Luidsprekers en hulp bij het kiezen

Luidsprekers en hulp bij het kiezen Met een luidspreker wordt in de meeste gevallen een soort vierkant of langwerpig kastje (box) bedoeld met daarin onderdelen die elektrische signalen kunnen omzetten in geluid. Ook kan alleen het element dat de signalen omzet en deel uitmaakt van het kastje met een luidspreker worden bedoeld. Luidsprekers, ook wel speakers genoemd, vormen onderdelen van een geluidsinstallatie met andere geluidsapparatuur zoals bijvoorbeeld cassettedeck, cd-speler, tuner en versterker. Bij de aanschaf van nieuwe speakers wordt de keuze bemoeilijkt door de vele soorten en kwaliteiten die geleverd kunnen worden.

Geluid van speakers in winkel of thuis uitproberen

Leveranciers doen er van alles aan om het de klanten makkelijker te maken want alleen afgaan op de technische gegevens bij de aanschaf van geluidsapparatuur is voor velen niet weggelegd. De specificaties zijn daar te technisch voor. Veel verkopers van geluidsapparatuur hebben winkelopstellingen gemaakt waar naar hartenlust naar alle mogelijke instellingen van de apparatuur kan worden geluisterd. Maar waar het om gaat is vooral dat in de eigen huiskamer (of andere ruimte) de apparatuur naar wens klinkt. De akoestiek kan per kamer erg verschillend zijn. Daarom geven sommige leveranciers de gelegenheid om nieuwe speakers gratis thuis uit te proberen. Als de klank tegenvalt kan de apparatuur kosteloos worden teruggezonden.

Speakermodellen en onderdelen

Speakers zijn er in verschillende soorten en maten. Voor bepaalde geluidskwaliteit zal het noodzakelijk zijn om ook grotere modellen aan te schaffen maar er zijn ook kleinere speakers met geluidsmogelijkheden voor zowel hoge als lage tonen. De hoofdonderdelen van een luidspreker zijn:
 • Kast of box: Deze bestaat meestal uit hout of kunststof. De kast heeft als drager van alle elementen ook het doel om het geluid dat door de conus naar achter wordt gestraald tegen te houden. In de kast is een ronde uitsparing gemaakt voor de conus.
 • Conus: De luidsprekerconus is het belangrijke onderdeel waardoor het geluid de ruimte in wordt gestuurd. De luidsprekerconus wordt meestal afgeschermd door een dun doek.
 • Doek: Luidsprekerdoek is een speciaal soort doek dat dient ter bescherming.

Kiezen van geluidsapparatuur mede afhankelijk van muziek beluisteren of films afspelen

Bij de keuze van apparatuur, met als belangrijkste onderdelen de luidsprekers, is het goed eerst na te gaan of er vooral naar muziek wordt geluisterd of dat er voornamelijk films worden afgespeeld. Voor muziek is een combinatie van stereo speakers goed eventueel met een subwoofer voor het extra weergeven van lage tonen. Voor films kan beter een surround-set worden aangeschaft. Met een surround-set ontstaat de suggestie midden in de actie van de film te zitten. Een dergelijke set bestaat in de regel uit twee frontspeakers, een centerspeaker, twee surroundspeakers en een subwoofer.

Soorten luidsprekers

Afhankelijk van de functies (hoge tonen, middentonen en lage tonen) bestaan er diverse modellen luidsprekers zoals:
 • Zuilspeakers: Zuilspeakers worden meestal rechtstreeks op de vloer gezet vanwege hun tamelijk grote omvang. Ook voor de klank is dat de beste plaats omdat ze door de grote klankkast een vol geluid geven en vooral de lage tonen goed laten uitkomen.
 • Boekenplank speakers: Kleinere speakers vinden vaak een plaats op een boekenplank. Ze geven de lage tonen minder goed weer maar zijn daar ook niet voor bedoeld.
 • Satelliet speakers: Dit zijn zeer kleine spaekers die makkelijk zodanig neer te zetten of op te hangen zijn dat ze minder in het zicht staan. Dit soort speakers wordt meestal gecombineerd met grotere speakers.
 • Center speaker: Een center speaker is vooral bedoeld om bij films de spraak helder weer te geven en wordt dan in het middelpunt van een set gezet. Het formaat van een center speaker is groter dan dat van een boekenplank speaker.
 • Subwoofer: Een subwoofer geeft alleen lage tonen weer en is onmisbaar bij bepaalde muziekstijlen.
 • Outdoor speakers: Een speciaal soort speaker is die welke geschikt is gemaakt voor gebruik buitenshuis en wordt daarom outdoor speaker genoemd. Een outdoor speaker is bestand tegen regen, sneeuw en zonlicht.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Draadloze speakers en boxenDraadloze speakers en boxenDraadloze geluidssystemen zijn eenvoudig in hun gebruik. Met wifi of bluetooth wordt een geluidsverbinding tot stand geb…
HEOS by Denon: Draadloos muziek luisteren in iedere kamerHEOS by Denon: Draadloos muziek luisteren in iedere kamerMet HEOS van het bedrijf Denon is mogelijk eenvoudig in meerdere kamers van je huis te genieten van je favoriete nummers…
Hoe werkt Sonos en wat is het?Hoe werkt Sonos en wat is het?Sonos is een muzieksysteem waarmee je in verschillende kamers andere nummers kunt afspelen. De Sonos-familie bestaat uit…
Soundbar kopen: waar op letten en wat moet je weten?De soundbar wint aan populariteit. De elektronicawinkels liggen vol met allerlei verschillende modellen. Waar je voorhee…

Nieuw in iOS 9 van AppleNieuw in iOS 9 van AppleApple lanceerde 16 september (2015) een software-update, namelijk iOS 9. Wat zijn de 'verbeteringen' van het Amerikaanse…
De werking van een LED-lampIn steeds meer woningen vinden we LED-verlichting terug. Misschien ben je zelf ook al overgeschakeld naar spots, hanglam…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Luidspreker
 • http://www.bol.com/nl/l/computer/randapparatuur-audio-speakers/N/7094/index.html
 • http://www.receiverstore.nl/advies/advies-over-hifi-speakers.html
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-04-2016
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.