recensie

IPad-apps: kleuren voor volwassenen

IPad-apps: kleuren voor volwassenen Kleuren is volwassen geworden. Het inkleuren van kleurplaten en kleurboeken is niet langer alleen geschikt voor kinderen. Je hoeft je niet meer te generen als je je hiermee bezighoudt. En als je weer wil beginnen met kleuren, hoef je nu ook niet meteen naar de boekhandel toe te gaan voor potloden, stiften en een kleurboek. Online of via de App Store, apps om te kleuren voor volwassenen zijn er voldoende. Maar welke app om te kleuren kies je dan? Weet je het nog? Hoe je als kind uren bezig kon zijn met potloden, stiften en een kleurboek? Hoe je ingespannen bezig was om netjes binnen de lijntjes te te kleuren. Het nadenken over welke kleur je zou gebruiken, welke volgorde je aan zou houden, ondertussen nadenkend hoe mooi het zou worden als het klaar was. Kleuren was rustgevend en ontspannend. Het gaf je de mogelijkheid om gefocust bezig te zijn en om tegelijkertijd je gedachten alle kanten op te laten gaan.

Kleuren vermindert stress

Door het kleuren van mandala's, bloemen, patronen, herkenbare of abstracte vormen komen mensen tot rust. Het is een zeer effectieve manier om stress te verminderen en om tot jezelf te komen. Het fijne is ook, dat als je besluit om te gaan kleuren op je tablet of iPad je dat overal kunt doen. In het ziekenhuis als je in de wachtkamer zit, bij de bushalte of in de trein, of zomaar in een verloren moment tussendoor. Op het internet vind je verschillende apps met kleurboeken voor volwassen, die je kunt uitproberen om te kijken of je dat gevoel van rust en ontspanning weer terug kunt krijgen.

ColoringBook

 • Openingsscherm: het eerste wat je opvalt is de vraag of je de nieuwste kleurplaten wilt downloaden. Je ziet meteen de kleurplaten die je kunt inkleuren.
 • Uitvoering app: de uitvoering van deze app is erg basic, er is geen instellingenmenu.
 • Bibliotheek: de categorieën zijn niet gerangschikt op onderwerp, je moet vegen om alle kleurplaten te kunnen zien. De kleurplaten uit deze categorieën zijn zichtbaar in de bibliotheek: mandala's, bloemen, dieren, beroemde schilderijen en seizoensgebonden kleurplaten.
 • Kleurpalet: het kleurpalet is eenvoudig, om de kleuren te kiezen die je wil gebruiken veeg je opzij naar links of rechts.
 • Delen op sociale media: als je klaar bent met kleuren kun je je tekening delen op Facebook, Instagram of versturen via e-mail.
 • Reclame: onder aan het scherm is continu reclame zichtbaar.

Colortherapy

 • Openingsscherm: bij het openen van deze app is het eerste wat je opvalt het muziekje op de achtergrond. Dit muziekje is uit te zetten in het instellingenmenu.
 • Uitvoering app: de vormgeving is rustig, de kleuren en de pictogrammen zijn duidelijk zichtbaar en spreken voor zich. Jammer is dat het instellingenmenu verstopt zit. Deze vind je pas als je een kleurplaat geopend hebt.
 • Bibliotheek: er is een uitgebreide bibliotheek die onderverdeeld is in verschillende categorieën zoals mensen, mandala's, dieren, plaatsen, patronen, kunst, liefde, carnaval, bloemen en bomen. Binnen de verschillende categorieën is de keuze ruim en uitgebreid.
 • Kleurpalet: het kleurpalet vind je onder aan de tekening. Hier vind je de basiskleuren en de mogelijkheid om een aangepast en uitgebreider kleurpalet te kiezen. Wil je gebruikmaken van deze optie dan moet je hiervoor betalen.
 • Delen op sociale media: als je tekening klaar is kun je hem delen op Instagram, WhatsApp, Facebook-Messenger, Facebook, Twitter en e-mail.
 • Reclame: deze app bevat advertenties. De appontwikkelaar heeft ervoor gekozen om de advertenties alleen zichtbaar te maken op het moment dat je jouw tekening wilt delen.
 • Bijzonderheden: deze app biedt de mogelijkheid om extra effecten toe te passen op je kleurplaat. Enkele effecten zijn glitters, schaduwen, waterverf, olieverf, krijt, hout, graffiti en leer.

