Mobiel of via een vaste lijn bellen?

Mobiel of via een vaste lijn bellen? In Nederland hebben 6,16 miljoen huishoudens een telefoonaansluiting via een vaste lijn. Dit aantal blijft stijgen en een van de oorzaken hiervan zijn de aantrekkelijke alles-in-1 pakketten (internet, tv én bellen). Toch is de vaste telefoonlijn ruimschoots ingehaald door de mobiele telefoon: er zijn ruim 21,2 miljoen simkaarten in omloop. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. Is het dan nog wel nodig om je vaste telefoonlijn aan te houden of zou je deze wel op kunnen zeggen?

Mobiele of vaste telefoonlijn?

Wanneer kiezen voor enkel een vaste telefoonlijn

 • Als je vaak wordt gebeld of vaak naar servicenummers zoals 0900-nummers belt. Een vaste telefoonlijn is goedkoper om naartoe te bellen en de 0900-nummers zijn goedkoper of soms zelfs gratis met de vaste lijn.
 • Als je een alles-in-1 pakket hebt. Een pakket met tv, internet en telefonie kost rond de 40,00 per maand. Alles los van elkaar kost al gauw 60,00. Is de vaste telefoonlijn te duur in het pakket, maar bel je wel vaak, dan kan je eventueel opzoek gaan naar een andere aanbieder. Bij een alles-in-1 pakket kan je ook kiezen voor tv en internet en voor de vaste telefoonlijn opzoek gaan naar een andere aanbieder
 • Kijk naar welke nummers (vast of mobiel), naar wie en hoe vaak je belt. Er zijn aanbiedingen waarmee je gratis naar bijvoorbeeld 06-nummers belt of naar mensen met hetzelfde pakket als jij. Ook kan je vaak gratis of goedkoper bellen in de avonden of weekenden.
 • Als je altijd verbinding wilt hebben. Een vaste telefoonlijn doet het eigenlijk altijd, zelfs als de stroom uitvalt
 • Als je een goede verbinding en dus gesprekskwaliteit wilt hebben. Bij een vaste lijn is dit nog altijd beter dan bij een mobiel

Wanneer kiezen voor enkel een mobiele telefoon

 • Als je een abonnement hebt waarmee je onbeperkt kan bellen en een bepaald internetverbruik hebt voor een vastbedrag per maand.
 • Als je de huistelefoon maar heel weinig gebruikt en geen alles-in-1 pakket hebt. Dit kan behoorlijk schelen. Heb je wel een alles-in-1 pakket? Dan maakt het niet uit of je een huislijn hebt, je betaalt een vast bedrag per maand.
 • Als je vaak gebruikmaakt van interactief bellen, zoals videobellen en berichtjes versturen. Als je geen wifi gebruikt, verbruiken de apps die dit aanbieden veel data. Dit geldt overigens ook voor chat-apps als Whatsapp en Google Hangouts. Als je maar op één telefoonnummer te bereiken wilt zijn, zodat iemand je meteen te spreken krijgt.
 • Als je geen zin hebt in telemarketeers die vaak bellen. Mocht je toch last hebben van verkooptelefoontjes, schrijf je dan in op het bel-me-niet register op www.bel-me-niet.nl.

Afweging

Voor beide opties zijn dus voordelen te noemen. Behoud je de vaste telefoonlijn omdat het zo makkelijk is terwijl je maar eens per week wordt gebeld? En zit je vaak te Whatsappen en te bellen met je mobiel? Tenzij je een alles-in-1 pakket hebt kan je dan beter je vaste telefoonlijn opzeggen. Mocht je wel een all-in-1 pakket hebben, gebruik dan de vaste telefoonlijn vooral om te bellen naar vaste nummers en servicenummers en je mobiel om te bellen naar 06-nummers.

Tips

 • Bespaar kosten door je telefoonrekening digitaal te ontvangen. Ook nog eens goed voor het milieu!
 • Betaal je een starttarief als je belt? Als je vaak belt, ook al is het maar kort, kan het toch nog in de kosten lopen.
 • Check elk jaar of jouw aanbieder nog wel de goedkoopste is! Verander indien nodig van provider.
© 2014 - 2024 Ma-lin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ondanks Preventel een mobiel abonnementOndanks Preventel een mobiel abonnementWilt u een mobiel abonnement zonder Preventel? U staat als wanbetaler te boek en kunt dan geen gsm abonnement afsluiten?…
Hoe goedkoop mobiel bellen in 2020?Hoe goedkoop mobiel bellen in 2020?Goedkoop mobiel bellen in 2020? Zonder een mobiele telefoon kun je tegenwoordig echt niet meer. Dan kan het verkeerde ab…
Abonnement of prepaid bellenAbonnement of prepaid bellenWat is goedkoper, een gsm-abonnement afsluiten of prepaid bellen? Je kunt kiezen voor een flexibel abonnement, een sim o…
Bellen, sms-en en internetten op vakantieBellen, sms-en en internetten op vakantieBellen, sms-en en internetten op vakantie kan veel geld kosten. Vanaf 1 juli 2009 is het versturen van een sms bericht e…
Windows Phone 8: Wat betekenen de iconen in de statusbalk?Windows Phone 8: Wat betekenen de iconen in de statusbalk?Het Windows Phone besturingssysteem is de derde speler na iOS (iPhone) en Android. Belangrijk bij de moderne telefoons i…
Bronnen en referenties
 • www.cbs.nl
Ma-lin (15 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2014
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.