Kamergotchi: een hilarische app

Kamergotchi: een hilarische app Waarschijnlijk heb je het al wel voorbij zien komen op social media of op de tv, het is in de verkiezingstijd van 2017 namelijk een grote hype; de Kamergotchi. Een hilarische applicatie waarbij je een lijsttrekker kunt verzorgen. Het is de politieke versie van de tamagotchi, het virtuele huisdier dat rond 1996 heel populair was. Bedenker Arjen Lubach geeft aan dat de app het ideale spel is voor de betrokken kiezer.

Uitleg app 'de Kamergotchi'

De Kamergotchi is de nieuwe hype rond de verkiezingstijd van 2017. De app, die bedacht is door Arjen Lubach, draait om het verzorgen van een politicus. De Kamergotchi is gebaseerd op het bekende virtuele diertje uit de jaren negentig; de tamagotchi. De tamagotchi bestond uit een virtueel beestje in een klein computertje met een lcd-schermpje. Wanneer je de tamagotchi had opgestart moest je vervolgens zo goed mogelijk zorgen voor jouw diertje.

Met de Kamergotchi app moet je een lijsttrekker zo lang mogelijk in leven houden door hem eten, aandacht en kennis te geven. Wanneer er actueel nieuws is, krijg je een melding van de app. Vervolgens moet je jouw politicus aandacht geven. Daarnaast zal jouw Kamergotchi verschillende malen vragen om aandacht, kennis of eten. Je zult vervolgens verstelt staan van de teksten die in beeld komen. Dit loopt van "Ik moet echt NU iets eten" tot "Je Kamergotchi heeft honger, heb jij iets van mini-frikandelletjes in huis?". Op het moment dat je jouw Kamergotchi niet meer verzorgt, gaat hij binnen 24 uur dood. Vervolgens krijg je een nieuwe kans én dan dus ook een andere lijsttrekker.

Verrassende wending

Je verwacht misschien dat je zelf kunt kiezen welke lijsttrekker je moet verzorgen, maar dit is echter niet zo. Je downloadt de app, je krijgt een ei in beeld en na een paar keer schudden komt er ineens één van de 17 lijsttrekkers in beeld. Dit zorgt voor hilarische momenten. Het internet staat dan ook vol met grappige uitspraken en berichten over de app. Het leuke hieraan is dat je ook andere politici leert kennen, dit is dan ook een doordachte keuze van de makers.

Politici zijn enthousiast

De lijsttrekkers en kamerleden zelf doen in 2017 in alle enthousiasme mee met de hype. Velen hadden de app gedownload en verzorgden dus eigenlijk een van hun collega's of misschien wel zichzelf. Politicus Alexander Pechtold zag de lol er van in, hij geeft aan dat hij het gevoel heeft dat opeens overal voor hem wordt gezorgd. Voor de bedenkers van de app is de mening van de politici belangrijk. Ze zijn daarom extra tevreden doordat de fractieleiders positief hebben gereageerd. De app draait niet alleen om de grote partijen en hun lijsttrekkers, maar ook om de kleinere partijen. Naast Jesse Klaver en Mark Rutte is ook Thierry Baudet van ''Forum voor democratie" een Kamergotchi.

Buitenlandse interesse

Al vrij snel kwam er interesse vanuit het buitenland voor de app. Dat is ook niet zo gek, de app was in Nederland na één dag al meer dan 250.000 keer gedownload. De bedenker, Arjen Lubach mocht vervolgens zijn verhaal doen bij onder andere BBC, de Japanse en Russische televisie.

Het idee achter de app

Bedenker Lubach zorgt ervoor dat er meer aandacht komt voor de politiek. Zo heeft hij al meerdere malen tijd gestoken in het maken van politiekgerelateerde initiatieven. Het idee erachter is dus ook om de mensen meer informatie mee te geven over politieke zaken. Want door politiek en entertainment te vermengen worden mensen tegelijkertijd vermaakt en steken ze iets op over politieke zaken.

Eigenlijk zit er ook een klein statement in. De mensen hebben in 2017 meer aandacht over voor een digitaal poppetje of eigenlijk een spelletje op hun mobieltje, dan voor de politiek zelf. De tijd die zij steken in de app, zouden zij ook kunnen gebruiken voor het doorlezen van een partijprogramma.

Tevens was de app het een reclamestunt voor Arjen Lubach zijn programma: 'Zondag met Lubach'. Degene die zijn Kamergotchi het beste verzorgde en dus de hoogste score behaalde, won twee vrijkaartjes voor het programma van Lubach.

Stemtinder

In 2015 zorgde de door Lubach bedachte app 'stemtinder' ook al voor veel commotie. Stemtinder is gebaseerd op de datingapp; tinder. Er komt daarbij steeds een gezicht van een statenlid in beeld. Bij het statenlid waar je een goed gevoel bij krijgt, swipe je naar rechts, anders swipe je naar links. Na een minuutje komt de partij naar voren die bij jou past en waarop je dus het beste kunt stemmen. Opvolger 'Kamergotchi' overtreft echter de app 'stemtinder' uit 2015 enorm.
© 2017 - 2024 Lin25, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De tamagotchi - een digitaal huisdierDe tamagotchi was vroeger razendpopulair en nu nog worden vaak nagemaakte tamagotchi's verkocht. De echte tamagotchi's z…
Politieke moorden: Pim FortuynOp 6 mei 2002 werd de snel opkomende politicus Pim Fortuyn, lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn door fatale pistoolsch…
Politieke communicatie: deskundigen aan het woordWat is precies politieke communicatie? Om goed inzicht te verkrijgen in de werking van politieke communicatie mag de men…

Schermafbeeldingen maken met een Casio GRSchermafbeeldingen maken met een Casio GREen grafische rekenmachine is een geweldig apparaat. Er kunnen grafieken mee geplot worden, exacte waarden kunnen worden…
Polybius: Het mysterieuze en ziekmakende videospelPolybius: Het mysterieuze en ziekmakende videospelVolgens een broodje-aap-verhaal zou het videospel Polybius misschien wel het meest mysterieuze en ziekmakende videospel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JESHOOTS, Pixabay
  • Het AD, http://www.ad.nl/show/buitenlandse-interesse-in-lubachs-kamergotchi~a9a1feff/, bezocht op 21-02-2017
  • Metronieuwe, http://www.metronieuws.nl/xl/digitaal/2017/02/kamergotchi-zorgt-voor-hilariteit-op-social-media, bezocht op 21-02-2017
  • RTL nieuws, http://www.rtlnieuws.nl/nederland/politiek/kamergotchi-voer-voor-grappen-sylvana-wil-weer-mini-frikandelletjes, bezocht op 21-02-2017
  • RC, http://www.retecool.com/kamergotchis-maken-statement/, bezocht op 22-02-2017
  • Villa media, https://www.villamedia.nl/artikel/lubach-scoort-met-kamergotchi, bezocht op 22-02-2017
Lin25 (21 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2017
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Spellen en consoles
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.