Magic Garden

 • Openingsscherm: bij het openen van deze app word je als eerste geconfronteerd met een grote advertentie. Deze moet je sluiten voordat je verder kunt gaan.
 • Uitvoering app: rustige vormgeving met minimale opties. Je komt meteen in de bibliotheek terecht. Het instellingenmenu vind je pas als je een kleurplaat geopend hebt.
 • Bibliotheek: in de bibliotheek van deze app kun je kiezen uit vijf categorieën, bloemen, feestdagen, mandala's, dieren en patronen. Nadat je je keuze gemaakt hebt zie je de aanwezige kleurplaten. Een gedeelte hiervan is vrij toegankelijk, voor de andere kleurplaten moet je betalen.
 • Kleurpalet: deze app heeft meerdere kleurpaletten met kleuren die op elkaar afgestemd zijn. Door van links naar rechts te vegen kom je in een ander kleurpalet.
 • Delen op sociale media: je kunt de kleurplaten delen, hiervoor moet je gebruik maken van de opties die je tablet of iPad biedt.
 • Reclame: heel storend zijn de advertenties die je ziet als je teruggaat naar het hoofdmenu. Of je nu wil of niet, je wordt gedwongen om de hele advertentie te bekijken. Wel verschijnt er een tekst onder in beeld die aangeeft hoe lang het nog duurt voordat je de advertentie kunt sluiten.
 • Bijzonderheden: automatisch inkleuren. Deze app heeft de optie tot het automatisch inkleuren van de vakjes in de kleurplaat. Hiervoor selecteer je de optie auto, raak je het vlak aan die je in wil kleuren en de app kleurt het geselecteerde kleurvlak random in.
 • Geluiden: storend is dat je bij elke aanraking in de app een geluidje hoort, behalve als je aan het kleuren bent. Als je vervolgens op zoek gaat naar het instellingenmenu om dit uit te zetten, kom je tot de conclusie dat je het geluid niet uit kunt zetten. Dit zal je moeten doen met de volumeregeling van je tablet of iPad.
 • Inspiratie: het is in deze app ook mogelijk om de kleurplaten van anderen te bekijken. Voor deze optie moet je betalen.

Colorfy

 • Openingsscherm: deze app opent rustig, geen pop-up schermen met advertenties.
 • Uitvoering app: de vormgeving is rustig met heldere kleuren. Je komt meteen in de bibliotheek terecht waar je de kleurplaten kunt vinden.
 • Bibliotheek: de bibliotheek is onderverdeeld in verschillende categorieën zoals dieren, berichten, bloemen, exotisch, beroemde schilderijen, poezen, tuinen, patronen, mandala's, oriëntaalse kleur platen, plaatsen en nog veel meer categorieën.
 • Binnen elke categorie zijn een aantal kleurplaten vrij toegankelijk, wil je gebruikmaken van de andere kleurplaten dan moet je je aanmelden voor een gratis proefperiode.
 • Kleurpalet: er is een uitgebreid kleurpalet aanwezig. Het standaard kleurpalet kun je gewoon gebruiken, voor de meer uitgebreidere kleurpaletten moet je je aanmelden voor een gratis proefperiode.
 • Delen op sociale media: je kunt je werk zonder moeite delen op Facebook, WhatsApp, Facebook-Messenger en Pinterest.
 • Reclame: deze app bevat geen reclame.
 • Bijzonderheden: deze app geeft je de mogelijkheid om filters toe te passen. Hierbij kun je kiezen uit verschillende filters zoals wol, papier, hout, stenen, jeans en nog veel meer.
 • Inspiratie: het is mogelijk om ingekleurde kleurplaten van anderen te bekijken.
 • Eigen teksten: met deze app is het mogelijk om kleurplaten te maken met je eigen teksten en achtergrond om die vervolgens in te kleuren.
 • Fotorol: de app kan een foto van je fotorol importeren en bewerken tot een kleurplaat.

Kleuren voor volwassenen: betaalde of onbetaalde apps

Alle apps kun je na het downloaden uitproberen zonder dat je hiervoor moet betalen. Het nadeel hiervan is dat je niet over alle mogelijkheden kunt beschikken die de app biedt.

Gratis kleurboeken

De kleurboek app ColoringBook is helemaal gratis. Deze biedt niet de mogelijkheid tot het doen van extra aankopen in de App Store. Het gevolg hiervan is dat je ook niet de mogelijkheid hebt om de advertenties uit te zetten die zichtbaar zijn in de app.

Kleurboeken met eenmalig betaalde extra opties

Om de apps Colortherapy en Magic Garden optimaal te kunnen gebruiken moet je betalen voor extra opties.

