PUK-code: code om sim-kaart te deblokkeren

Wanneer je driemaal de verkeerde pincode invoert op je mobiele telefoon, vraagt je gsm ter beveiliging om een PUK-code. Deze achtcijferige, unieke code is direct gekoppeld aan je sim-kaart en heb je gekregen toen je je telefoon en/of sim-kaart kocht. Als je je PUK-code kwijt of vergeten bent, zijn er meerdere opties om het probleem te kunnen oplossen en je kaart te deblokkeren.

De PUK-Code: uitleg en algemene informatie

Algemeen wordt aangenomen dat PUK-code voor Personal Unblocking Key staat. Anderen beweren echter dat het een afkorting is voor Pin Unlock Key. Hoe het ook zij, feit is dat iedereen met een sim-kaart, tegelijkertijd een PUK-code bezit. De achtcijferige sleutel dient als beveiligingsmaatregel. Wanneer iemand zijn PIN-code(Personal Identification Number) -bedoeld om de telefoon te unlocken - driemaal verkeerd intoetst, wordt de bijbehorende sim-kaart geblokkeerd. In het geval van diefstal is dit erg handig; op deze manier komt een dief niet bij je persoonlijke gegevens en kan deze geen gebruik maken van je gsm. Vervelend wordt het echter, wanneer jij of bijvoorbeeld je kind driemaal de verkeerde PIN invoert en je vervolgens je PUK-code bent vergeten.

Deze cijfersleutel is namelijk de enige manier om je sim-kaart weer te deblokkeren. Zaak is dus altijd de code goed te bewaren. Je ontvangt deze altijd bij aanschaf van je sim-kaart en aangeraden wordt dan ook om je PUK op een veilige en voor jou makkelijk te onthouden plaats te bewaren.

PUK-code om blokkade sim-kaart te kunnen opheffen

De cijfersleutel dient dus om de blokkade van je sim-kaart (en dus je telefoon) op te heffen. Na het invoeren van je PUK-cijfercombinatie, wordt er gevraagd een nieuwe PIN-code in te typen. Dit laatste moet tweemaal; de tweede keer dient ter verificatie.

Als er echter iets mis gaat en de PUK-combinatie 10 maal verkeerd wordt ingevoerd, wordt je PUK en daarmee de sim-kaart definitief geblokkeerd. Je dient dan een nieuwe kaart te verkrijgen om je telefoon weer te kunnen gebruiken.

PUK-code kwijt of vergeten

Wanneer je het papier met daarop je PUK-code, dat je ontving bij aanschaf van je sim-kaart, echt kwijt bent, of je bent hem simpelweg vergeten, kan je het best contact opnemen met je provider/operator. Deze kan je, na identificatie, aan de unieke cijfercombinatie helpen. Dit is zowel mogelijk via internet (e-mail of helpdesk) als via de telefonische klantenservice mogelijk. Als vuistregel geldt dat je bij veel providers online je PUK-code kunt opvragen.
© 2011 - 2025 Dewittevos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vergelijkingen oplossen(1): lineaire vergelijkingenVergelijkingen oplossen(1): lineaire vergelijkingenIedereen die op de middelbare school wiskunde heeft, krijgt te maken met wiskundige vergelijkingen. Misschien ben je hie…
Frans grammatica: het bijwoordFrans grammatica: het bijwoordIn dit artikel leg ik precies uit hoe het bijwoord in het Frans wordt gevormd. Je zult zien dat het bijwoord in veel gev…
Vergelijkingen oplossen (3): exponentiële vergelijkingenVergelijkingen oplossen (3): exponentiële vergelijkingenIn dit deel zullen we verschillende soorten exponentiële vergelijkingen bespreken en oplossen. Exponentiële vergelijking…
Wat is de BIC code?Veelal wordt er bij (internationale) betalingsoverdrachten en andere bankzaken naast het IBAN-nummer gevraagd naar de zo…

Alle regionale netnummers van NederlandAlle regionale netnummers van NederlandNederland is opgedeeld in verschillende zones met verschillende netnummers. Een netnummer zal je nodig wanneer je van éé…
Landnummers om te bellen naar het buitenlandLandnummers om te bellen naar het buitenlandOm te bellen naar het buitenland zal je altijd eerst het landnummer moeten invoeren van dat specifieke land waarheen je…
Dewittevos (5 artikelen)
Gepubliceerd: 20-12-2011
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Telecom
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.