Google Play Store werkt niet meer, wat te doen?
Google Play, voorheen de Android Market, is de tegenhanger van de App Store. Het gebeurt helaas met enige regelmaat dat apps vastlopen of niet meer werken. Dan verwijder je ze en installeer je ze opnieuw. Bij de Google Play Store werkt dat echter niet zo.
De Google Play Store is een applicatie en website waarmee je apps kunt downloaden voor je Android systeem. Je kunt er zowel gratis al betaalde apps downloaden. Betaalde downloads moeten betaald worden met een Google Wallet account of via je mobiele telefoonrekening. Het aanbod van apps is enorm en elke dag komen er tientallen bij.
Net anders
Net als andere apps kan het ook gebeuren dat de Google Play Store vastloopt, niet meer werkt of dat je de melding krijgt 'geforceerd sluiten'. In tegenstelling tot andere apps kun je de Google Play Store niet verwijderen en opnieuw downloaden. Het kan wel, maar dit gaat met een grote en lastige omweg. De apps voor je Android systeem download je namelijk altijd in de Google Play Store en als die niet meer werkt, dan moet je het op een andere manier proberen. Hieronder volgen een paar opties om je Google Play Store weer in werking te krijgen.
Telefoon opnieuw opstarten
Het eerst wat je kunt proberen is om je telefoon opnieuw op te starten. In een enkel geval wil de Google Play Store dan wel weer werken.
Nieuwe updates verwijderen
Het tweede wat je kunt doen is de nieuwste updates verwijderen van de Google Play Store. Apps krijgen regelmatig een update en het kan gebeuren dat er dan een foutje in terecht komt waardoor de app niet meer naar behoren werkt. Je kunt de updates dan het beste verwijderen. Dit doe je door naar je instellingen te gaan, dan naar applicaties, dan zie je een lijst met alle apps die je hebt geïnstalleerd op je telefoon of tablet. Je selecteert dan de Google Play Store en dan zie je een 'knopje' met de tekst updates verwijderen. Dit voer je uit. Daarna start je je telefoon opnieuw op en dan moet je Google Play Store weer werken, het kan ook zo zijn dat de app dan weer gewoon Market heet, zoals dat vroeger voor de updates het geval was. Als je wilt kun je weer proberen om nieuwe updates te downloaden.
Aan je computer koppelen
Je kunt ook je toestel aan je computer koppelen en kijken of er nieuwe updates beschikbaar zijn. Je kunt ook via je computer in de Google Play Store terecht. Eventueel kun je daar ook nieuwe updates uitvoeren of updates verwijderen. Ook kun je makkelijk nieuwe apps downloaden, als is het natuurlijk wel fijn als je telefoon of tablet naar behoren werkt.
Fabrieksreset
Als al het bovenstaande niet werkt, dan kun je nog proberen om een fabrieksreset uit te voeren. Dit kun je gemakkelijk en snel doen via het menu instellingen. Je moet er wel rekening mee houden dat je dan alles kwijt bent en je telefoon helemaal leeg wordt. Dus eigenlijk wordt hij weer zoals je hem koopt. Je moet dus alles weer opnieuw toevoegen en installeren. In de meeste gevallen werkt dit wel. Je kan van tevoren ook een back-up maken van je systeem, zodat je snel alles weer kunt installeren. Een back-up kun je snel en makkelijk maken via een SD kaart, maar je kunt ook je telefoon of tablet aansluiten op je PC voor een back-up.