Kleurboeken met een abonnement

De app Colorfy kun je een week uitproberen zonder dat je daarvoor moet betalen. Na deze week moet je een abonnement afsluiten wil je gebruik blijven maken van deze app. Je kunt dan kiezen uit een periode van zeven dagen, een maand of een jaar.

Wil je gebruikmaken van deze gratis week om de app uit te proberen? Ga dan na aanmelding meteen naar je persoonlijke account toe in de App Store en open daar je abonnementbeheer. Zoek binnen abonnementbeheer naar deze app en geef aan dat je het abonnement niet wilt verlengen. Het is zinvoller om deze app eerst een week te proberen, om daarna pas te besluiten of je hiervoor wilt betalen of niet.

ColorTherapy zie de overlopende kleuren! / Bron: J. StruikColorTherapy zie de overlopende kleuren! / Bron: J. Struik
Eigen teksten in Corlofy / Bron: J. StruikEigen teksten in Corlofy / Bron: J. Struik
Magic Garden / Bron: J. StruikMagic Garden / Bron: J. Struik

Eindconclusie

Alle apps doen wat ze beloven. Er is voldoende keuze in kleurplaten om je een indruk te geven van de mogelijkheden van de app. Ook geven de apps voldoende uitleg met betrekking tot het werken met de app, bijvoorbeeld hoe je moet in- en uitzoomen.

Advertenties

ColoringBook, Colortherapy en Magic Garden laten advertenties zien. Het meest storend zijn de advertenties bij Magic Garden. De advertenties worden beeldvullend en soms met geluid weergegeven met daarbij de verplichting om er een aantal seconden na te kijken voordat je de advertentie kunt sluiten.

ColorTherapy: ook zonder betaalde opties biedt deze app voldoende om je een aantal uren bezig te houden. De kleurplaten die beschikbaar zijn zijn bijzonder aansprekend, zelfs in zwart-wit.

Colorfy: is de mooiste en compleetste app om mee te kleuren tijdens de proefperiode. De vormgeving is rustig en de app biedt voldoende mogelijkheden om iets moois te creëren. Nadeel van deze app is wel dat je aan een abonnement vastzit wil je deze app blijven gebruiken.

Als je plezier in het kleuren hebt en je besluit om voor een betaalde uitvoering te gaan, dan raad ik ColorTherapy aan. Je betaalt dan eenmalig een bedrag voor alle opties waardoor je niet aan een abonnement vastzit. Bijzonder zijn de verschillende kleurpaletten die heel aansprekend zijn en waarmee je samengestelde overlopende kleuren kunt gebruiken. Kortom echt een aanrader die je waar voor je geld geeft. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is bij ColorTherapy het beste van de beoordeelde apps.
© 2016 - 2024 Sysnet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleurboeken voor volwassenenHet kleuren van kleurplaten wordt vaak gezien als iets dat alleen voor kinderen is. Toch is dat niet helemaal het geval!…
Mandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten inkleuren, een reis naar binnenMandala kleurplaten zijn het helemaal. We hebben allemaal wel eens gehoord van Mandala's. De een borduurt een Mandala de…
Flexibele tuinslang, voor- en nadelenFlexibele tuinslang, voor- en nadelenFlexibele tuinslangen zoals Magic Maxx zijn voorbeelden van tuinslangen die een opvallende verbetering zijn ten opzichte…
Kleurplaten dementerende ouderen op maat ontworpenrecensieKleurplaten dementerende ouderen op maat ontworpenKleurplaten speciaal getekend voor ouderen met dementie zijn inmiddels gewoon te koop! Het vraagt wel maatwerk, kennis e…

Zen Pinball 2 (PS4) review: features, trophies en tafelsrecensieZen Pinball 2 (PS4) review: features, trophies en tafelsZen Pinball 2 is een simulatiestrategie arcadespel voor de PS 4, Playstation 3 en de Playstation Vita. Het spel bevat be…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
 • Colorfy: http://colorfy.net/, bezocht op 05-03-2016
 • Colortherapy: http://www.colortherapy.me, bezocht op 05-03-2016
 • Colorfy ME: https://appsto.re/nl/Vfwc-.i, bezocht op 05-03-2016
 • Private Garden: https://appsto.re/nl/YDXi9.i, bezocht op 05-03-2016
 • Afbeelding bron 1: J. Struik
 • Afbeelding bron 2: J. Struik
 • Afbeelding bron 3: J. Struik
Sysnet (64 artikelen)
Gepubliceerd: 09-03-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.