Gebruik van webcam en uitgangspunten voor modelkeuze

Ooit was er een tijd dat contact onderhouden met iemand ver weg alleen door luchtpost of nog trager door post per boot kon gebeuren zoals met familie die was geëmigreerd naar Australië. Tegenwoordig is het heel normaal om wereldwijd direct contact te hebben. Om met beeld en geluid contact te onderhouden is een webcam een handig apparaatje als accessoire voor een computer, laptop of tablet. Maar webcams zijn er in veel soorten en kwaliteiten waardoor het kiezen van de juiste webcam even tijd zal kosten. Er bestaat echter een aantal uitgangspunten waar speciaal op kan worden gelet.

Webcam voor contact met beeld en geluid

Bij veel laptops en tablets is een webcam ingebouwd maar voor het gebruik met een computer zal hij altijd los moeten worden aangeschaft. Overigens is de kwaliteit van de ingebouwde webcams vaak zeer matig en zal toch met een losse webcam worden gewerkt. Het grote voordeel van een losse webcam is ook dat hij flexibel is en op allerlei plekken kan worden neergezet of bevestigd. Eenmaal in het bezit is bij velen dagelijks gebruik heel normaal vooral voor zichtcontact met vrienden, familie en kennissen.

Webcam ook als fotocamera en videocamera

Maar een webcam heeft meer mogelijkheden en kan ook gebruikt worden als een compacte fotocamera en videocamera. Snel even een foto maken die nodig is voor een of ander sociaal medium gaat prima met een webcam. Om even een beeld te geven van een bepaalde activiteit kan een video-opname worden gemaakt en op internet worden geplaatst of doorgestuurd worden. Gemaakte video’s en foto’s kunnen meteen worden bekeken op de computer, laptop of tablet.

Een webcam kiezen

Bij het kiezen van een webcam kan met een aantal uitgangspunten rekening worden gehouden met betrekking tot de videoresolutie, microfoon, compatibiliteit en extra functies.

Videoresolutie

De beeldkwaliteit wordt voor een groot deel bepaald door de resolutie. Met resolutie wordt bedoeld het aantal pixels dat de webcam aankan. Een pixel is een heel klein vierkant beeldpuntje. Hoe meer pixels een webcam heeft hoe duidelijker het beeld zal zijn. Goedkope webcams hebben meestal een resolutie van 640 bij 480 pixels. Voor beter resultaat is 1280 bij 720 pixel nodig of een resolutie van 1920 bij 1080. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat een video die gemaakt is met een hoge resolutie meer opslag vergt.

Microfoon

Niet alle webcams hebben een microfoon daarom is dit een attentiepunt bij de aanschaf. Voor gebruik bij chatten bijvoorbeeld is het makkelijker om de microfoon in te kunnen schakelen in plaats van contact te onderhouden door teksten te typen. Ook in kwaliteit zijn de microfoons heel verschillend. Bij veel webcams is de microfoon ingebouwd maar bij zogenaamde headsets zit de microfoon los. Voor hoger kwaliteitswerk is het beter een aparte microfoon aan te schaffen.

Compatibiliteit

Waar bij de aanschaf goed op moet worden gelet is de compatibiliteit ofwel de geschiktheid voor een bepaald systeem. Nagenoeg alle webcams zijn geschikt voor Windows maar er bestaan ook webcams die bijvoorbeeld alleen aangesloten kunnen worden op Mac computers. De aansluiting op een computer gebeurt meestal met een USB-kabel.

Extra functies

Sommige webcams hebben extra functies zoals bijvoorbeeld een optische zoomfunctie of gezichtsherkenning voor een beter beeld. Ook makkelijk is als het beeld automatisch scherp wordt gesteld. Een speciaal soort webcams heeft nog meer mogelijkheden. Om te gebruiken als babyfoon, beveiligingscamera of intercom bestaan er IP-webcams. Omdat die op afstand van de computer worden geplaatst is er een verbinding nodig via een lange kabel of via WiFi. Ook hebben de IP-webcams een eigen stroomadapter nodig. Soms kan een bekabelde webcam via de kabel stroom krijgen.

Aanschaf en kwaliteit van webcams

De aanschafprijs van een webcam is betrekkelijk laag vanwege de goedkope productie. Maar de kwaliteit van de webcams loopt erg uiteen en is in veel gevallen niet vergelijkbaar met de kwaliteit van gewone videocamera’s. Uiteraard zijn dan de opnames ook van mindere kwaliteit.

Beeldjes per seconde, verbinding en aansluiting

Naast de resolutie is voor een video-opname ook het aantal beeldjes per seconde bepalend voor de kwaliteit. Hoe meer beeldjes hoe beter de opname. Zo leveren vijfentwintig beeldjes per seconde een aardig beeld op maar er zijn webcams met zestig beeldjes per seconde met betere kwaliteit. Ook spelen de snelheid van de internetverbinding en de aansluiting tussen de webcam en de computer een rol voor de beeldkwaliteit.

Voldoende licht

Een ander aspect dat met de kwaliteit van het beeld te maken heeft is het licht. Bij een gewone webcam moet voor voldoende licht worden gezorgd dat op het gezicht of het object gericht is. Maar er zijn webcams die ook bij weinig licht een goed beeld geven omdat ze een sensor hebben die infraroodlicht kan registreren. Een alternatief is een webcam die zelf een lichtbron heeft die bijvoorbeeld bestaat uit led-lampjes.

Wereldwijd Logitech

Een zeer bekend merk voor webcams is Logitech. Deze Zwitserse multinational en producent van randapparatuur voor computers (hardware) is beursgenoteerd en levert voornamelijk artikelen als computermuizen, luidsprekers, toetsenborden en webcams. Logitech levert webcams in de lagere prijsklasse waarbij de lage prijsstelling gebaseerd is op wereldwijde verkoop.
© 2015 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Webcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruikWebcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruikEen webcam is een kleine camera die beeld en dikwijls ook geluid opneemt en kan doorzenden via de computer. De functie i…
Camera van laptop afplakken: Is het nodig?Camera van laptop afplakken: Is het nodig?Computercriminaliteit kan veel verschillende vormen aannemen. Hackers proberen op verschillende manieren toegang te krij…
Audacity, live audio recorderAudacity, live audio recorderWas je altijd al op zoek naar een computerprogramma om dat ene muziekje bij die video op te nemen? Wilde je altijd al ee…
Voorkom oververhitting van je laptopVoorkom oververhitting van je laptopLaptops of notebooks willen nog al eens uitvallen wegens oververhitting. Ook kun je last hebben van een luidruchtig blaz…

Tips bij aanschaf van ledverlichtingLedverlichting is 'in' en helemaal van deze tijd. Niet zo gek als je bedenkt dat deze vorm van verlichting zeer energiez…
Hoofdtelefoon: bruikbaar bij veel apparatuurHoofdtelefoon: bruikbaar bij veel apparatuurEen hoofdtelefoon wordt dikwijls een beetje oneerbiedig koptelefoon genoemd. Maar in beide gevallen is het duidelijk waa…
Bronnen en referenties
  • http://www.kieskeurig.nl/webcam
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Logitech
  • http://www.kieskeurig.nl/webcam/informatie
Rickandie (1.164 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2015
Rubriek: Electronica
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.