschaal kopen: een gewichtige keuzeWeegschaal kopen: een gewichtige keuzeMeten is weten. Jezelf regelmatig wegen, helpt je om zicht en controle op je gewicht te houden. Is jouw weegschaal al ee…
Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Afvallen? Leer eerst meer over de weegschaal!Als je bezig bent met afvallen of een dieet, dan sta je waarschijnlijk vaak op de weegschaal. Er zijn echter genoeg mens…
Overeenkomsten tussen Ram en WeegschaalOvereenkomsten tussen Ram en WeegschaalRam en Weegschaal zijn niet geboren voor elkaar. Daarvoor zijn er te veel verschillen qua persoonlijkheid. Maar als er g…
De Weegschaal of LibraDe Twaalf tekens van de Dierenriem. Ik ben een Weegschaal, dat wil zeggen op het moment van jouw geboorte stond de Zon i…
Fading (7 artikelen)
Gepubliceerd: 14-10-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Huishoudelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.