Printer aanschaffen voor thuisgebruik

Printer aanschaffen voor thuisgebruik Printen is voor velen op zijn minst een regelmatig terugkerend karweitje als het niet al dagelijks gebeurt. Bijna iedereen heeft wel een printer aan de computer gekoppeld met een snoer of tegenwoordig meestal draadloos. Printers zijn in talrijke merken en modellen verkrijgbaar en in diverse prijsklassen. Slechte apparatuur komt niet meer voor maar de verschillen zijn toch een onderzoek waard om het juiste model te kunnen kiezen. Ook bestaat er verschil tussen printers voor thuisgebruik of met kantoorfunctie.

Twee systemen: laserprinter of inkjetprinter

Bij de aanschaf van een printer voor thuisgebruik is de eerste overweging of het een laserprinter of inkjetprinter moet worden. Beide systemen zijn heel verschillend ook al is dat bij het geprinte resultaat niet altijd te zien.

Laserprinter

Onderzoeker Gary Starkweather van de firma Xerox heeft in 1969 de laserprinter uitgevonden. Een laserprinter werkt met zwart of gekleurd poeder (toner genoemd) dat aan het papier hecht. Een laserprinter is duurder in aanschaf dan een inkjetprinter maar in de regel goedkoper in het gebruik. De oorzaak hiervan is dat de toner van een laserprinter in het gebruik veel goedkoper is dan de inkt van een inkjetprinter.

Vooral geschikt voor zwart-wit

Een laserprinter geeft zeer scherpe afdrukken in zwart-wit en op gewoon papier. Het afdrukken verloopt sneller dan bij de inkjetprinter. Makkelijk voor het afdrukken van veel exemplaren is de grote invoerbak en uitvoerbak die 100 tot 200 vel kan bevatten. Maar een laserprinter is minder geschikt voor het afdrukken van foto’s ook al zit er wel verschil in kwaliteit tussen de verschillende merken.

Inkjetprinter

Hoewel er al in 1971 een inkjetprinter werd ontwikkeld verscheen pas in 1984 de eerste op de consumentenmarkt. Die printer werd geïntroduceerd door Hewlett Packard. Bij het printen met een inkjetprinter wordt vloeibare inkt met enige kracht op het papier gespoten. Een groot voordeel van de inkjetprinter is dat hij goedkoop geleverd wordt omdat de leverancier later aan de verkoop van de inkt pas echt gaat verdienen. Nagenoeg alle inkjetprinters kunnen naast printen ook kopiëren en scannen.

Zeer geschikt voor foto’s

De printkwaliteit van een inkjetprinter is zodanig dat ook foto’s kunnen worden afgedrukt wat eventueel ook op andere formaten dan A4 mogelijk is. Er zijn fabrikanten die beweren dat de levensduur van de afdrukken van foto’s minimaal vijftig jaar is. De kwaliteit van de afdruk is voor het grootste deel afhankelijk van de resolutie die wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch). Voor het afdrukken van tekst is een resolutie van 300 tot 600 dpi voldoende maar een fotoafdruk vergt een resolutie van 1200 dpi. Een inkjetprinter werkt zonder fuser die verwarmd moet worden en gebruikt daarom minder stroom dan een laserprinter met fuser.

Afdrukken zonder computer maar via cardreader of fototoestel

Om met een inkjetprinter foto’s af te drukken is het niet altijd noodzakelijk om via de computer te werken. Er zijn printers die beschikken over een ingebouwde cardreader waar de meest voorkomende geheugenkaartjes in passen. Ook zijn er printers waar een fotocamera rechtstreeks op kan worden aangesloten wat PictBridge of DirectPrint wordt genoemd.

Ook kopiëren, scannen en faxen

Veel printers kunnen meer dan alleen vanuit de computer gestuurde teksten of foto’s printen. De meeste printers kunnen ook gebruikt worden als kopieerapparaat en ook kunnen vaak teksten of afbeeldingen worden gescand en naar de computer worden gestuurd. Een aantal apparaten heeft ook de mogelijkheid om te faxen.

Aansluitingen USB of draadloos

De tijd van de aansluitingen van printers aan de computer door middel van seriële of parallelle printerkabels is voorbij. In plaats daarvan worden soms USB-aansluitingen toegepast maar veel printers werken draadloos.

Cartridges

Het is niet perse noodzakelijk om cartridges te gebruiken van hetzelfde merk als de printer. Namaakcartridges zijn goedkoper maar de ervaringen ermee zijn wisselend omdat ze niet altijd en bij iedereen goed werken.

Printsnelheid

De snelheid van een printer is in het algemeen niet zo belangrijk als slechts af en toe een enkel of enkele exemplaren worden geprint. Anders is dit als een aantal foto’s worden geprint waar enige tijd overheen gaat. De printsnelheden die worden vermeld bij de specificaties zijn richtlijnen omdat de snelheid mede afhankelijk is van de computer en het te printen bestand.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laserprinter of Inkjet? Welke is voor u het beste geschikt?U staat op het punt om een nieuwe printer aan te schaffen maar u weet niet of u nu het beste een inkjetprinter of juist…
Tips voor het afdrukken van een document met printerTips voor het afdrukken van een document met printerAls je een document wilt afdrukken heb je een printer nodig. Er zijn veel verschillende printers. De meest voorkomende z…
Energie besparen - computerEnergie besparen - computerJe computer verbruikt meer stroom als verwacht. Met slechts een paar stappen kan je dit al een stuk terugbrengen, wat je…
Aanschaf laser printer. Waar let je op bij het kopen?De aanschaf van een laser printer lijkt een vrij makkelijke keus. Er zijn immers ontzettend veel laser printers op de ma…

Wat is een powerbank?Een powerbank is een mobiele oplader voor onder andere mobiele telefoons, tablets en laptops. Je kunt een powerbank zien…
Elektrische scheerapparaten voor mannenElektrische scheerapparaten voor mannenScheren hoort voor heel veel mannen bij het dagelijks ochtendritueel. Anderen willen juist ’s avonds een gladde gezichts…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipartVectors, Pixabay
  • http://www.kieskeurig.nl/inkjet_printer/informatie
  • http://www.consumentenbond.nl/printer/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Inkjetprinter
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Laserprinter
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 23-04-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.