Nieuw in iOS 9 van Apple

Nieuw in iOS 9 van Apple Apple lanceerde 16 september (2015) een software-update, namelijk iOS 9. Wat zijn de 'verbeteringen' van het Amerikaanse besturingssysteem vergeleken met het voorgaande iOS 8? Zijn die er daadwerkelijk of is de boel alleen in een nieuw jasje gestoken? En wat kunnen we eventueel met de toegevoegde functies of aanpassingen? Het in de nazomer van 2015 uitgebrachte iOS 9-besturingssysteem brengt behoorlijk wat veranderingen met zich mee ten opzichte van het vorige besturingssysteem, iOS 8. Zowel enkele apps zijn grondig aangepast, als softwaretechnische aspecten en beveiliging. Ook zijn enkele functies die bij eerdere updates weggehaald waren, weer teruggezet, zoals Thuisdeling en Spotlight.

Belangrijkste vernieuwingen iOS 9

Verbeterde veiligheid

Ten eerste de verbeterde veiligheid. Apple probeert een grotere veiligheid te garanderen door de optie toe te voegen om 6 tekens als inlogcode te gebruiken waarbij er 4 cijfers en 2 letters ingevoerd moeten worden. Dit verhoogt het aantal codemogelijkheden zodanig, dat eventuele dieven ontmoedigd worden. Tevens blijft de keuze behouden om deze aanpassing terug te zetten naar 4 cijfers of eventueel een toegangscode alleen bestaande uit letters.

Verbeterde snelheid en stabiliteit

Daarnaast zou de mobiele telefoon of tablet, na het installeren van de update, sneller en stabieler moeten draaien. Zo bestaat er het nieuwe App Thinning programma. Apps van de app store maken vanaf iOS 9 gebruik van deze zogenaamde App Thinning of ook wel App Slicing. Na het installeren van een app, die geoptimaliseerd is voor iOS 9, zal alleen de software die bestemd is voor de desbetreffende toestelvariant geïnstalleerd worden. Bijvoorbeeld, bij het downloaden van een app op een iPhone 4s worden alleen de gegevens voor een iPhone 4s en niet die voor andere iPhone-modellen opgeslagen. Deze techniek scheelt dus heel wat toestelgeheugen en zal vooral voor de Applegebruikers met wat minder opslag een enorme verbetering zijn. Echter is het nog wel even wachten voordat hier wat van gemerkt wordt, aangezien er nog maar weinig apps geoptimaliseerd zijn voor iOS 9.

Verbeterde batterijduur

iPads en iPhones zullen langer meegaan op een volle accu, volgens Apple. Ze hebben namelijk de batterijduur weten te verbeteren, zodanig dat de iPhone 6 sowieso al een uur langer mee zou kunnen gaan. Daarnaast hebben zo ook een extra 'low power mode' toegevoegd waarbij, indien geactiveerd, het desbetreffende apparaat tot wel drie uur langer mee moet gaan. iOS 9 kan daarmee de batterijduur dus significant vergroten.

Andere wijzigingen

Apple geeft ons de Thuisdeling weer terug. Een geliefde feature waarbij je muziek of andere gegevens vanaf iTunes op de computer, naar andere computers, iDevices en Apple TV's kan streamen. Hiervoor dienen de apparaten in hetzelfde thuisnetwerk te zitten. Deze functie werd eerder in 2015 bij de lancering van iOS 8.4 opgedoekt. Na een storm van kritiek over het verwijderen van deze functie heeft Apple blijkbaar besloten dit terug te draaien.

Het multitask-scherm heeft een likje verf gekregen. Zodra men op zijn iPhone of iPad de openstaande apps bekijkt, zal er bij iOS 9 een vernieuwde interface opdoemen. Apple gebruikers zullen hierbij grotere previews van de openstaande apps te zien krijgen. Voor de iPadgebruikers is er nog iets extra's, namelijk het gebruik van twee apps op één scherm tegelijk, een lang verwachte optie. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden:
  • Slideover. Terwijl een app open staat, kan een kolom aan de zijkant in het scherm ingeschoven worden, waarbij bijvoorbeeld de mail kan worden bekeken, of een chat-app. Hierbij blijven beide schermen interactief, zodat de gebruiker dus tegelijkertijd twee apps kan besturen.
  • Picture-in-picture. Met deze feature kan je een video op kleiner formaat ergens in het scherm neerzetten en tegelijkertijd verder werken, terwijl deze video nog draait.
  • Split view. Deze functie is alleen voor iPad 2-gebruikers. Hierbij kun je de eerder genoemde kolom van de Slideover, doorschuiven naar het midden zodat elke app de helft van het scherm in beslag neemt.

