Tips bij aanschaf van ledverlichting

Ledverlichting is 'in' en helemaal van deze tijd. Niet zo gek als je bedenkt dat deze vorm van verlichting zeer energiezuinig is. En dat is in een tijd van duurzaamheid een groot pluspunt. Bij de aanschaf van huiselijke ledverlichting is het aan te raden je van te voren te verdiepen in een aantal zaken. Een overzicht.

Wat is led verlichting?

De afkorting LED staat voor Light Emitting Diode. Letterlijk betekent dit een licht uitstralende diode oftewel een soort kleine lampjes. Led technologie is zeer complex en veelomvattend. In dit artikel vind je de belangrijkste tips om je huis zowel goed als sfeervol te verlichten met led lampen.

Toepassingen Led verlichting

Led verlichting wordt tegenwoordig overal toegepast. Niet alleen in huis of op de werkplek, ook allerlei technische apparaten worden uitgerust met led lampen. Denk eens aan je mobiele telefoon, lichtjes in de magnetron of dashboardverlichting in de auto. En niet te vergeten lasershows en andere grote evenementen. Dit artikel spitst zich met name toe op led verlichting in huis, zowel om je huis globaal te verlichten als voor decoratieve doeleinden, bijvoorbeeld met behulp van (gekleurde) led strips.

Toepassingen in huis

Led verlichting is tegenwoordig overal in huis toe te passen. Van functionele verlichting tot en met decoratieve verlichting. De mogelijkheden zijn eindeloos. Enkele voorbeelden:
  • Algehele verlichting van een ruimte
  • Leesverlichting
  • Spotverlichting
  • Decoratieve verlichting
  • Kastverlichting
  • Schilderijverlichting

Led verlichting is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals rood, geel en blauw. Leuk om je huis af en toe een gezellig kleurtje te geven!

Voordelen van led verlichting

Led lampen hebben veel voordelen ten opzichte van gloei- of spaarlampen en halogeenverlichting. De belangrijkste voordelen zijn:
  • zeer snelle opstarttijd
  • lange levensduur
  • robuuster materiaal waardoor het meer schokbestendig is
  • lage warmte-afgifte (in tegenstelling tot gloeilampen)
  • energiezuinig

Nadelen led verlichting

'Elk voordeel heeft een nadeel'. Dit geldt ook voor led verlichting. Enkele nadelen:

Hogere aanschafprijs

Een nadeel van led verlichting is dat led lampen in aanschaf duurder zijn dan bijvoorbeeld gloeilampen. Het duurt dus even voordat je de lamp hebt 'terugverdiend'. Als je veel thuis bent en de lichten lang aan hebt, kan dit echter snel gaan. Ook worden led lampen steeds goedkoper omdat productie van led lampen toeneemt.

Lichtopbrengst en kleurtemperatuur

Led verlichting is nog volop in ontwikkeling en zit als het ware in een groeiproces. Bij de aankoop van een gloeilamp kan men er blind op vertrouwen dat de lichtopbrengst en de kleurtemperatuur hetzelfde zijn als op de verpakking staat. Bij led lampen is dit niet altijd het geval. Soms valt de lichtopbrengst (lumen) lager uit dan staat vermeld. Ook komt de kleurtemperatuur niet altijd overeen met hetgeen op de verpakking staat. Wil je zeker zijn van een goede led lamp, ga dan naar een speciaalzaak. Hier kunnen ze je uitleg geven over alle aspecten van de led lamp.

Geïntegreerde led verlichting

Sommige lichtarmaturen hebben geïntegreerde lichtdiodes (lampjes), bijvoorbeeld bij led strips of led spotjes. Dit is natuurlijk erg handig. Het nadeel is echter dat deze ingebouwde lampjes niet altijd te vervangen zijn. Let hier dus goed op bij de aanschaf. Led lampen gaan over het algemeen wel heel lang mee wat inhoudt dat je in principe jaren met de lampjes kan doen. Bepaalde lampjes kunnen wel zo'n 20.000 uur branden, dit staat meestal op de verpakking aangegeven.Sommige fabrikanten geven ook garantie op de ingebouwde lampjes.

Kleurtemperatuur

Kelvin

Als je besluit led lampen te gaan kopen is het handig om je van te voren te verdiepen in de kleurtemperatuur van de leds. Er zijn veel soorten led lampen in omloop die niet altijd dezelfde kleurtemperatuur hebben. Een gloeilamp heeft een kleurtemperatuur van 2700 graden Kelvin. Als je alle lampen in huis op elkaar af wilt stemmen, kun je het beste led lampen kopen die dezelfde kleurtemperatuur hebben.

Koel en warm licht

Sommige mensen houden van koel licht. Kies dan voor een led lamp van 3000 Kelvin of hoger. Dit zal echter wel wat kil aandoen. Wil je warmer licht, schaf dan led lampen in de 'flamekleur' aan. Vanaf 2400 graden Kelvin en lager krijgt de lamp een steeds warmere vurige gloed. Kort gezegd: hoe hoger het getal van de kleurtemperatuur (Kelvin), hoe koeler het licht. Hoe lager het getal, hoe warmer het licht.

