Gebruik van webcam en uitgangspunten voor modelkeuze
Ooit was er een tijd dat contact onderhouden met iemand ver weg alleen door luchtpost of nog trager door post per boot kon gebeuren zoals met familie die was geëmigreerd naar Australië. Tegenwoordig is het heel normaal om wereldwijd direct contact te hebben. Om met beeld en geluid contact te onderhouden is een webcam een handig apparaatje als accessoire voor een computer, laptop of tablet. Maar webcams zijn er in veel soorten en kwaliteiten waardoor het kiezen van de juiste webcam even tijd zal kosten. Er bestaat echter een aantal uitgangspunten waar speciaal op kan worden gelet.
Webcam voor contact met beeld en geluid
Bij veel laptops en tablets is een webcam ingebouwd maar voor het gebruik met een computer zal hij altijd los moeten worden aangeschaft. Overigens is de kwaliteit van de ingebouwde webcams vaak zeer matig en zal toch met een losse webcam worden gewerkt. Het grote voordeel van een losse webcam is ook dat hij flexibel is en op allerlei plekken kan worden neergezet of bevestigd. Eenmaal in het bezit is bij velen dagelijks gebruik heel normaal vooral voor zichtcontact met vrienden, familie en kennissen.
Webcam ook als fotocamera en videocamera
Maar een webcam heeft meer mogelijkheden en kan ook gebruikt worden als een compacte
fotocamera en videocamera. Snel even een foto maken die nodig is voor een of ander sociaal medium gaat prima met een webcam. Om even een beeld te geven van een bepaalde activiteit kan een video-opname worden gemaakt en op
internet worden geplaatst of doorgestuurd worden. Gemaakte video’s en foto’s kunnen meteen worden bekeken op de computer, laptop of tablet.
Een webcam kiezen
Bij het kiezen van een webcam kan met een aantal uitgangspunten rekening worden gehouden met betrekking tot de videoresolutie, microfoon, compatibiliteit en extra functies.
Videoresolutie
De beeldkwaliteit wordt voor een groot deel bepaald door de resolutie. Met resolutie wordt bedoeld het aantal pixels dat de webcam aankan. Een pixel is een heel klein vierkant beeldpuntje. Hoe meer pixels een webcam heeft hoe duidelijker het beeld zal zijn. Goedkope webcams hebben meestal een resolutie van 640 bij 480 pixels. Voor beter resultaat is 1280 bij 720 pixel nodig of een resolutie van 1920 bij 1080. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat een video die gemaakt is met een hoge resolutie meer opslag vergt.
Microfoon
Niet alle webcams hebben een microfoon daarom is dit een attentiepunt bij de aanschaf. Voor gebruik bij chatten bijvoorbeeld is het makkelijker om de microfoon in te kunnen schakelen in plaats van contact te onderhouden door teksten te typen. Ook in kwaliteit zijn de microfoons heel verschillend. Bij veel webcams is de microfoon ingebouwd maar bij zogenaamde headsets zit de microfoon los. Voor hoger kwaliteitswerk is het beter een aparte microfoon aan te schaffen.
Compatibiliteit
Waar bij de aanschaf goed op moet worden gelet is de compatibiliteit ofwel de geschiktheid voor een bepaald systeem. Nagenoeg alle webcams zijn geschikt voor Windows maar er bestaan ook webcams die bijvoorbeeld alleen aangesloten kunnen worden op Mac computers. De aansluiting op een computer gebeurt meestal met een USB-kabel.
Extra functies
Sommige webcams hebben extra functies zoals bijvoorbeeld een optische zoomfunctie of gezichtsherkenning voor een beter beeld. Ook makkelijk is als het beeld automatisch scherp wordt gesteld. Een speciaal soort webcams heeft nog meer mogelijkheden. Om te gebruiken als babyfoon, beveiligingscamera of intercom bestaan er IP-webcams. Omdat die op afstand van de computer worden geplaatst is er een verbinding nodig via een lange kabel of via WiFi. Ook hebben de IP-webcams een eigen stroomadapter nodig. Soms kan een bekabelde webcam via de kabel stroom krijgen.
Aanschaf en kwaliteit van webcams
De aanschafprijs van een webcam is betrekkelijk laag vanwege de goedkope productie. Maar de kwaliteit van de webcams loopt erg uiteen en is in veel gevallen niet vergelijkbaar met de kwaliteit van gewone videocamera’s. Uiteraard zijn dan de opnames ook van mindere kwaliteit.
Beeldjes per seconde, verbinding en aansluiting
Naast de resolutie is voor een video-opname ook het aantal beeldjes per seconde bepalend voor de kwaliteit. Hoe meer beeldjes hoe beter de opname. Zo leveren vijfentwintig beeldjes per seconde een aardig beeld op maar er zijn webcams met zestig beeldjes per seconde met betere kwaliteit. Ook spelen de snelheid van de internetverbinding en de aansluiting tussen de webcam en de
computer een rol voor de beeldkwaliteit.
Voldoende licht
Een ander aspect dat met de kwaliteit van het beeld te maken heeft is het
licht. Bij een gewone webcam moet voor voldoende licht worden gezorgd dat op het gezicht of het object gericht is. Maar er zijn webcams die ook bij weinig licht een goed beeld geven omdat ze een sensor hebben die infraroodlicht kan registreren. Een alternatief is een webcam die zelf een lichtbron heeft die bijvoorbeeld bestaat uit led-lampjes.
Wereldwijd Logitech
Een zeer bekend merk voor webcams is Logitech. Deze Zwitserse
multinational en producent van randapparatuur voor computers (hardware) is beursgenoteerd en levert voornamelijk artikelen als computermuizen,
luidsprekers, toetsenborden en webcams. Logitech levert webcams in de lagere prijsklasse waarbij de lage prijsstelling gebaseerd is op wereldwijde verkoop.