Nu kan je je afvragen of dit op korte termijn wel te realiseren is, aangezien bestaande apps zich hieraan zullen moeten aanpassen, maar dat hoeft gelukkig niet. Deze nieuwe toepassingen werken met Apple's ''auto-lay-out functie'', dat maakt het voor app-ontwikkelaars gemakkelijk om hun apps geschikt te maken voor de nieuwe multitaskfuncties.

Vernieuwde en nieuwe apps

Apple introduceert ook een nieuwe app genaamd News-app (ook wel Apple News). Direct na de lancering van iOS 9 was deze News-app alleen nog maar beschikbaar voor de meeste Engelstalige landen, zoals de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Australië. In de News-app staan allerlei artikelen over van alles. Iedereen kan artikelen insturen en daarmee ook geld verdienen via advertenties. Aan de hand van de opgezochte artikelen, doet Apple suggesties van artikelen die je wellicht ook interessant zou kunnen vinden. De News-app heeft dus veel overeenkomsten met Flipboard, echter staat News-app standaard op een iPhone of iPad met iOS 9 en hebben News-app en Flipboard ook nog kleine verschillen onderling.

Een andere app is wel helemaal beschikbaar in Nederland, de app Notities. Nu zat die altijd al op iDevices, echter beschikt het nu over een paar nieuwe eigenschappen, zoals tekenen, waarbij de basisopties tot het maken van tekeningen tot de beschikking staan.

Ook heeft Siri een nieuw jasje, evenals het design van de app die voorheen nog Passbook heette, maar nu als Wallet door het leven gaat. Ook Spotlight, de zoekmachine van Apple, is vernieuwd op de iPhone en iPad, deze is namelijk weer te bereiken zoals vanouds door bij het home screen naar rechts te swipen en dus de pagina links, Spotlight, te openen. Overigens blijft de vinger beweging naar beneden ook nog actief voor het openen van Spotlight. Verder gebruikt Spotlight de gegevens, die door Siri zijn verzameld, om suggesties aan te bieden.

Daarnaast heeft Apple ook nog zijn lettertype veranderd in San Francisco, dat voorheen nog Helvetica Neue gebruikte. Dit zou beter te lezen zijn en daarmee gebruiksvriendelijker.
© 2015 - 2024 Storming, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anouk  Update en Close up (recensie cd en dvd)recensieAnouk Update en Close up (recensie cd en dvd)Anouk Teeuwe heeft een aantal albums uitgebracht dat geen studioalbums zijn. In 2004 komt ze met twee releases tegelijke…
WhatsApp-update 2.12.250: hoe en wat met nieuwe functies?WhatsApp-update 2.12.250: hoe en wat met nieuwe functies?Op 25 augustus 2015 werd de nieuwe update van WhatsApp gelanceerd, WhatsApp 2.12.250. Er was al eerder een bèta versie,…
Je computer beveiligen tegen malware en andere bedreigingenJe computer beveiligen tegen malware en andere bedreigingenOf je nu een systeembeheerder bent of je gebruikt het internet enkel thuis ter ontspanning, voor iedereen is het belangr…

Sphero BB-8 Droid van Star Wars, mogelijkhedenSphero BB-8 Droid van Star Wars, mogelijkhedenBB-8 Droid van Sphero is een robot uit de Star Wars-film 'The Force Awakens.' BB-8 wordt door een app bestuurd, via een…
Luidsprekers en hulp bij het kiezenLuidsprekers en hulp bij het kiezenMet een luidspreker wordt in de meeste gevallen een soort vierkant of langwerpig kastje (box) bedoeld met daarin onderde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • Apple's officiële site: http://www.apple.com/nl/ios/ios9-preview/
Storming (18 artikelen)
Laatste update: 22-09-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.