Lumen en wattage

Lumen

Vroeger keken we vooral naar het totale wattage om te kijken hoe sterk een lamp is. Tegenwoordig wordt de sterkte van licht ook uitgedrukt in lumen, een ander woord voor lichtstroom. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer zichtbaar licht er is. Let hier dus goed op als je led lampen aanschaft.

Lichtopbrengst

Wil je de led lamp alleen voor decoratieve doeleinden gebruiken, bijvoorbeeld om een kastje gezellig te verlichten, dan kun je volstaan met een lagere hoeveelheid lumen. Heb je echter voor ogen om een ruimte goed te verlichten dan is het raadzaam om voor een hoge lichtopbrengst te kiezen. Op internet zijn allerlei gegevens te vinden over het aantal lumen dat je nodig hebt om specifieke ruimtes te verlichten.

Wattage

Op de verpakking van led verlichting staat vrijwel altijd wat het wattage (energieverbruik) en het totale aantal lumen is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je natuurlijk altijd de verkoper raadplegen.

Led verlichting op batterijen

Minder licht

In veel winkels is led verlichting op batterijen te koop. Denk hierbij aan led strips, kleine sierlampjes of spots. Handig als je de verlichting ergens wilt zetten waar geen aansluiting of stopcontact in de buurt is. Het nadeel is echter dat de leds de batterijen als het ware langzaam leeg trekken. De lichtopbrengst wordt hierdoor geleidelijk minder waardoor je op een gegeven moment onaangenaam licht krijgt.

Sterke batterijen

Mocht je led verlichting op batterijen willen gebruiken, dan is het raadzaam om kwalitatief goede batterijen te kopen en de lamp niet heel de dag te laten branden. Led verlichting op batterijen is echter een prima alternatief als je tijdelijke verlichting zoals kerstverlichting gebruikt of als de lamp slechts af en toe aan staat.

Voorzichtig

Sluit led verlichting dat niet standaard op batterijen werkt- maar bijvoorbeeld in combinatie met een adaptor- nooit aan op batterijen. Led werkt alleen in combinatie met de daarvoor bestemde elektronische voorzieningen. De batterijen zullen in de meeste gevallen kapot gaan. Voorzichtigheid is dus geboden.

Dimbaar of niet dimbaar?

Verpakking

Led lampen zijn verkrijgbaar in diverse varianten. Er zijn dimbare led lampen, zowel in heldere als in matte uitvoering. Ook zijn er veel leds die niet dimbaar zijn. Dit geldt zowel voor gewone lampen als voor spots of led strips. Op de verpakking staat dit duidelijk vermeld.

Led dimmer
Hou er rekening mee dat de meeste dimbare led lamp niet werken in combinatie met een gewone dimmer. Als je de led lamp hierop aansluit en dimt zal deze in de meeste gevallen kapot gaan. Er zijn speciale led dimmers verkrijgbaar. Vraag dit na bij het betreffende verkooppunt. Sommige lichtarmaturen of led strips hebben ingebouwde dimmers voorzien van afstandsbediening en al.

Ontwikkelingen en toekomstmuziek

Led verlichting wordt ook wel het 'licht van de toekomst' genoemd. Het bespaart je uiteindelijk geld en wellicht belangrijker nog: energie. Een vriendelijk en duurzaam alternatief dus voor gloeilampen en halogeenverlichting. Led technologie is nog volop in ontwikkeling. De mogelijkheden en toepassingen worden dus steeds groter.
© 2015 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met spaarlampenEnergie en geld besparen met spaarlampenDe laatste jaren is de energieprijs meer dan verdubbeld. Veel mensen willen daarom besparen op hun energiegebruik. Een v…
Energiebesparingstips: verlichtingEnergiebesparingstips: verlichtingDe energieprijzen stijgen nog altijd. Het loont daarom energie te besparen. Verlichting is een grote kostenpost, een mog…
Goede buitenverlichting realiseer je zoEen goede buitenverlichting is geld waard, zéker in de winter. Dan kun je extra (buiten)licht in de duisternis best gebr…

Self balancing hoverboardSelf balancing hoverboardIn de film Back to the Future was er een vliegend skateboard te zien. Het is in 2015 nog geen realiteit geworden maar de…
Gebruik van webcam en uitgangspunten voor modelkeuzeOoit was er een tijd dat contact onderhouden met iemand ver weg alleen door luchtpost of nog trager door post per boot k…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org/wiki/Lumen
  • www.green-fox.nl/techinfo/led_verlichting.htm
  • www.ledtuning.nl/nl/geschiedenis-van-led
  • www.ikea.com/nl/nl/catalog/products
  • www.miniinthebox.com/nl
  • www.linetec.nl/electronics/leds
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 21-11-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.