Uitleg HDMI splitter en HDMI schakelaar

Uitleg HDMI splitter en HDMI schakelaar Wat heeft u nodig? Een HDMI splitter of een HDMI schakelaar? Het zijn beiden kleine kastjes met wat electronica waarop u meerdere HDMI kabels kan aansluiten. Om de verwarring groter te maken wordt een splitter ook wel een verdeler genoemd. Met deze uitleg worden de verschillen duidelijk. Moderne digitale beeldbronnen, als bijvoorbeeld digitale TV ontvangers en DVD/blue-ray speler, hebben een HDMI aansluiting om deze met een bijbehorende kabel aan te sluiten op een digitale LCD of plasma televisie.

Met zowel HDMI splitters als HDMI schakelaars kunt u meerdere apparaten die beschikken over HDMI aansluitingen met elkaar verbinden. Meestal zijn het eenvoudige kastjes met een aantal female HDMI connectoren waarop u standaard HDMI kabels (male connectoren) kunt aansluiten. Er zit echter een belangrijk verschil in de werking van een splitter en een schakelaar!

HDMI splitter, ook wel verdeler genoemd

Voorbeeld: 2 poorts HDMI splitterVoorbeeld: 2 poorts HDMI splitter
Via een HDMI splitter kunt u een enkele HDMI uitgang, bijvoorbeeld van een DVD speler, aansluiten op meerdere HDMI ingangen. Hiermee is het dus mogelijk om bijvoorbeeld dezelfde film gelijktijdig op meerdere televisies te tonen.

De eenvoudigste HDMI splitter is de 2 poorts splitter. De naam zegt het al. Deze beschikt over 2 uitgangen waarop het HDMI signaal, afkomstig van de bron, aangesloten op de ingangspoort, gelijktijdig wordt weergegeven. Heeft u aan 2 uitgangen niet voldoende dan kunt u kiezen voor een 4 poorts of zelfs 8 of 16 poorts splitter.

Let bij aankoop van een splitter goed op de specificaties en of deze geschikt is voor weergaven van de door u gewenste resolutie bijvoorbeeld HD 720p/1080i/1080P. Voor 3D heeft u bijvoorbeeld een splitter nodig die werkt met de nieuwste HDMI 1.4 standaard.

HDMI schakelaar (switch)

Voorbeeld: 2 poorts HDMI schakelaarVoorbeeld: 2 poorts HDMI schakelaar
De HDMI schakelaar doet precies het omgekeerde. U kunt meerdere HDMI bronnen aansluiten op een enkele HDMI ingang. Wat oudere televisies hebben vaak slechts een enkele HDMI ingang. Met een HDMI schakelaar kunt u dan alsnog uw DVD speler en digitale TV ontvanger aansluiten zonder dat u steeds kabels hoeft te verwisselen.

Er zijn HDMI schakelaars te vinden met 2 en meer poorten. Via een knopje(s) op de schakelaar kiest u welke ingang op dat moment wordt weergegeven op de uitgang. Er zijn ook schakelaars die een afstandsbediening hebben en automatisch kunnen schakelen. Dit laatste kan erg handig zijn. De HDMI schakelaar kijkt dan zelf of u de DVD speler of de TV ontvanger heeft aanzet om deze vervolgens automatisch door te schakelen naar de televisie. Op deze manier heeft u er geen omkijken meer naar.

HDMI matrixschakelaar

Voorbeeld: 2x2 HDMI matrixschakelaarVoorbeeld: 2x2 HDMI matrixschakelaar
Naast de al genoemde splitter en schakelaar zijn er ook nog speciale matrixschakelaars verkrijgbaar. Dit is eigenlijk een combinatie van de eerder genoemde splitter en schakelaar. Een 4x4 matrixschakelaar heeft bijvoorbeeld 4 ingangen en 4 uitgangen welke u naar wens onderling kan schakelen. Een matrixschakelaar kost echter al snel het tienvoudige van een eenvoudig splitter of schakelaar en is haast nooit nodig in normale huis, tuin en keuken toepassingen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HDMI: hoge kwaliteit aansluiting met veel mogelijkhedenOm een televisie aan te sluiten op apparaten als digitale ontvangers, Blu-Ray spelers of spelcomputers heb je een kabel…
Het nut van een dockingstation voor een laptopHet nut van een dockingstation voor een laptopNu laptops steeds lichter, krachtiger en handiger worden, worden desktops steeds minder aangekocht. Toch kan men op somm…

Zo kies je een senioren GSMDe nieuwste GSM- toestellen worden steeds ingewikkelder, zeker hun menustructuur. Vele toestellen zijn alleskunners, en…
Wat is FLAC en hoe speel ik FLAC af op mijn computer?Wat is FLAC en hoe speel ik FLAC af op mijn computer?Hoe is het mogelijk om FLAC-bestanden af te spelen op een Windows- of Mac-computer? Wat zijn FLAC-bestanden en waarom FL…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Evan-Amos, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reactie

Y. Metselaar, 07-11-2014
Je ziet HDMI schakelaars met of zonder versterkingsfunctie. Daarbij ook een redelijk prijsverschil.
Mijn vraag is; wat doet een versterkingsfunctie (of niet) bij een HDMI schakelaar? Is het nuttig om dat erbij te hebben? Reactie infoteur, 10-11-2014
De versterkingsfunctie versterkt de HDMI signalen in de kabel, zorgt voor voldoende signaal niveau met langere kabels. Er zijn voor dat doel ook losse HDMI versterkers verkrijgbaar.
Als het goed werkt zonder versterker dan voegt een signaal versterking niets toe, het gaat immers om digitale signalen.

Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 20-01-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Multimedia
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.