Het verschil tussen kwarts- en een automatisch horloges

Het horloge; een item wat veel mensen bezitten. Voor iedereen betekent het iets anders; een mode-item, een statussymbool, een sport accessoire of alleen een middel om te zien hoe laat het is. Als u zich gaat oriënteren om een nieuw horloge aan te gaan schaffen, zijn er vele aspecten waar u rekening mee kan houden. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld; wilt u een kwartshorloge of een automatische? Wat past beter bij u? Beide hebben voor- en nadelen en deze moet u goed afwegen voordat u een beslissing maakt. Een automatisch horloge heeft bijvoorbeeld een hoger prijskaartje en het is goed te weten wat het precies inhoudt ten opzichte van een kwartshorloge. Voor de 20ste eeuw bestonden er alleen zakhorloges die mechanisch waren. Het allereerste polshorloge is, volgens de archieven, besteld door Caroline Murat, de zus van Napoleon en koningin van Napels bij de horlogemaker Brequet. In 1957 heeft het Amerikaanse merk Hamilton het eerste elektrische horloge gemaakt.

Kwartshorloge

Als energiebron gebruikt een kwartshorloge een batterij, ook wel elektronisch horloge genoemd. Het voordeel hiervan is dat het een constante energiebron is, waardoor de tijdsaanduiding zeer precies is. Deze horloges zijn ook goed te gebruiken bij het sporten of voor digitale weergave van de tijd. Waarom een elektronisch horloge een kwartshorloge wordt genoemd, is door dat het uurwerk een kwartskristal gebruikt als hart van de tijdmeting. Een digitaal horloge zal altijd met een batterij zijn, deze heeft constant voeding nodig om te blijven werken.

Nadeel

Een nadeel van een horloge op batterij is dat deze iedere 2 á 3 jaar vervangen zal moeten worden. Hierbij is het aan te raden om dit te laten doen door een officiële dealer van het horlogemerk, dan krijgt u namelijk garantie op de reparatie en kan de waterdichtheid van het uurwerk gegarandeerd worden.

Mechanisch horloge

Een zelf opwindend mechanisch horloge of automaat wil zeggen dat het uurwerk geen batterij heeft, het moet opgewonden worden. Dit kan door het draaien aan de kroon, maar ook door de bewegingen van de drager. Dit gebeurt door middel van een gewicht wat in beweging komt zodra het horloge beweegt. Door de beweging wordt het uurwerk opgeladen, dat wil zeggen dat er een veer wordt gespannen. Veel automaten hebben een venster aan de achterkant van de kast, zodat het gewicht en een deel van het uurwerk te zien is.

Nadeel
Een nadeel van een automatisch horloge is dat het na een aantal uren niet dragen stil staat. Wat deze zogenaamde resttijd is verschilt per merk en model. De nieuwste Hamilton horloges hebben bijvoorbeeld een resttijd van wel 60 uur. Er zijn ook horloges, bijvoorbeeld de Tissot Le Loc, die een extra wijzertje heeft op de wijzerplaat om aan te geven hoeveel resttijd er nog is.
Tevens zijn er modellen die een intern geheugen hebben, waardoor ze de tijd onthouden en deze weer bijstellen zodra het mechanisme weer is opgeladen.

Verschillen

In een automatisch horloge zit meer techniek dan in een kwarts. Het uurwerk is veel gevoeliger voor schokken. Sporten of bijvoorbeeld timmeren wordt niet aangeraden. Daarnaast mag een automaat per dag een aantal seconden voor of achter lopen. Dit is normaal en geen reden tot ongerustheid, wordt het meer dan is het aan te raden om hem na te laten kijken. Ookal heeft een automatisch horloge geen batterij, ook deze moet om de zoveel jaar worden nagekeken en heeft een onderhoudsbeurt nodig. Dan wordt het uurwerk gereinigd, eventuele defecten verholpen en de olie vervangen.

Veel mensen hechten veel waarde aan het dragen van een mechanisch horloge. Het is voor vele een beleving. Het is namelijk een object op zich zelf, het voorziet in zijn eigen energiebron. Velen ervaren het als "echt" horloge. Als een horloge naast de tijdsaanduiding meer functies heeft, dan wordt het een 'gecompliceerd' horloge genoemd. Voorbeelden van functies zijn; datumaanduiding, stopwatch, gmt-functie (tweede tijdzone), wekker, e.d.

Wat u ook zou kiezen bij het aanschaffen van een horloge, de functie blijft hetzelfde; de tijdsaanduiding. Het is alleen aan u wat nog meer belangrijk is en waar u waarde aan hecht. Zolang het soort horloge wat u kiest maar bij u en uw levensstijl past.
© 2012 - 2024 Phlox, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kies je een goed horlogeEen horloge is meer dan een klokje, het is een accessoire, een statussymbool. Een horloge bepaalt hoe je er uitziet en w…
Tips voor het investeren in horlogesTips voor het investeren in horlogesHoogwaardige horloges zijn mooi, nuttig en soms ook een goede investering - omdat ze sterk in waarde kunnen stijgen. Toc…
Uitvinding: het horlogeUitvinding: het horlogeKlokken zijn er in alle soorten en maten. Deze handige voorwerpen om de tijd vanaf te lezen zijn niet meer weg te denken…
Belangrijke onderdelen van een analoog horlogeBelangrijke onderdelen van een analoog horlogeHorloges zijn er in allerlei soorten en maten. Tijdens de zoektocht naar een nieuw horloge is het belangrijk te letten o…

Shiatsu massage stoelkussen: een weldaad voor uw lichaam!Shiatsu massage in combinatie met warmte kan een weldaad zijn na een vermoeiende dag. Daar hoeft u nu de deur niet meer…
Garmin Forerunner 110 GPS hartslaghorlogeDe Garmin Forerunner 110 is met name voor hardlopen, een ideaal sporthorloge met alle opties welke nodig zijn voor deze…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Horloge
Phlox (1 artikelen)
Gepubliceerd: 27-08-2012
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.