Zo kies je een senioren GSM

De nieuwste GSM- toestellen worden steeds ingewikkelder, zeker hun menustructuur. Vele toestellen zijn alleskunners, en beschikken over zovele functies dat er velen ongebruikt blijven. En het zijn uitgerekend deze extra functies die de toestellen duur maken. Senioren hebben nochtans geen boodschap aan deze ingewikkelde gsm's. Zij willen steeds bereikbaar zijn, en dan volstaat bellen en sms'en. Op wat moet je dan letten bij de aankoop van een senioren gsm en welk prijskaartje hangt er aan vast?

Zo lang mogelijk zelfstandig blijven

Als gevolg van de toenemende vergrijzing willen senioren zo lang mogelijk zelfstandig blijven. Een goede bereikbaarheid is daarvoor essentieel. GSM toestellen spelen hierbij een hoofdrol, maar onze senioren kunnen meestal niet overweg met de nieuwste toestellen. Producenten van klassieke gsm's tonen dan ook weinig of geen belangstelling voor de specifieke noden van deze bevolkingsgroep. Deze evolutie in multimedialand zorgde er voor dat enkele producenten zich specialiseerden in de productie van senioren gsm's. Met groeiend succes. De Oostenrijkse producent Emperia verkocht vorig jaar in ons land maar liefst twintigduizend van deze aangepaste senioren gsm's.

Eenvoud en gebruiksvriendelijkheid

Senioren willen in de eerste plaats dag en nacht bereikbaar zijn. Ze stellen daarbi eenvoud en gebruiksvriendelijkheid voorop. Ze hebben het bijvoorbeeld erg moeilijk met de voor hen té ingewikkelde menustructuur van de jongste gsm- toestellen. Onder gebruiksvriendelijkheid verstaan bejaarden de goede leesbaarheid van het scherm, de hoorbaarheid, grote bedieningstoetsen en... een goede herkenbaarheid wanneer onze senioren een dagje ouder worden.

GSM met design van klassieke telefoon

Een belangrijk punt is dus de herkenbaarheid van hun GSM. Recente onderzoeken brachten aan het licht dat bejaarden een GSM verkiezen waarvan het design nauwelijks verschilt van hun klassieke telefoon. Dan blijven ze hun GSM herkennen, ook al laat hun geheugen hen in de steek. Hebben ze te doen met een gsm- toestel dat teveel verschilt van hun telefoon, dan verkleint de herkenbaarheid van hun mobieltje aanzienlijk.

Grote toetsen met contrasterende letters

Senioren verkiezen een GSM met zo'n groot mogelijke, en fel oplichtende toetsen. Ze willen ook grote, contrasterende letters en cijfers om verwarring te voorkomen. Een bolletje of een verzinking op één voor alle toestellen dezelfde toets, moet hen in staat stellen haast blindelings cijfers en letters op hun GSM te kunnen vinden. Ze zijn dan ook gewonnen voor een duidelijk kleurenscherm.

Voorgeprogrammeerde (nood)nummers

Senioren hebben nood aan voorgeprogrammeerde voorkeurnummers die ze, in geval van nood, razendsnel kunnen bereiken. Bij heel wat senioren GSM's kan achter ieder cijfer een telefoonnummer geprogrammeerd worden. Zijn er jonge senioren die van hun toestel méér verwachten dan enkel bellen en berichtjes versturen, dan kunnen bij de meeste senioren GSM 's al deze extra functies eenvoudig bedient worden.

Gesprek starten en beïndigen

Bejaarden hebben de grootste problemen met het starten en beïndigen van een gesprek zo blijkt nog uit dit onderzoek. Ze kiezen dan ook een toestel met grote, opvallend gekleurde toetsen. Enkele producenten van senioren GSM's lossen dit probleem op door hun toestellen zodanig te produceren dat er met om het even welke toets een gesprek kan gestart of beïndigd worden. Voor senioren die het hier moeilijk mee hebben, is een klap- of schuif GSM een aanrader.
  • Prijs senioren GSM: een aangepaste senioren GSM is niet persé duurder dan een 'gewoon' toestel. Er is al een Nokia 2600, geschikt voor bejaarden, vanaf 75 euro.
© 2012 - 2025 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Quiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandQuiz voor dementen over het Koningshuis en NederlandEen quiz voor mensen met dementie over ons Koningshuis en Nederland kan dezelfde vragen hebben als een vraag- en antwoor…
De betaalmoraal bij ouderenDe betaalmoraal bij ouderenArmoede vindt men vooral onder werklozen en alleenstaande ouders. Maar ook een derde groep wordt steeds meer door armoed…
Sintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenSintquiz over liedjes voor kinderen en dementerendenHet Sinterklaasfeest is van origine vooral een decemberfeest voor de kinderen. Met ouderen met dementie door bijvoorbeel…

Eenvoudig foto’s bewerkenEenvoudig foto’s bewerkenEr zijn heel veel manieren waarop je je foto’s digitaal kan bewerken en verbeteren. Ook zijn er vele programma's op de m…
Uitleg HDMI splitter en HDMI schakelaarUitleg HDMI splitter en HDMI schakelaarWat heeft u nodig? Een HDMI splitter of een HDMI schakelaar? Het zijn beiden kleine kastjes met wat electronica waarop u…
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 02-02-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.